Врачанският митрополит Григорий отправи днес своя архипастирски благослов по повод

...
Врачанският митрополит Григорий отправи днес своя архипастирски благослов по повод
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий с благослов към семействата

Врачанският митрополит Григорий насочи през днешния ден своя архипастирски благослов във връзка празника Въведение Богородично. Ето какво се споделя в него:
"Въведение Богородично - празникът, избран да честваме през днешния ден от светата ни Православна черква, е събитие с многостранно значение. Въвеждането в Божия храм на дребната Мария, която се явява мост върху пропастта от грях, който хилядолетия е разделял падналото човечество от Премилостивия Бог е събитие, изменящо човешката история.
Този празник е многолик и богати са тематиките на неговото наличие. Осветен от събитието, в което Божията майка прекрачи прага на Йерусалимовия храм като ангелоподобно дете, с цел да се сложи в служение, избавително за човешкия жанр, посредством раждането на Сина Божи, този ден се явява празник на християнската юноша и ден на християнското семейство в облика на дребната домашна черква.
Многообразно и комплицирано е времето, в което през днешния ден живеем - време на дълбока ерозия в обществото, на честен крах и духовна пустош. Младите хора са сложени пред голям брой трудности и не са доста тези, които намират сили за тяхното превъзмогване. На фона на всичко това звучи тревожният глас на Църквата, отправяща зов за християнизирането на тази юноша, за облагородяването на нейния живот посредством Евангелието на Богочовека Иисус Христос.
Днес аз се обръщам към вас, младежи на богохранимата ни Врачанска епархия, бъдете твърдата основа на бъдещия ден! Извисете се в спокойно и креативно строителство за положителното на обществото! Влезте с порив в храма и имайте блян към Бога, където същински ще откриете себе си! Търсете Господа Христа, тъй като, който Него има, той всичко има, и в това е гаранцията за бъдещото! Бъдете виновни пред Бога и пред обществото ни, като показвате любовта си и мощната си религия!
Идеята за възпитанието на младежите намира своя логически свършек в построяването на духовното единение в християнското семейство. Светите отци учат, че фамилията е дребната черква и че като изживяват умишлено тази духовна действителност, мъжът и дамата могат да побеждават света. Чрез брака те намират своето духовно единение и в фамилния живот. Там съпрузите откриват своя нравствен път към Бога. Християнското семейство би трябвало да е образецът в обществото.
Отново ви приканвам вас, братя и сестри, които живеете в тайнството на увенчаната обич – живейте в същинска съпружеска любов на себеотдаване, на отричане от личното аз, с цел да живее другият! Прощавайте си един другиму и бъдете търпеливи, вярвайте взаимно в смяната на другия към положително, в неговото духовно израстване, по този начин както Бог има вяра в нашето видоизменение. Преобразяване, което довежда до разбирането за брачния живот като една непрекъсната изповед пред Бога, която ангажира индивида в устрема му към творчество и хубост.
Нека днешното празненство на любовта и младостта да осветли всеки, който желае да живее в Господните истини и в цялата ни обична Врачанска епархия да се разкрие в цялост безконечният светоглед на живота – християнството!
За доста и благословени години! Честит празник! Амин!
Врачански митрополит Григорий "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР