Впускате се в карибско бягство през 2024 г.? Пригответе се

...
Впускате се в карибско бягство през 2024 г.? Пригответе се
Коментари Харесай

Гмуркане, какао и танци: Приключения отвъд плажовете на Доминикана

Впускате се в карибско бягство през 2024 година? Пригответе се да бъдете пленени оттатък целунатите от слънцето плажове. Доминиканската република се трансформира в синоним на кристално чисти води и идилични плажове с бял пясък. Дори ден, прекаран в излежаване под клатещите се кокосови дървета, е идеалното леговище от мразовитите зими в Европа, написа Euronews.

В Доминиканската република има повече от 200 плажа – от известната Плая Баваро в Пунта Кана до Плая Фернанда в Мичес “, споделя Енрике Пенсън, шеф по стопански проучвания в Министерството на туризма на страната.

И въпреки всичко чарът на страната надвишава девствените й плажове, тъй като величествени водопади, големи национални паркове и ароматни какаови плантации чакат да ги посетите.

„ През 2023 година страната е била хазаин на 10 милиона гости и това е по този начин, тъй като Доминиканската република има всичко. Освен зашеметяващите плажове, превъзходната природа и прекарвания, най-хубавото е топлината и гостоприемството на доминиканците “, съобщи Пенсън.

Ето по какъв начин да извлечете най-хубавото от визитата си в зашеметяващата карибска нация.
Какаови пътеки
Любителите на храната би трябвало да се насочат към пътеките за какао в Сан Франциско де Макорис, в североизточната провинция Дуарте. Съставлявайки 10% от тучната зелена повърхност на Доминиканската република, какаовите насаждения са жизненоважни за запазването на естествената среда на острова. Известен като най-големият международен производител на органично какао, островът е идеалното място да изпитате завладяващия флорален мирис на непреработени какаови плодове.

Влезте в очарователните „ haciendas de cacao “, където посетителите освен изследват плантациите и получават визия за процеса на произвеждане на шоколад, само че също по този начин имат опция да вземат участие интензивно в развъждането и събирането на какао дружно с локалните производители.

Сред най-популярните какаови пътеки е тази на Finca La Esmeralda. За най-хубавото преживяване планирайте визитата си по време на интервала на прибиране на реколтата, който се организира два пъти годишно от септември до декември и от януари до май.
Водопади в девствените национални паркове
Живописният пейзаж на Доминиканската република е декориран с вдъхващи благоговение водопади.
Отидете на полуостров Самана за съвършената композиция от красиви плажове и преходи “, предлага Пенсън.
Тук можете да откриете очарованието на водопада El Limón, който се тече от тропическите покрайнини. Едно от най-забележителните прекарвания в този район включва конна езда през тучни пътеки, което ви разрешава да се потопите в зашеметяващата природа.

Полуостровът е и домът на предпазения Parque Nacional Los Haitises. Неговите забележителни варовикови карсти, понори и мангрови гори, послужиха като място за снимане на емблематичния „ Джурасик парк “. Простирайки се на 1600 квадратни километра, неговите антични скални формирания датират отпреди 50 милиона години.

Още на северозапад, покрай Пуерто Плата, ви чакат 27-те Charcos de Damajagua - 27 водопада, които пленяват търсачите на мощни чувства. Тази естествена детска площадка приканва към проучване посредством туризъм и плуване, като възнаграждава посетителите с вълнуващи скокове от скали и естествени пързалки.

Върхът на величието на водопада обаче се крие в Salto de La Jalda, най-високият водопад в Карибите, висок над 120 метра. Сгушен в Националния парк La Jalda в Miches, достигането до него може да бъде премеждие единствено по себе си. Независимо дали става въпрос за изящен двучасов преход, или екскурзия с хеликоптер, и двата маршрута оферират опция да се потопите в гората и да се насладите на биоразнообразието на нейната флора и фауна.
Гмуркане в Hoyo Azul
За да се докоснете до магията се впуснете в Hoyo Azul на Пунта Кана, хипнотизираща синя дупка, сгушена в буйна тропическа гора. Това място постоянно е наричано „ Окото на коренното население “. Ще откриете този прикрит оазис дискретно прикрит в Scape Park, в завладяващия регион Cap Cana.

Потопете се в естествените, студени изворни води с дълбочина от 14 метра, прегърнати от 75-метрова варовикова канара, украсена с буйна растителност. За да стигнете до Хойо Азул, би трябвало да преминете през провесен мост и да лъкатушите през градина с орхидеи. Това неповторимо място безпроблемно съчетава премеждие, природа и успокоение в сърцето на завладяващите пейзажи на Пунта Кана.
Уникална комбинация от култури
Културният синтез на Доминиканската република свети посредством нейните витални хора, които с неспокойствие споделят своите обичаи. Кулинарният пейзаж е комбинация от испански и африкански въздействия. Националното ядене La Bandera Dominicana е композиция от ориз, фасул, месо (често пилешко или говеждо) и салата. Ястия от пресни морски блага, като „ pescado con coco “ (риба в кокосов сос), пленяват вкусовите рецептори.

Рибата от всеки от нашите крайбрежия е главното ни ядене – постоянно прясна, пикантна и допълнена от нашите обичайни сосове, направени от локални артикули “, споделя Пенсън.

Освен националното ядене, започнете деня си с „ мангу “ - съществена закуска, направена от пюре от живовляк, или пробвайте успокояващото „ санкочо “ - яхния, цялостна с разнообразни меса и зеленчуци.

За сладко и пикантно преживяване се отдайте на „ pastelón de plátano maduro “ - ядене, което наслоява зрели живовляк, месо и сирене. Всяка хапка отразява разнообразните културни въздействия, които са оформили доминиканската кухня, което я прави основна част от вашето премеждие при пътешестване в тази оживена карибска дестинация.
В унисон с локалния темп
За да разберете в действителност същността на доминиканската просвета и тяхната жадност за живот, научете стъпките на меренге и бачата, два витални карибски танцови стила, приети за нематериално културно завещание от ЮНЕСКО.

Всеки доминиканец с наслада ще ви преведе през стъпките на меренге и бачата. Ние носим ритмите на тези танци в себе си, ценим насладата от танца и обичаме, когато чужденците демонстрират интерес към ученето “, акцентира Пенсън.

Не пропускайте опцията да посетите фестивали за меренге, провеждани в разнообразни градове в Доминиканската република, в това число оживените празненства в Санто Доминго и Пуерто Плата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР