Впечатляваща изложба на един от първите български художници-маринисти – проф.

...
Впечатляваща изложба на един от първите български художници-маринисти – проф.
Коментари Харесай

Човекът и морето: Художествената галерия в Стария град представя „Созополският европеец от Шумен“

Впечатляваща галерия на един от първите български художници-маринисти – проф. Александър Мутафов бе открита нощес в Созопол. Експозицията под надпис „ Созополският европеец от Шумен “ представяобновена сбирка от картини на известния създател, наименуван основател на нашата морска живопис, която е включена в програмата на тринадесетото издание на франкофонския фестивал „ Солей ”.

Александър Мутафов (1879 – 1957), художник, живописец, е професор в Художествената академия в София от 1921 – 1933 година и е създател на сдружение " Родно изкуство " (1919). Един от първите ни даровити маринисти от 20-те години ХХ век. През 1937 год. получава сребърен орден на Парижкото ревю за картината си " Синята лодка ". Той посвещава гения си на динамичността и магията на морската буря. Придържа се към реализма в рисунъка. Работи с маслени бои, акварел и пастел, оставя също офорти и ескизи.

Вдъхновява го делника на риболовците и пристанищните служащи. Познава живота и фантазиите им. Често пътува с тях и рибарските им лодки във вътрешността в морето. Общува в дребните пристанищни кръчми.

Изложбата показва емблематични произведения на художника – живопис и графика от фонда на Художествена изложба – Созопол, експонирани на целия първи етаж от галерията, подбрани с доста усет и високи естетически критерии от известния бургаски художник Иван Бахчеванов. Ценителите на изкуството ще могат да се срещнат на творчеството на художника в Града на спасениетои да видят непоказвани досега пред необятна публика негови произведения.

Събитието се осъществя с поддръжката на план „ Консервация и реституция на творби на Александър Мутафов от фонда на Общински културен институт „ Музеен център “ – Созопол “, финансиран от Министерство на културата.

Изпълнител на консервационно-реставрационните действия е доктор Милена Донкова, водещ реставратор на Национална художествена изложба – София, с чиято помощ бяха реставрирани седем от творбите на художника, които възвърнаха първичния си искра.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР