Впечатляващите 20% от всички разходи на технологичния бегемот Meta през

...
Впечатляващите 20% от всички разходи на технологичния бегемот Meta през
Коментари Харесай

Затъва ли Meta във виртуалния свят

Впечатляващите 20% от всички разноски на софтуерния бегемот Meta през 2023 година ще бъдат ориентирани към неговото поделение Reality Labs, което се занимава главно с разработки в областта на метавселената. Като половината от тези средства ще отидат непосредствено към планове за добавена действителност (AR – Augmented Reality). Това заяви персонално техническият шеф на Reality Labs Андрю Босуърт в своя блог, потвърждавайки по този метод уговорката на компанията към построяването на виртуални светове посред засилващи се рецензии и голям брой други проблеми, пред които е изправена тя.

Припомняме, че Фейсбук се преименува на Meta преди към година, точно с цел да подчертава, че – както изясни Марк Зукърбърг – компанията към този момент не желае да е просто водач при обществените мрежи, а и да заеме
водещо място в метавселената.
Оставяйки всички с усещането, че е взел това решение еднолично, той надгради предходните планове на обществената мрежа в този сегмент, фокусирани върху VR шлемовете Oculus – стартъп, който компанията закупи през 2014 година за 2 милиарда $.

По същото време Зукърбърг подчертава на термина „ метавселена “, описващ концепцията за виртуален свят и показа новите планове на ръководеното от него сдружение в тази област – още по-иновативен VR шлем (брандът Oculus към този момент е пенсиониран за сметка на Quest), както и онлайн виртуалния свят Horizon Worlds. Последва една година на разработки, чиито резултат най-малко от позиция на необятната аудитория беше нова версия на шлема за виртуална действителност, както и показване на Horizon Worlds, което не впечатли съвсем никого.

Оказа се, че от ден на ден вложители не харесват посоката на развиване на компанията, чиито акции са си закупили и още през лятото на предходната година започнаха и рецензиите за това, че Зукърбърг изразходва прекомерно доста пари (става въпрос за милиарди долари) за нещо, което малко на брой схващат, а още по-малко са тези, които виждат благоприятни условия за възвръщаемост. Доверието в
самата визия на създателя на Фейсбук
за бъдещето на компанията се оказа разтърсено. И то в интервал на рецесия за цялата цифрова промишленост, в който множеството big tech колоси (включително и самата Meta) се разделят с хиляди чиновници. Блог обявата на Андрю Босуърт беше точно в отговор на възходящото неодобрение, наблягайки, че смяната на курса тъкмо в този миг може да докара до „ пагубни последствия “, както и че досегашните вложения в ръководеното от него поделение са съдействали за създаването на „ фундаментални елементи от технологията “, които съгласно него ще се употребяват в продължение на десетилетия.

Въпреки неговата убеденост, недоволството измежду вложителите си остава, а „ слонът в стаята “ наподобява е, че доста малко от тях въобще схващат какво в действителност прави компанията, в която са съсобственици.
Какво е метавселена?
А виртуална действителност, добавена действителност, смесена действителност? Въпреки бързото набиране на известност, тези софтуерни концепции към момента не са придобили напълно ясни контури и не са намерили своето място в обществото ни. Въпреки че Зукърбърг се опита да си присвои понятието „ метавселена “, именувайки по подобен метод ръководената от него компания и към този момент мнозина приказват за неговия план като за „ метавселенаТА “, сходни планове в действителност датират доста преди появяването на самата Фейсбук.

Преди към 15 години да вземем за пример различен известен виртуален свят – Second Life – се развиваше с бурни темпове и впечатляваше софтуерните гийкове и визионери. Днес малко на брой си спомнят за него, само че тогава в тази ранна метавселена имаше голям брой виртуални магазини с действителни артикули, концерти на същински реализатори, Reuters за известно време поддържаше своя виртуална редакция, която да отразява протичащото се „ там “, а Швеция даже си направи посолство. Second Life имаше своя измислена валута и
бързо – разрастваща се виртуална стопанска система,
която даже сътвори първата действителна милионерка от продажбата на мислени „ парцели “ в платформата – Айлийн Грейф (по-известна с псевдонима Анше Чънг). Всичко това демонстрира, че виртуалните светове съществуват доста преди Марк Зукърбърг да бъде запленен от тази сфера и да вложи в нея милиарди долари (свои и на останалите акционери в Meta).

Историята на Second Life обаче слага пред днешните апологети на метавселените и един значим въпрос. Ако толкоз динамично разрастващ се свят с десетки милиони „ поданици “ може за броени години да потъне в забвение и през днешния ден съвсем никой да не си спомня за него, то за какво възможностите на днешните планове в тази област да са по-добри? Един вероятен отговор е в по-напредналите технологии и в частност тези на VR шлемовете.

Докато Second Life беше (и още е) наличен единствено през настолен компютър, чрез особено приложение, то през днешния ден компании като Meta, HTC и Sony разчитат на лични шлемове. Това от една страна разрешава основаването на по-добро VR преживяване, а от друга – им подсигурява, че ще имат артикул, който да продават, монетизирайки вложенията си във виртуалните светове. Този метод обаче е нож с две остриета, тъй като очилата или шлемовете за виртуална действителност са
още едно устройство,
което би трябвало да накараш потребителите да си купят. Докато множеството сполучливи цифрови платформи в историята са залагали на това, че всички към този момент имаме компютри, а след това и смарт телефони. И просто би трябвало да свалим на тях още едно приложение или да достъпим услуга в браузъра. Налагането на още едно концептуално друго устройство на пазара си остава основно ограничаване за разгръщане на екосистемата.

Към тези проблеми можем да прибавим и неприятното ръководство на редица VR планове в Meta. Или най-малко в това е уверен Джон Кармак – именит разработчик на видеоигри, прочут с налагането на гейм жанра „ шутър от първо лице “ и със заглавия като Doom и Quake. По-късно той се причисли към Oculus и след придобиването от Фейсбук мина на щат при Зукърбърг. В самия завършек на предходната година обаче Кармак напусна компанията, обвинявайки я в
липса на успеваемост
и вложение на големи финансови средства „ напразно “. Между другото предходната пролет основателят на Second Life Филип Роуздейл също се изрече неласкаво за Meta, наричайки нейния модел за метавселена пагубен.

Сред рецензиите на доайени на виртуалната действителност, както и на акционерите на Meta, желанието на компанията да продължи своя курс към метавселената наподобява най-малкото озадачаващо. Зукърбърг разполага и със средствата и с контрола върху сдружението, нужни с цел да поддържа тази посока още доста време. В цифровия бранш обаче дистанцията от международен хегемон до провал и забвение не е огромно (справка – историята на Yahoo!, AOL, Kodak, Motorola, Nokia, както и MySpace, която прочее беше изместена точно от Facebook). И евентуално близкото бъдеще ще покаже дали днешното твърдоглавие на тогавашния най-млад милиардер ще донесе на компанията му триумф в идващия огромен сегмент на технологиите, или ще я подреди измежду горните имена.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинметавселена Meta Фейсбук виртуална действителност Марк Зукърбърг ПоследниНай-четениКомпании 36 Затъва ли Meta във виртуалния свят Екология 204 Брандът Unless сътвори сбирка биоразградими облекла Лични финанси 400 Унгарци зареждат в Румъния по-евтино гориво Транспорт 480 Български компании ще оперират Летище Русе Имоти 22544 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 20572 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 6626 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард To:know 5384 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиSpotify също ще редуцира служителиMicrosoft публично разгласи многомилиардна инвестиция в ChatGPTНовата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здраветоЕдин от най-големите активистки фондове влиза в Salesforce Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрии
  • Източник: economic.bg

  • СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР