Връщаме лентата назад към времена, в които откритият и атакуващ

...
Връщаме лентата назад към времена, в които откритият и атакуващ
Коментари Харесай

Головите машини, които изживяват месеца на живота си, опъвайки противниковите мрежи

Връщаме лентата обратно към времена, в които откритият и атакуващ футбол са на респект, а почитателите се радват на обилие от голове. По съответно ще отдадем заслуженето на петима велики голмайстори, разгърнали в цялостна степен реализаторските си умения в границите на едно международно състезание.

В листата няма да намерите нито Пеле, нито Диего Марадона, нито Мирослав Клозе. Има един " всесилен маджар ", само че неговото име не е Ференц Пушкаш. Няма да срещнете също Лионел Меси или Кристиано Роналдо.

Историите на петимата ни герои обаче ще обогатят знанията ви за най-значимия футболен конгрес на планетата. Първите двама от тях вземат участие на един-единствен мондиал и оставят незаличима след в него.

Жюст Фонтен (Франция) - 13 гола в шест мача на СП 1958
Едва ли са доста тимовете, които трептят в очакване да излязат в дребния край на международно състезание. Франция и Западна Германия се изправят с отвращение в дуела за третото място на Мондиал 1958, само че един състезател на " петлите " има значима задача.

Жюст Фонтен е с девет гола на сметката си преди срещата и е с късмет да усъвършенства върха за най-вече голове на едно международно. Той изравнява върховото достижение с два точни изстрела до 36-та минута, а в 78-та към този момент е еднолично отпред в класацията. Минута преди края нападателят се разписва още един път.

Фонтен отвява съперниците си за " Златната обувка " в Швеция`58, като неговите подгласници Пеле и Хелмут Ран означават по шест гола. Кариерата на френската звезда завършва прибързано поради тежка травма, когато той е на 28.

Шандор Кочиш (Унгария) - 11 гола в пет мача на СП 1950
Кочиш е първият футболист, който доближава двуцифрен актив от голове на един мондиал. Той прави това в 1/2-финала против Уругвай, поразявайки задачата в 111-та и 116-та минута.

Асът на " могъщите маджари " е и първият, който записва повече от един хеттрик в границите на едно международно. Той забива три гола във вратата на Южна Корея и други четири против Западна Германия.

Турнирът обаче приключва тъжно за него и неговите съотборници, които позволяват изненадваща загуба във финала против германците след поврат от 2:0 до 2:3.

Герд Мюлер (Германия) - 10 гола в шест мача на СП 1970
Геният на Мюлер блесва с цялостна мощ на финалите през 1970 година, където той нанизва 10 гола. Той се регистрира с два хеттрика по време на шампионата и е последният състезател, който е правил това до ден-днешен.

Бомбардировача на нацията, както е именуван Мюлер в родината си, има късмет да означи още попадения в мача за третото място, само че не съумява да се запише на таблото. Той обаче надали може да бъде упрекван за това, откакто три дни по-рано отборът му губи от Италия в 1/2-финалите след невиждана драма.

Герд опъва мрежата на Скуадрата два пъти, само че това не стига да бъде зависещ противника, който печели с 4:3. Стрелецът от Ньордлинген взе участие и на идващото международно, а там се разписва още четири пъти.

Адемир (Бразилия) - девет гола в шест мача на СП 1950
Бразилия не съумява да извърши заветната цел и да стъпи на международния връх на домашния Мондиал през 1950 година. Малко успокоение за тима е головия връх на Адемир.

Попадението на " селесао " в 57-та минута при разгрома над Испания с 6:1 в началото е присъдено на Жаир, само че по-късно е обещано на Адемир. Така последният усъвършенства дотогавашното върхово достижение за най-вече голове на едно международно на уругваеца Гийермо Стабиле (8) от 1930 година.

Рекордът е за Бразилия, до момента в който международната купа - тази от 1930 и от 1950 година, за Уругвай.

Еузебио (Поругалия) - девет гола в шест мача на СП 1966
Еузебио забива цели девет гола за Португалия на Световното в Англия през 1966 година, последният от които пада в недолюбвания от всички дребен край. Това достижение наподобява недосегаемо даже за великия Кристиано Роналдо.

Интересно е да се означи, че четири от попаденията на Еузебио в Англия идват от дузпи. Това е и връх в историята на международните шампионати, който той дели с Роб Рензенбрик от Нидерландия и Габриел Батистута от Аржентина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР