Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от

...
Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС приветства решението на областния управител за комисиите в СОС

" Връщането на решението на Общинския съвет от изключителното съвещание от 8 февруари като незаконосъобразно е вярно " - по този начин от Продължаваме промяната - Демократична България и " Спаси София " разясняват решението на регионалния шеф на София по отношение на комисиите в Столичния общински съвет.

По-рано през днешния ден регионалният шеф Вяра Тодева върна решенията за назначение на управления на комисиите в локалния парламент поради " основни процедурни нарушавания ". Комисиите бяха определени предишния четвъртък откакто общинският консултант Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация показа отчет с оферти за систематизиране на комисиите. Това се случи директно след избора на ръководител на СОС - Цветомир Петров.

ПП-ДБ-СС останаха недоволни от разпределението на комисиите, защото получиха единствено една - тази по интернационално съдействие и европейски стратегии. Те декларират, че извършеното изключително съвещание е било незаконосъобразно.

" Въпреки че ние неведнъж предупредихме по време на самото съвещание, че процедурата жестоко се нарушава, всички останали толкоз бързаха да си разпределят комисиите на мрачно, че погазиха всички правила и положителни практики и гласоподаваха за провеждането на незаконосъобразно изключително съвещание ” - споделя Борис Бонев, ръководител на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

От групата разясняват, че за всички решения, разнообразни от избор на ръководител и заместниците му в СОС, се организират постоянни съвещания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се организира и изключително съвещание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с стимулирано искане, като се предложи съответен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за изключителни съвещания на СОС се прави с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на съвещанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците би трябвало да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди съвещанието.

Общинските съветници допълват, че доколкото съвещанието се води изключително, непозволено е било и позоваването на член 64, алинея 3, на база на който " съветниците от новото болшинство " са дали своят вот да има среднощно съвещание, съобщи Българска национална телевизия.

" Разбира се, че Областният шеф ще извърши своите отговорности и ще върне решението. Никой не е над закона. Новото опозиционно болшинство сподели по какъв начин работи - без правила и без морал. Наш главен приоритет е работата за София всъщност да стартира, по тази причина ще настояваме дейностите на Съвета да бъдат транспарантни и законни ", заключава Димитър Шалъфов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР