Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните

...
Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните
Коментари Харесай

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Това съобщи пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той изясни, че обща рецесия за учители няма. По обособени дисциплини обаче има сериозен проблем и дефицитът се задълбочава.

Просветният министър уточни, че с увеличението на заплатите се следи и повишение на мотивацията за включване в специалността.

По негови думи за първи път от десетилетия тази година учителската заплата е над междинната за страната. Той обаче означи, че макар спомагателното заплащане са малко претендентите, подготвени да преподават в учебните заведения в проблематичните региони.

Вълчев уточни, че от тези региони най-вече деца отпадат след 7 клас. Проблем остава и ежедневната посещаемост.

Според министъра главната цел би трябвало да е да се усъвършенства функционалната просветеност и да се предизвика ползата за учене на децата.

" Учителят би трябвало да ги накара да мислят, да проблематизират, да четат в допълнение - това е смяната, която се случва в системите. При нас това значи да променим модела на смяна - да кажем на учителите: " Вие сте по-свободни, само че и по-отговорни. Разчитаме на вас ", изясни Вълчев.

По негови думи би трябвало да се случат доста промени, само че най-важният фактор остават точно учителите.

Относно новия сектор на българския еврокомисар Мария Габриел - " Иновации и юноша ", Вълчев изрази мнение, че това ще е опция за взаимоотношение с Европейска комисия по отношение на опциите за финансиране.
" 100 милиарда ще бъдат единствено средствата по " Хоризонт Европа ", наследникът на " Хоризонт 20/20 " - огромна част от тези средства се концентрират върху най-големите страни, според правилото на върхови достижения. Ние ще сложим съгласно национална цел да участваме с най-малко 0,5% от средствата по тази стратегия ", уточни той..

Според него висшето обучение и просвета у нас може да задържат повече младежи единствено в случай че е по-свързано в границите на Европейския съюз - в случай че ВУЗ-овете ни издават общоевропейски дипломи, а младежите имат опция да се образоват в общоевропейски университети. По този метод по негови думи няма да се усещаме като че ли сме отвън Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР