Впечатлете приятелите си с тези изумителни факти за света около

...
Впечатлете приятелите си с тези изумителни факти за света около
Коментари Харесай

15 невероятни научни факта, които ще ви изумят

Впечатлете приятелите си с тези изумителни обстоятелства за света към нас.

Бебетата имат към 100 кости повече от възрастните

Бебетата се раждат с към 300 кости, със сухожилия сред множеството от тях. Тази спомагателна еластичност им оказва помощ по време на раждането и разрешава бърз напредък. С години доста от костите се сливат и по този начин броят им понижава до 206.

Айфеловата кула е с 15см по-висока през лятото

Когато едно вещество бъде нагрято, частиците му се движат повече и заемат повече пространство – това е известно като топлинно разширение. По същата логичност, по-ниската температура води до стесняване. Нивото на живака в термометъра да вземем за пример се повишава и спада с смяната на размера на метала съгласно температурата. Този резултат е най-драматичен при газовете, само че се следи също при течностите и твърдите субстанции. По тази причина огромни постройки като мостове е строят със свръзки, които им разрешават да се уголемяват и свиват, без да се разрушават.

20% от кислорода на Земята идва от Амазония

Атмосферата ни е формирана от към 78% азот и 21% О2, плюс разнообразни други газове в по-малки количества. Повечето живи организми на Земята имат потребност от О2, с цел да живеят, като го трансформират във въглероден диоксид при дишане. За благополучие, растенията непрекъснато възобновяват кислорода посредством фотосинтезата. При този развой, въглеродният диоксид и водата се трансформират в сила, а това освобождава О2. С повърхност 5.5 милиона кв.км, амазонската дъждовна гора създава доста количество от кислорода на Земята и гълтам доста от въглеродния диоксид.

Някои метали са толкоз реактивни, че избухват при контакт с вода

Има метали – в това число калий, натрий, литий, рубидий и цезий – които оксидират мигновено, когато са изложени на въздух. Могат даже да експлодират, в случай че бъдат пуснати във вода. Всички детайли се стремят към химическа непоклатимост – с други думи, да имат цяла външна обвивка от електрони. За задачата, металите кардинално освобождават електрони. Алкалните метали имат единствено един електрон във външната си обвивка и елементарно отдават този нежелателен пасажер на различен детайл. В резултат на това те образуват съединения с други детайли толкоз бурно, че такива не съществуват без значение в природата.

Чаена лъжичка материал от неутронна звезда би тежала 6 милиарда тона

Неутронната звезда е излишък от солидна звезда, изчерпала горивото си. Умиращата звезда избухва в свръхнова, а ядрото й се поддава на личната си гравитация, образувайки супер плътна неутронна звезда. Астрономите мерят тези звезди или галактики в слънчеви маси, като една слънчева маса е равна на масата на Слънцето. Типичната неутронна звезда е към 3 слънчеви маси, събрани в сфера с радиус към 10км – това е една от най-плътните материи, известни във вселената.

Хаваи се придвижва със 7.5см към Аляска всяка година

Земната кора е разграничена на големи части, наречени тектонични плочи. Те непрестанно се движат, изтласквани от потоци в горната тога на Земята. Горещи, по-малко плътни скали се издигат, след което се охлаждат и потъват, а това поражда въртящи течения, настоящи като гигантска поточна линия, която постепенно измества тектоничните плочи. Хаваи е посред тихоокеанската тектонична плоча, която постепенно се измества на северозапад към северноамериканската плоча. Скоростта на това придвижване може да се съпостави със скоростта, с която порастват човешките нокти.

Варовикът е формиран от трилиони микроскопични фосили на планктон

 

Едноклетъчни водорасли наречени коколитофори са живели в земните океани 200 милиона години. За разлика от останалите морски растения, те се обгръщали с калцитни обвивки, наречени коколити. Преди към 100 милиона години, изискванията са довели до натрупването на коколитофори в пълен пласт на морското дъно, образувайки бял килом. С натрупването на още седименти от горната страна, налягането е компресирало коколитите в канара, създавайки варовикови депозити като белите скали на Доувър. Коколитофорите са единствено един от праисторическите типове, които са били обезсмъртени във фосили.

След 2.3 милиарда години на Земята ще е прекомерно горещо за живот

 

През идващите стотици години, Слънцето ще става все по-ярко и горещо. След към 2 милиарда години, температурата ще е толкоз висока, че ще изпари океаните и ще направи живота на Земята неосъществим. Планетата ни ще се трансформира в пустиня като Марс. Разширявайки се в червен колос, Слънцето вероятно ще погълне Земята.

Полярните мечки са съвсем невидими за инфрачервените камери

Термалните камери засичат отделяната от обекта топлота, само че полярните мечки са специалисти в изолацията. Те пазят топлината си с помощта на пълен пласт мазнини под кожата. Освен това имат доста плътна четина, която им оказва помощ да устоят на най-мразовитото време.

Светлината доближава от Слънцето до Земята за 8 минути и 19 секунди

В космоса светлината пътува с 300 000км/секунда. Дори с тази скорост, изминаването на 150 милиона километра лишава време. Но осем минути въпреки всичко е много малко, съпоставено с 5 часа и половина, които са нужни на слънчевата светлина да стигне до Плутон.

Ако премахнем празното пространство в атомите, цялата човешка раса би се побрала в размера на кубче захар

 

Атомите, които построяват света към нас, наподобява солидни, само че в действителност съставляват 99.9999% празно пространство. Един атом се състои от малко, компактно ядро, обградено от облак електрони, разпръснати на съразмерно огромно разстояние. Причината е, че като частици, електроните се държат като талази. Те могат да съществуват единствено където гребените на тези талази се срещат вярно. Вместо да съществуват в една точка, местоположението на всеки електрон е разпределено в обсег от благоприятни условия – орбитала. Затова заемат доста огромно пространство.

Стомашната киселина е задоволително мощна да разгради ножчета за бръснене

 

Стомахът разгражда храната с помощта на мощно корозивна хидрохлорна киселина с pH 2 до 3. Тази киселина също по този начин нападна стомашната лигавица, която се защищава като изпуска бикарбонатен разтвор. Лигавицата въпреки всичко би трябвало да се подменя непрекъснато и се обновява изцяло на всеки четири дни.

Земята е голям магнит

 

Ядрото на Земята е сфера от солидно желязо, обградена от течно желязо. Вариациите в температурата и плътността основават течения в това желязо, което пък създава електрически потоци. Подравнени по въртенето на Земята, тези електрически потоци се сплотяват и основават магнитно поле.

Венера е единствената, която се върти по посока на часовниковата стрелка

В началото нашата слънчева система е била въртящ се облак от частици и газ, които са образували въртящ диск със Слънцето в центъра му. Поради този общ генезис, всички планети се въртят към Слънцето в една посока и почти в една низина. Освен това се въртят към себе си в една посока (обратно на часовниковата стрелка) – като се изключи Уран и Венера. Уран се върти встрани, до момента в който Венера – в противоположната посока. Най-вероятната причина за това са великански метеорити, които са ги блъснали в далечното минало.

Бълхата форсира повече от галактическа совалка

Скачащата бълха доближава зашеметяващата височина от 8см за милисекунда. Ускорението е смяната в скоростта на даден обект за несъмнено време, постоянно измервано с “G ”, което е равно на земното ускоряване (9.8м/с²). Бълхите изпитват 100g, до момента в който галактическата совалка доближава до към 5g. Тайната на бълхата се крие в разтеглив протеин, който й разрешава да съхранява и освобождава сила, сходно на пружина.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР