Връщат ни парите след 3 неуспешни поправкиНовите изисквания ще се

...
Връщат ни парите след 3 неуспешни поправкиНовите изисквания ще се
Коментари Харесай

Заменят ни стоката, ако има дефект

Връщат ни парите след 3 несполучливи ремонти


Новите условия ще се отнасят както за онлайн, по този начин и за извършване на покупки на място


Потребителите към този момент ще избират дали търговецът да им размени дефектна стока или да я ремонтира. Това планува нова инструкция, която приготвя Европейският парламент и която ще бъде транспонирана в нашето законодателство, откакто бъде призната.

В момента, когато потребителят предяви претенция, търговецът е този, който взема решение дали да ремонтира стоката, или да я размени. Масовата процедура у нас е да удовлетворяват рекламациите на първо място посредством ремонт, защото това ги затруднява в най-малка степен, уточни пред „ Труд “ Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите.

Сега българското законодателство планува рекламациите да бъдат решавани посредством рабат от цената на стоката или повреждане на контракта като последна мярка.

След три несполучливи ремонта, купувачът има право да изиска търговецът да скапе контракта и да му върне парите. Много хора не знаят за това тяхно право и идват при нас след 4 даже 5 несполучливи ремонта на една стока, обясниха от КЗП. И дават за образец консуматор, чийто телефон дава три разнообразни дефекта по време на 2-годишния си гаранционен период.

Според Райков това е вярно, тъй като, в случай че всеки желае да си получи парите назад, ще се изкриви пазарът. „ Представете си обстановката, в случай че всеки можеше като първа опция, вместо да изиска ремонт на стоката, да получи повреждане на контракта. Тогава ще се получи една правна неустановеност и самият пазар няма да понесе тази неправда ”, уточни специалистът.

Новата инструкция на Екологичен потенциал планува потребителят към този момент да има право на неотложно понижение на цената или преустановяване на контракта, както и да получи парите си назад при избрани случаи, да вземем за пример в случай че казусът не е отхвърлен макар опитите на търговеца, в случай че поправката не е направена в избрания “разумен интервал от време ” или в случай че дефектът е прекомерно сериозен.

Подготвяните правила за дефектни артикули ще се отнасят както за онлайн, по този начин и за покупки на място. Например няма да има значение дали потребителят купува електродомакински апарат, играчка или компютър по интернет или от търговски обект.

За да стартира да работи новата инструкция, би трябвало краткотрайното съглашение да бъде доказано от посланиците на страните членки (Корепер) и от Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите. След това директивата ще бъде подложена на гласоподаване в пленарната зала и ще бъде показана за утвърждение на Съвета на министрите на Европейски Съюз.

При проблем


Търговецът ще носи отговорност две години от покупката

 Новите правила ще важат и за артикули, купени по интернет. Новите правила ще важат и за артикули, купени по интернет.
Друга смяна, залегнала в новата инструкция, планува в границите на една или две години след доставка купувачът да не е длъжен да потвърждава, че продуктът е бил повреден.

Например в този момент, в случай че клиент откри, че артикул, който е купил преди повече от шест месеца, не работи и изиска от продавача да го поправи или размени, от потребителя може да бъде поискано да потвърди, че този проблем е съществувал сега на доставката.

Търговецът към този момент ще бъде считан за виновен, в случай че дефектът се появи в границите на две години от приемането на стоката от клиента. Съгласно в този момент настоящото законодателство този период е за първите шест месеца от закупуването на стоката.

Държавите членки могат обаче да вкарат или продължат да съблюдават по-дълъг гаранционен интервал в националните си закони, с цел да се резервира същото равнище на отбрана на потребителя, което към този момент съществува в някои страни.

За неработещи уреди


9 000 тъжби на година в КЗП


Жалбите за рекламации на дефектни артикули са повече от половината от недоволствата, които постъпват в Комисията за отбрана на потребителите, оповестиха от ведомството за „ Труд “. За година жалбите, постъпили в комисията, са към 17 – 18 000, като половината – към 9 000 са за непригодни артикули.

Рекламациите най-често са за телекомуникационна техника, домашен и битови електрически уреди, дрехи и обувки. Обикновено хората търсят помощ от контролния орган, когато са открили някакво противоречие, а търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил прекомерно дълго по отношение на 30-дневния законов период.

Потребителите би трябвало да упорстват продавачът да впише тяхната претенция в регистъра, който е задължен да води. Защото от датата на вписването й на процедура стартира да тече едномесечният период, разясниха от КЗП.

След това комисията стартира инспекция и може да глоби търговеца. Потребителите преди да се извърнат към КЗП първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е планувано по закон, поучават от комисията.

Заради неразрешена реклама


Комисията за защита на конкуренцията санкции „ Метро “ с 15 млн. лв.


Решението предстои на обжалване

 Глобата за „ Метро “ е в размер на 2% от чистите доходи от продажби на компанията за 2017 година Глобата за „ Метро “ е в размер на 2% от чистите доходи от продажби на компанията за 2017 година
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 15 млн. лева на „ Метро Кеш енд Кери България “ ЕООД поради неразрешена сравнителна реклама, с която комерсиалната верига извлича нелоялно преимущество от известността на отличителни белези на своя съперник „ Лидл България ЕООД енд Ко “ КД.

Комисията постанови преустановяване на нарушаването и разпореди в едноседмичен период от влизането в действие на решението „ Метро “ да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.

В хода на изследването по преписката, формирана по искане на „ Лидл България ЕООД енд КО “ КД, Комисия за защита на конкуренцията е открила, че в интервала от 5 март до 25 юни 2018 година „ Метро “ организира имиджова рекламна акция, която включва телевизионна, радио, интернет и външна реклама като част от рекламните послания (видеоклипове и текстови реклами) и към сегашния миг са налични на Facebook страницата и Ютюб канала на сдружението. Според комисията употребяваните в рекламата сюжети и послания като „ … Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската … “,,Не сменяй усета, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го. “, посланията „ Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро.Имаме го. “ и други сходни в целокупност съставляват неразрешена сравнителна реклама.

„ По този метод се дискредитират и опетняват репутацията и положителното име, ситуацията и дейностите на „ Лидл “ и се основават предпоставки за добиване на нелоялно преимущество от известността на съперника и неговата процедура да организира „ тематичните седмици “, свързани с предложение на артикули, присъщи за избрани обичайни кухни. Създава се опция за пренасочване по безсъвестен метод на потребителите от „ Лидл “ към магазините на „ Метро “, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Размерът на санкцията е 2% от чистите доходи от продажби на сдружението за финансовата 2017 година Решението предстои на обжалване пред Административен съд–София област в четиринадесетдневен период от съобщаването му на страните.

Как е в Гърция


30 дни е срокът, в който продавачът да реагира


Атина, Бойка Атанасова,
наш сътрудник

Една от аргументите, в които потребителите могат да популяризират закупена стока в Гърция, е съществуване на недостатък, показал се в границите на законовия гаранционен период (до 2 години от датата на покупката) или в интервала на годност на комерсиалната гаранция. След предявяването на претенция пред търговеца, той следва да ремонтира гратис дефектната стока или да я размени с нова в период от един месец. В случай че не успее да го стори, би трябвало да направи рабат от цената или да върне парите на клиента. До връщане на парите може да се стигне и в случаите, в които дадена стока в двугодишния гаранционен период още веднъж прояви недостатък, откакто към този момент три пъти е била ремонтирана.

При някои артикули – обувки и облекла – продавачите дават комерсиална гаранция от 30 дни. Връщането на закупена стока се прави в границите на един месец против касовия бон.

Ако сме закупили стока от интернет магазин, имаме право в 14-дневен период от приемането да я върнем и да получим назад парите. В този случай приказваме за отвод от договорката, който самият законодател дава право да създадем при този тип продажби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР