Врачанският владика Григорий се обърна към всички директори , учители,

...
Врачанският владика Григорий се обърна към всички директори , учители,
Коментари Харесай

НВПР Врачанският митрополит Григорий отправи приветствие за началото на новата учебната година

Врачанският епископ Григорий се обърна към всички шефове, учители, родители и възпитаници с думите:

" С откровена наслада ви поздравяваме със започването на Новата образователна година!

Този ден постоянно остава дълбока следа в съзнанието на всеки, който поема по пътя на знанието и науката. Той е изключително показателен и трогателен за най-малките, които за първи път прекрачват прага на храма на българската нематериалност – учебното заведение.

Те с боязън чакат да бъдат поети от своите преподаватели и под тяхното вещо управление да се потопят в дебрите на разнообразни науки, да научат повече за своя жанр, Родина и история, само че и да изградят незабравими другарства със своите съученици.

Училището освен образова, само че и възпитава! Затова, скъпи учители, вашата роля е извънредно значима, виновна и благородна. Вие сте призвани освен да преподадете вашите познания, умения и опит на подрастващите, само че и да създадете положителна креативна среда за учениците, да развиете качествата и капацитета им, и да ги изградите, като почтени и светли персони.

Църквата постоянно е считала просвещението за своя основна задача, а учителството за върховен подарък, предопределение и отговорност. Когато приказва за възпитанието на децата, вселенският светител и преподавател на Църквата свети Йоан Златоуст обрисува учителския труд със следните слова:

Преподаваме Божието благословение и плодородна помощ на всички учащи и учащи се! Благопожелаваме Духът на Премъдростта да ви укрепява в жизненост и здраве, и въодушевява в придобиването на положителните и потребни познания и науки!

На добър час!

С любов в Христа,

† Врачански митрополит Григорий

15 септември 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР