Впървата част на поредицата Най-мистериозните места в България“ ви запознах

...
Впървата част на поредицата Най-мистериозните места в България“ ви запознах
Коментари Харесай

Най-мистериозните места в България

Впървата част на поредицата „ Най-мистериозните места в България “ ви срещнах с някои в действителност забавни и мистични точки в нашата татковина, които несъмнено си заслужава да се видят онлайн. Мистериозните места по нашите земи са толкоз доста, че в действителност мъчно биха се побрали в една или даже в няколко публикации, само че въпреки всичко ще се опитам да ви показва едни от най-интригуващите измежду тях, най-малко съгласно мен.

Продължаваме мистериозната разходка из България с една от най-мистериозните планини у нас, а точно Странджа . И въпреки, че към този момент няколко пъти съм споменавала разнообразни точки от нея, през днешния ден ще направя един общ обзор, както се споделя, на цялостната картина, с цел да придобиете по-голяма визия за тази малко посещавана, само че цялостна с мистерии и девствени места планина.

С неповторимата си симбиоза сред история, природа и обичаи, Странджа превзема всеки дръзнал да я посети. Това място ще ви очарова със своята неподправена дивота и мистичност. Странджа не е единствено най-югоизточната планина на България, само че и на Балканите. В разнообразни интервали от историята, тя е имала разнообразни имена – Салмидесос, Хемимонт, Монс Астикус и други.

Странджа, въпреки и дребна по-територия крие в себе си прелестни естествени благосъстояния и някои много мистериозни места, които от десетилетия будят интереса на хората.

Туристически маршрут:
Село Кости - вир Казанчето
— burgas1.org (@burgas1dotorg)
На територията на Странджа, при с. Кости , се намира най-старият български резерват – „ Силкосия “ . Той е разгласен за подобен още през 30-те години на предишния век. Въпреки дребната си територия, резерватът предлага голямо многообразие от растителни и скотски типове. „ Силкосия “ е същински парадайс за орнитолозите от целия свят. Тук се срещат южен славей, авлига, малко черноглаво коприварче и редица други птици.

Непосредствено до резервата се намира с. Българи – едно от най-старите странджански села, само че не от там идва неговата популярност. То е единственото нестинарско село, което е запазило традицията на ритуалния танц върху живи въглени. Всяка година на 21 май – празникът на „ Св.св. Константин и Елена “, може да видите този необикновен български бит.

Traditional clothing from Bulgari village (село Българи), Tsarevo Municipality, Burgas Province, Bulgaria/ Strandzha folklore region
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР