Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Когато пламенно

...
Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Когато пламенно
Коментари Харесай

Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка

Връщането на хартиената бюлетина ще е огромна неточност. Когато енергично се пази парламентаризмът, най-малко на думи, базата на парламентаризма е доверието в изборни развой. Избирателят има вяра, че когато иде да гласоподава, бюлетината ще бъде вярно регистрирана, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати. Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

Като член на Българска социалистическа партия той напомни, че социалистите са упорствали в 44-ото Народно заседание за въвеждането на цялостното машинно гласоподаване и не схваща за какво Българска социалистическа партия отстъпва от тази позиция.

Той разяснява и сложния избор на ръководител на Народно събрание като уточни, че предходните Народни събрания елементарно са избрали ръководител, само че мъчно са съставили държавно управление. „ Сега се надявам да е противоположното. Сега следва да се сформират комисиите и да се изберат ръководители. Надявам се да няма драми там, с цел да може да стартира законодателната активност “, добави той.

Четирите обединения, избрали ръководител на Народно събрание, няма да излъчат държавно управление, само че имат и други допирни точи, като да вземем за пример връщането на хартиената бюлетина, разяснява Зарков.

27 са законите, които би трябвало да бъдат признати до края на 2022 година Ако не бъдат признати законите, България няма да получи втория транш заплащания по Плана за възобновяване, изясни министърът. 10 от тях написа Министерството на правораздаването. „ Те ще бъдат импортирани незабавно, когато са подготвени. Те не са нещо, което вършим за Европа, а съдържат неща, с които би трябвало да се усъвършенства живота на българите “, посочи Зарков.

Един от най-важните закони е този за персоналния банкрут. „ Той би трябвало да даде втори късмет и глътка въздух за хора, които заслужават “, съобщи той.

За това, че правосъдната промяна буксува десетилетия, виновност имат както политиците, по този начин и висшите равнища на правосъдната власт, акцентира служебният правосъден министър. „ Всяко предложение минава през разисквания, в които вземат участие и магистрати. В 44-ото Народно заседание прокурорите доста интензивно участваха в законодателния развой. Да, би трябвало да се чуват причините всъщност. В същото време би трябвало да е ясно, че страната е тръгнала в посока, при която се слагат ясни рамки на ролята и успеваемостта на прокуратурата “, разяснява Зарков.

Сред предложенията е арбитър от Върховния касационния съд да проверява основния прокурор. „ Залагаме обжалване на актовете на прокуратурата, с които тя отхвърля образуването на произвеждане “, добави Зарков.

Той съобщи, че се е чувал няколко пъти с основния прокурор по време на този мандат. „ Нямам рецензия към оперативни неща. По отношение на основаването на условия за европрокуратурата срещнах поддръжка. Аз не одобрявам Иван Гешев, той не харесва мен “, уточни Зарков.

Новата Антикорупционна комисия няма да бъде бухалка, безапелационен бе правосъдният министър. „ Този орган ще бъде ориентиран там, където боли – корупцията по висшите етажи. Няма да има спор кой ще е ръководител, а петте индивида ще са на ротационен принцип. Този орган няма да се избира от Народното събрание, защото това значи от несъмнено болшинство. Ще се избира от парламент, президент и висши съдии “, разясни Крум Зарков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР