Впродължение на хиляди години хората са били преследвани от страха,

...
Впродължение на хиляди години хората са били преследвани от страха,
Коментари Харесай

Срещу болести и смърт: Древни талисмани за предпазване от лоши очи

Впродължение на хиляди години хората са били преследвани от страха, че завистливият или високомерен взор може да им донесе болест и гибел. 

За да се предпазят, разнообразни култури са основали бижута и други талисмани, с цел да се спасят от отрицателните резултати на това, което е известно като " неприятно око ". 

Древни свидетелства за вярата в " неприятното око "  

Древен артефакт, за който се счита, че е бил амулет против уроки, е открит в Хърватия. Привличащият вниманието пръстен, датиращ от III в., изобразява заек и мишка, които късат цвете (смятано за знак за щастие). Открито е и око - знак, който защищава от злощастие. Това е един от към 200-те артефакта, открити във Винковци, град в Хърватия, който е съществувал преди римската окупация. Един от най-старите известни текстове, в които се загатва " неприятното око ", е глинена плочка, на която са изписани молебствия, употребявани за отбиване на резултата му. Тя е била  основана от шумерите към 3000 година прочие Подобна молитва към момента се употребява измежду доста култури по света, оповестява Ancient Origins. 

Въпреки това концепцията за " неприятното око "   може да е съществувала преди писменото слово. Много откриватели допускат, че рисунки на 10 000 години, открити по стените на пещери в Испания, също изобразяват знаци, които са били предопределени да пазят хората от " неприятното око ". 

Mix & Match our stunning collection of Evil Eye Amulets with 3 for 2!
— Crafts of Turkey (@craftsofturkey)
" Лошото око " като международен феномен 

Вярата в " неприятното око " е международно събитие. В Близкия изток концепцията е известна, като nazar на турски, ain на арабски или cheshm на персийски. В продължение на хиляди години " неприятното око " е упреквано за голям брой злополучни събития - от заболявания до брачни спорове. В предишното се е считало, че тези, които притеглят завистта, в това число богатите или красивите, са най-уязвими и могат да попаднат под въздействието му.  В Източна и Западна Африка вярата в " неприятното око " също е надълбоко вкоренена. Сред народа йоруба в Нигерия да вземем за пример “аджу ” се счита за “лош взор ”, породен от злоба, който може да донесе злощастие. 

Митове, свързани с " неприятното око ", са публикувани в историята на Централна Америка, Южна Азия, Централна Азия и Европа - изключително в Средиземноморския район. В италианския фолклор то се назовава malocchio, а гръцкото поверие в " неприятното око ", наречено mati, се концентрира върху предпазен талисман - синьо око, което да защищава от щета от злорад или злоумишлен взор. 

Идеите, свързани с концепцията за " неприятното око ", се популяризират и в келтските региони на Северна Европа, където се счита, че морските феи хвърлят злонамерени погледи или проклятия върху хората и техния добитък, причинявайки щета или злощастие. Тези вярвания доближават Америка посредством имигрантите от Близкия изток. 

This bronze Evil Eye ring dates from c.300 - c.100 BC and was found near Lancaster in the UK. Such rings were worn as amulets to protect against the curse of the envious Evil Eye, which was thought to cause misfortune, illness and even death.
— The Paranormal Museum (@Para_Museum)
Талисмани и защитни ограничения, употребявани за предотвратяване от " неприятното око "  

Създадени са многочислени талисмани за предотвратяване от проклятието на " неприятното око ". В доста култури те съставляват дискове или топки със сини и бели кръгове. Сведения за мъниста с форма на око, направени от синьо стъкло, известни като nazar, са открити още през XVI в. прочие н. е. в Средиземноморието и към него. Смятало се е, че те са в положение да лишават всяка отрицателна сила, породена от завистливи очи. 

Междувременно ръката на Фатима е различен известен амулет, кръстен на дъщерята на пророка Мохамед. 

Въпреки необятната известност на амулетите в ислямския свят, доста мюсюлмани изрично се опълчват на потреблението им заради убеждението, че единствено Бог може да защищава от зли духове. Тяхната отбрана против злото око се корени в молитвите и стиховете от Корана. Често употребявани са “сура ал-Фалак ” и “сура ан-Нас ”, известни като " стихове за леговище ", призоваващи Божията протекция. Ислямската традиция споделя анекдоти за успеваемостта на Корана. 

Glass tchotchkes including amulets against the evil eye from Egypt
— Caroline Lawrence (@CarolineLawrenc)
В Близкия изток бедуините употребяват тамян като средство против " неприятното око ". 

Бедуините палят агарови дървета или тамян за изчистване на отрицателната сила, откакто някой е бил анатемосан.  

В другите култури се ползват и други ограничения за отбрана от “лоши очи ”: почерняване на лицето, изключително наоколо до очите (при някои азиатски деца), хранене уединено или единствено с най-близките членове на фамилията (някои азиатски и африкански нации имат вяра, че душите им са изключително беззащитни, когато устата им е отворена). 

Amulets against evil eye, carried by fisherman, Lovett collection, 1901-11. Devon, England. Science Museum.

The evil eye has been a widespread belief that some people can cause harm to others simply by looking at them in a certain way.
— WikiVictorian (@wikivictorian)
" Древните египтяни са употребявали тиня, като черна маска към очите, с цел да се предпазят от зли духове, които влизат душата им ", твърди Middle East Eye в публикация за методите, по които хората в Близкия изток са се предпазвали от “лоши очи ”. 

Някои култури имат вяра, че е значимо да се употребяват избрани храни, да се употребяват характерни жестове с ръце, да се носят свещени текстове за отбрана от “лоши очи ”. 

Макар че здравната просвета твърди, че “лошото око ” не може да аргументи гибел, епохи наред, съдбовни случаи се приписват на това проклинание. В средновековна Европа хората, считани за вещици, постоянно са били екзекутирани поради хипотетичната им дарба да нанасят щета със злоумишлен взор.  

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР