Връщане на част от действалите до 15 юни противоепидемични мерки

...
Връщане на част от действалите до 15 юни противоепидемични мерки
Коментари Харесай

Връщат носенето на маски на закрито

Връщане на част от работилите до 15 юни противоепидемични ограничения и засилен надзор за спазването им от 00.00 ч. тази нощ разгласи министърът на опазването на здравето на ексклузивен брифинг след работна среща, свикана от премиера Борисов през днешния ден преди обед поради внезапния скок на случаите на инфектирани с COVID-19 в последната седмаци. В нея са взели участие министърът на опазването на здравето Кирил Ананиева, членовете на Националния действен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, шефът на Столичната районна здравна ревизия Данчо Пенчев, изпълнителният шеф на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом ” Иван Костов.

Ситуацията е комплицирана, признаха на брифинга и Ананиев, и основният епидемиолог доцент Ангел Кунчев. Направеният изчерпателен разбор на база седмична картина сочи, че растежът се дължи значително на неспазването на настоящите все още ограничения, съобщи Ананиев. Обръщаме се към всички и заявяваме, че желаеме по-стриктен надзор на ограниченията, и, без да връщаме най-тежките от тях, въпреки всичко, от 00.00 ч. тази нощ влизат в действие няколко ограничения, уточни здравният министър. Те са:

1. Всички мероприятия на закрито, в това число кина, театри, нощни заведения, да се провеждат при 50% пълняемост и при наложително носене на маски, защитни шлемове и прочие защитни средства.

2. Задължително съблюдаване на отдалеченост в огромните търговски обекти и носене на защитни защитни средства

3. Засилване на контрола за съблюдаване на ограниченията през повече инспекции.

4. При образуване на всеобщи спортни събития навън, не повече от 1000 души в един бранш за мачовете, а при останалите - организация за 50% пълняемост, което значи разполагане на публиката през седалка.

До края на седмицата ще бъде решено и дали да се удължи срокът на деяние на изключителната епидемиологична конюнктура, добави Ананиев.

И без заповед от здравния министър, като кмет на София щях от през днешния ден да издам моя заповед за наложително носене на маски на закрито и ще го направя още през днешния ден, съобщи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави, че от на следващия ден ще бъдат доста увеличени екипите за инспекции, както на закрито, по този начин и в градския превоз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР