“Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от

...
“Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС в СОС: Решението на областния управител е правилно. Опозицията работи без принципи и морал

“Връщането на решението на Общинския съвет от изключителното съвещание от 8 февруари като незаконосъобразно е вярно ” - по този начин разясниха дейностите на Областния шеф от групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет.

“Сигурен съм, че в този момент ще стартират спекулации, че по наша виновност ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните дейности на новото болшинство ни доведоха до тази невиждана обстановка. Въпреки че ние неведнъж предупредихме по време на самото съвещание, че процедурата жестоко се нарушава, всички останали толкоз бързаха да си разпределят комисиите на мрачно, че погазиха всички правила и положителни практики и гласоподаваха за провеждането на незаконосъобразно изключително съвещание. ” - сподели Борис Бонев, ръководител на групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет.

15 февруари 2024, 14:10

Областната на София нулира избора на шефове на комисии в СОС. ГЕРБ: „ Спасителите “ ламтят за постове

От групата на ПП-ДБ и Спаси София напомнят, че в Правилника за организацията и активността на Столичния общински съвет е написана подробна процедура за насрочване на съвещания и за внасяне на отчети, гарантираща транспарантно и осведомено взимане на решения. Изключенията от този ред следва да са експлицитни. Така член 14-16 урежда по какъв начин да се извърши изборът на ръководител, а член 17 от правилника планува, че в деня на избор на ръководител на СОС, а при неспособност, в период до 14 дни след избора на ръководител, СОС избира с очевидно гласоподаване от състава на общинските съветници заместник-председатели на СОС. С други думи, решенията, за които не се ползва общият ред според Правилника, са лимитирани до избор на ръководител и негови заместници. За всички останали решения се ползва главната уредена в Правилника процедура.

От групата разясниха, че за всички решения, разнообразни от избор на ръководител и заместниците му в СОС, се организират постоянни съвещания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се организира и изключително съвещание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с стимулирано искане, като се предложи съответен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за изключителни съвещания на СОС се прави с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на съвещанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците би трябвало да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди съвещанието.

“След избора на ръководител и заместник-председатели ние предложихме да свикаме изключително съвещание в понеделник точно, с цел да спазим всички законови условия. Докладът на Карлос Контрера, с който предлага систематизиране на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството след всевъзможни вероятни периоди в 18:38, а е ориентиран към съветниците в 19:59, откакто към този момент елементи от него са били гласувани. С нас освен не беше коментиран въпросът с управленията на комисиите, само че и не ни беше оставено време да се срещнем с отчета, макар че по устав би трябвало да имаме 3 дни. Кой по кое време и по какъв начин се е схванал можем единствено да гадаем. Какъв е бил залогът за поддръжката - също. Но фактът е, че в зала се гласуваше план на решение, с който съветниците не бяха осведомени. Явно това е визията на новосформиращото се болшинство за транспарантно ръководство ”, посочи Христо Копаранов. “В последна сметка се оказа, че цялото бързане е за нищо - нито една комисия не беше свикана преди днешния ден и никаква работа всъщност не е свършена до този миг. ”

Общинските съветници допълниха, че доколкото съвещанието се води изключително, непозволено беше и позоваването на член 64, алинея 3, на база на който съветниците от новото болшинство гласоподаваха да има среднощно съвещание. Този член позволява смяна на времето само на постоянно съвещание.

“Разбира се, че Областният шеф ще извърши своите отговорности и ще върне решението. Никой не е над закона.  Новото опозиционно болшинство сподели по какъв начин работи - без правила и без морал. Наш главен приоритет е работата за София всъщност да стартира, по тази причина ще настояваме дейностите на Съвета да бъдат транспарантни и законни ”, заключи Димитър Шалъфов.

 

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР