Впоследните месеци въпросът за износ на оръжия за Украйна се

...
Впоследните месеци въпросът за износ на оръжия за Украйна се
Коментари Харесай

Нинова: Заради нас няма износ на оръжия за Украйна

Впоследните месеци въпросът за експорт на оръжия за Украйна се слага като цивилизационен избор. За нас от „ Българска социалистическа партия за България “ най-висшата цивилизационна полезност е мирът. Ние сме партия на мира. Това разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

" И считаме, че с даване на оръжия на която и да е от две воюващи страни, мир не може да се реализира. Повече оръжия значи повече война. Нашето виждане е, че би трябвало да се постави завършек на този спор, да се договаря, да се спрат военните дейности и да се търси спокойно решение ", добави Нинова.

Тя съобщи, че позицията на партията ѝ ще остане трайна и поредна до края.

" Първо, осъдихме експанзията на Русия в Украйна и я нарекохме война, а не военна интервенция. Второ, подкрепихме оказване на помощ – филантропична, приемане на бежанци. И като държавно управление положихме всички старания тези бежанци да бъдат признати и да им бъде оказана филантропична, гостоприемна, всякаква поддръжка. Но постоянно сме били срещу износа на оръжия за Украйна и считаме, че това ни прави страна в спора. "

Според Нинова: " Благодарение на присъединяване на Българска социалистическа партия в държавното управление, не позволихме тогава да се вземе решение за експорт на оръжия за Украйна. Ние спряхме това решение, тъй като бяхме в държавното управление. Тук са участниците в договарянията и лидерските срещи и могат да го потвърдят. Спряхме тогава това решение. Сега обаче явно има разлика. "

Председателят на Българска социалистическа партия уточни партиите, които са запазили мнението си по отношение на въпроса с износа на оръжия към Украйна.

" Нашата позиция е поредна, на ГЕРБ - ясна и поредна, на Демократична България - ясна и извънредно поредна, макар че направиха компромис в държавното управление тогава. Послушаха ни и не позволихме експорт на оръжия. Движение за права и свободи – ясни и поредни, държат една линия. И с тези партии, въпреки да сме съперници, заслужават почитание, че ясно, чисто, поредно, въпреки и на противоположното на нашето мнение, излизат и си го споделят пред българските жители. "

В същото време тя насочи укор към " Продължаваме промяната ", както и към " Български напредък ", че отсрочват диалози и не показват безапелационна позиция.

" Няма го господин Петков от началото на този диалог. Ще го изтъквам от юли тази година: „ България няма да дава оръжия на Украйна. Това, което сме дали обещание, че няма да даваме оръжия – това ще създадем “. Това той го съобщи след нотата на украинския дипломат. Нещо през днешния ден се е трансформирало явно. „ Български напредък “ и господин Янев ни е най-голямата изненада. На 21 април 22-ра година: „ Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи мъката на хората там. Достатъчно военна помощ има отвред и в допълнение изпращане на оръжия от България би било неточност. Трудно е да преценим дали Украйна не би била агресор при по друго развиване на нещата “ – споделя Стефан Янев. Да, това беше преди изборите. Въпросът е: Какво се е трансформирало в този момент след изборите и кой е излъгания? Има ли излъгани хора, които са повярвали на това, а в този момент виждат друга действителност тук? "

Председателят на Българска социалистическа партия сложи на напред във времето тематиката за българския национален интерес.

" Българският народен интерес беше обиден като тематика, да се помогне на жертвата на експанзията. Аз споделях – ние осъдихме тази война и оказваме помощ на жертвите на експанзията. И считаме, че българският народен интерес е да не предоставяме оръжия, тъй като това ще ни направи страна в спора. Искаме този български народен интерес да впишем в европейския и международен ред. Да има мир и в Европа, и в света. Оставаме на тази позиция и ще гласуваме срещу тези решения. Надяваме се разсъдъка да надделее тъкмо поради българския народен интерес. "

Тя съобщи еднопосочно, че не са поставяни ултиматуми на някогашния министър председател Кирил Петков при визитата му в Киев, само че позицията на Българска социалистическа партия постоянно е била ясна.

Нинова не пропусна да спомене и упреците отправени към нея поради предлагането на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

" И тъй като се намираме в комплицирана обстановка на диалози за държавно управление, чух намеци, че това е едно общо решение. Че това е една евроатлантическа коалиция. И защото предходната седмица получихме всички упреци на света, че избирайки ръководител на Народното събрание, се връщаме в статуквото на ГЕРБ и Движение за права и свободи – ви запитвам, уважаеми нови сътрудници: Вие влизате ли в статуквото с Движение за права и свободи и ГЕРБ в коалиция на войната, против коалиция на хартията, както наричате смяната в Изборния кодекс? И кое е по-стряскащо за България и за последствията за българския народ – да беседваме за промени в ИК и връщането на правото на всеки да може да гласоподава или да вършиме коалиция на войната, която да въвлече България като страна в спора? Отговорът оставям на българските жители. "

Тя заключи изявлението си с откъс от френския президент Макрон - „ Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в избран миг ", като не пропусна още веднъж да регистрира, че " нито един патрон не е изнесен по времето, когато съм била министър ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР