Врачани са сред най-недоволните от лечението и отношението на медиците.

...
Врачани са сред най-недоволните от лечението и отношението на медиците.
Коментари Харесай

Пациенти масово пускат жалби за лошо лечение и грубо отношение в болницата във Враца

Врачани са измежду най-недоволните от лекуването и отношението на медиците. Градът ни е в топ 5 на най-вече тъжби в изпълнителна организация „ Медицински одит “ за последните месеци.
178 са сигналите за неприятно лекуване и жестоко отношение на чиновници в бели престилки у нас. Други 18 са за нарушение на медицинските стандарти. Това демонстрира отчетът на организацията за интервала от 1 януари 2017 до 30 март 2018 година.
Софиянци са най-недоволни от своите лекари, без значение дали те са в лечебните заведения, в доболничната помощ или персоналните им доктори. След тях най-вече сигнали пускат в здравната ДАНС и търсят правата си хората от Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора и Благоевград.
За този интервал са осъществени общо 246 инспекции от които 45 са в лечебни заведения. Най-много са проверявани лечебните заведения в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Плевен, Враца, Стара Загора и Бургас. Според отчета са открити общо 186. За тях са формирани 74 административни акта и са издадени 47 наказателни постановления. Най-много са те за нарушение на достъпността и своевременността на оказването на здравна помощ – 54. За нарушение на медицинските стандарти нарушаванията са 30, написа "Монитор ".
Оказва се, че при всяка седма инспекция е открито нарушаване. Най-много са те във връзка с Закона за здравето – 46% от всички открити. Други 9 на 100 са за нарушавания на Закона за лечебните заведения, 4 % - на здравната документи, 6 на 100 за наредбата за ръководство на лечебните заведения, на методиката за субсидиране – 4 %.
Независимо че съгласно няколко социологически изследвания българинът най-вече се оплаква от нарушение на правата му в лечебните заведения едвам 5% от нарушаванията са във връзка с Наредбата за реализиране на правото на достъп до здравна помощ, която регламентира връзките права на пациента и възнаграждение.
В отчета на Агенцията „ Медицински одит “ за последните 15 месеца се показва, че близо 10% от откритите пропуски и нарушавания не допускат изговаряне на организацията, само че служат за потребностите на други институции, заинтригувани лица и организации. Те са направени по искане на прокуратурата и следствието. За последните три години са постъпили 266 претенции за осъществяване на инспекции.
Наблюдава се наклонност за нарастване на постъпилите от органите на правосъдната власт – следствия, прокуратури и съдилища, Министерството на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност” претенции за осъществяване на инспекции, се споделя още в отчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР