Врачани отдадоха своята почит към знаменития си съгражданин, разнесъл славата

...
Врачани отдадоха своята почит към знаменития си съгражданин, разнесъл славата
Коментари Харесай

Спектакъл “Мистер Сенко - Легендата”, посветен на 119-та годишнина от рождението на илюзиониста, се проведе във Враца

Врачани отдадоха своята респект към популярния си съгражданин, разнесъл славата на България по света с фокусите и илюзиите си. Спектакълът “Мистер Сенко - Легендата ”, отдаден на 119-та годишнина от рождението на именития илюзионист се организира на 22.02.24 година в Градската концертна зала.

Събитието е под патронажа на кмета Калин Каменов и се провежда от Съюза на българските илюзионисти и клуб „ Сенко “. З а него подпомагане оказана великия илюзионист - Стефанка Карайончева – Сенко.

„ Той беше натурален, национален човек, не беше грандоман, доста спретнат беше. Изобретателен, проницателен. И доста се гордееше, че е врачанин “, описа тя пред публицисти. Нейният свекър живеел с фокусите си и постоянно носел в джоба си по няколко, с цел да може да зарадва хората, които среща по улиците. От немотията, цирка и подаръкът на един французин илюзионист - по този начин стартира забележителния креативен път на Евстати - Сенко.

Най-великата му заблуда „ Махане на глава “ показал за първи път през 1939 година в Лайпциг. Там спечелил втора премия и с помощта на нея съумял да построи дома си, описа още тя.

За Мистер Сенко пред публиката описа Михаил Вешим, който работи по книга за огромния български илюзионист.

Вечерта завършипредседателят на гилдията на вариететните актьори към Съюза на артистите в България Валермо Мовсесян, който връчи на кмета Каменов благодарствено писмо и плакет на Стефанка Карайончева – Сенко.



Снимките ще ви покажат атмосферата от вечерта във Враца.

Мистер Сенко е роден на 12 февруари 1905 година във Враца.

Той е измежду най-известните илюзионисти освен у нас, само че и по целия свят. Рожденото му име е Евстати Христов Карайончев.



Въпреки тежкото си детство, съумява да реализира удивителна креативна кариера. Илюзията, с която придобива международна популярност и впечатлява Холивуд, е „ Сваляне на главата “. Благодарение на този номер, Мистер Сенко става притежател на специфичната премия на Американската асоциация на илюзионистите (1961 година, щата Индиана). Други известни негови илюзии са “Електрическият стол ” и “Разрязване на жена с циркулярен трион ”.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР