Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А.

...
Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А.
Коментари Харесай

Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда по дело за катастрофа, предизвикана от шофьор на товарен автомобил, със загинал мъж

Врачанският областен съд произнесе неоправдателна присъда за подсъдимия И. А. Той бе приет за отговорен в това, че на 28.11.2022 година към 01.10 ч., движейки се по основен път Е-79 от гр. Ботевград към гр. Мездра, в региона сред селата Люти дол и Ребърково, при ръководство на товарен автомобил " Рено Мастер ", като е нарушил Закона за придвижване по пътищата и правилника за използването му, по несъобразителност е провокирал злополука и е предизвикал гибелта на К. К. Подсъдимият И. А. нарушил разпоредбите за придвижване пресичайки единичната непрекъсната линия – " М1 ", с която на пътните транспортни средства е неразрешено да я застъпват и пресичат, подхванал маневра " изпреварване " в нарушаване на чл.42, ал.1, т.2 ЗДвП – откакто е подал сигнал да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние задоволително за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпревареното пътно транспортно средство, без да го принуждава да понижава скоростта или да променя посоката на придвижване и нарушавайки чл.42, ал.2, т.2 ЗДвП – когато при изпреварване навлиза в пътна лента, предопределена за насрещното придвижване, да не основава заплаха или спънки за транспортните средства, движещи се по нея, по несъобразителност е провокирал злополука с правомерно движещия се в своята лента лек автомобил " Фолксваген Кади ", ръководен от К. К., при което е предизвикал гибелта му.

По искане на подсъдимия и неговата отбрана делото се организира по реда на съкратеното правосъдно разследване – глава 27, чл.371, т.2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимият И. А. призна напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да понижи наложеното наказване с една трета. Наложеното наказване на И. А. след редукцията е две години „ отнемане от независимост “, чието осъществяване е отсрочено за период от три години. Съдът също лиши И. А. от правото да ръководи МПС за период от три години, считано от влизане на присъдата в законна мощ. Той ще заплати разноските, направени в досъдебното произвеждане.

В това правосъдно произвеждане не бяха предявени цивилен искове от потърпевшите.

Мотивите към присъдата ще бъдат направени в законоустановения период.

Присъдата на Врачанския областен съд не е дефинитивна и може да се апелира и стачкува в законоустановения период пред Софийския апелативен съд.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР