Впродължение на започналите действия на КНСБ и КТ Подкрепа, породени

...
Впродължение на започналите действия на КНСБ и КТ Подкрепа, породени
Коментари Харесай

Синдикати и надзиратели излизат на протестно автошествие

Впродължение на почналите дейности на КНСБ и КТ " Подкрепа ", подбудени от " паниката за резултатите на рецесията върху приходите и живота на българските жители ", на 11 ноември двете конфедерации провеждат протестно автошествие в София и протестен протест пред постройката на Народното събрание.

В демонстрацията ще се включат стотици транспортни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици.

В цялата страна на браншово и районно равнище, както и в обособени предприятия, не престават протестните акции на двата синдиката, почнали през септември. Чрез механизмите и на груповото трудово договаряне работещите упорстват за нарастване на заплатите най-малко с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември доближи 18,7%.

Синдикат на чиновниците в пандизите в България декларира своята позиция и поддържа взаимните дейности в митинга на Конфедерация на труда " Подкрепа " и Конфедерация на самостоятелните синдикати в България, разгласен на 11.11.2022г. от 11,00 часа, в град София, пред Народното събрание.

Синдикатът на чиновниците в пандизите в България се причислява солидарно към справедливите претенции на КТ " Подкрепа " и КНСБ и упорства за нарастване на средствата за заплати в Бюджет 2023 година, за заетите в обществения бранш и всички сфери на стопанската система.

Очакваното от обществото високо професионално равнище в бранш " Сигурност " би трябвало да бъде стимулирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни-членки на Европейски Съюз, и от предсказуема система на възнаграждение, която отразява значимостта на дилемите, които чиновниците имат, показват те.

От години наред разрешаването на насъбраните проблеми във връзка с възнагражденията и изискванията на труд в Министерството на правораздаването, са наша идея. Провели сме редица митинги, шествия и акции, чиито брой загубихме и със страдание означаваме, че в последните 13 години, това е била единствена последна мярка нашите претенции да бъдат чути.

Унизителното състояние на работещите българи е ясно за всички, изключително в светлината на статистиките, които дефинират България, като страната с най-ниската минимална работна заплата в Европейски Съюз, декларират надзирателите.

" Ето за какво, настояваме Министерски съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 година, който залага нарастване на минималната работна заплата от 710 лева на 850 лева и актуализация на заплатите в бюджетния бранш с 15% ", акцентират още надзирателите.

В декларация на КНСБ и КТ “Подкрепа ” се споделя, че България се намира в доста значим миг. Опасяваме се, че ще бъде изработен опит цената на рецесията да бъде трансферирана за следващ път върху работещите хора, макар че ние – техните представители, неведнъж сме предупреждавали за резултатите, до които води неналичието на съответна политика по приходите.

" Страната ни посрещна тази рецесия на дъното по трудови хонорари в Европейски Съюз и преди всичко по равнище на неравенства. За страдание, държавните управления ни през последните години не се стремят задоволително, с цел да изградят същинска обществена страна, гарантираща заслужено систематизиране на основаните богатства ", декларират синдикатите.

Те упорстват за следните ограничения:

В региона на приходите

Ръст на приходите до края на 2022 година, който да компенсира кумулативното повишаване на инфлацията. През септември 2022 година по отношение на септември 2021 година тя доближи 18,7%.

Ръст на минималната работна заплата от 710 лева на най-малко 850 лева от 1 януари 2023 година

През 2023 година растеж с най-малко 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния бранш. За организациите, работещи на терен, да се подсигурява растеж от най-малко 20%.

Въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата още през 2023 година, което ще подтиква потреблението и понижи неравенствата.

Стартиране през 2023 година на бипартитно договаряне на целесъобразни показатели за растеж на заплатите в действителния бранш, което да има годишен темперамент.

Относно зеления преход и енергетиката

Отменяне на уговорката, записан в Националния проект за възобновяване и резистентност, съгласно който в идващите 3 години би трябвало да понижим въглеродните излъчвания с 40%. Ако това не се случи, ще загубим енергийната си самостоятелност.

Приемане на народен проект за обективен преход, основаване на държавно дружество „ Конверсия на въглищните район “ и неотложно пускане на картографиране на уменията на работещите за подготовката им за нови работни места. Осигуряване на задоволително вложения в „ Мини Марица-изток “, с цел да бъде обезпечена активността на сдружението.

Гарантиране от страната на финансови пакети за обезщетения на засегнатите служащи и чиновници при метаморфоза на активността на предприятието при прехода към нисковъглеродна стопанска система.

Отлагане на проектите за либерализацията на енергийния пазар за битовите консуматори след 2025 година.

Приемане на формулировка за енергийно уязвими консуматори до края на 2022 година и въвеждане в деяние на механизъм за финансова поддръжка преди освобождение на цените за семействата.

По отношение на трудовите и синдикалните права

Сумирано пресмятане на работното време единствено за производства с непрекъсваем развой на работа.

Транспониране на условията на Директивата за съответните минимални работни заплати и за поощряване на груповото трудово договаряне в Европейски Съюз в нейната целокупност. Това значи, с изключение на растеж на МРЗ, постигане на 80% покритие на работещите с групови трудови контракти.

Гарантиране на правото на групово договаряне за всички държавни чиновници, както и криминализиране на всички действия, ориентирани против правото на синдикално сдружаване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР