Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България вече е

...
Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България вече е
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Войски в Украйна няма да бъдат изпращани

Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България към този момент е изпратила въоръжение съгласно опциите ни и съгласно потребностите на управляващите в Киев. Това сподели служебният боен министър Димитър Стоянов по БТВ.

„ Абсолютно манипулативно е изказванието, че ще изпращаме войски в Украйна. България ще изпрати инструктори в Германия и Полша - по този начин както е решено от Народното събрание. Депутатите взеха решение на 9 декември 2022 година да изпратим до 60 военни в тези две страни. Те ще инструктират украински военнослужещи на територията на Германия и Полша ", изясни той.

Димитър Стоянов изясни, че с последното си решение държавното управление е определило командировъчните средства за българските военнослужещи. Те ще потеглят откакто дойде поръчка, посочи той.

„ От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание, от 9 декември и преди този момент от 3 ноември 2022 година, сме изпълнили шест. Седмата точка, която не е изпълнена, е за обновяването на нашите ресурси с муниции. Работим по въпроса и считам, че до идващия парламент ще се подготвени ", сподели още военният министър.

Димитър Стоянов акцентира също по този начин, че информацията за помощта за Украйна е класифицирана и това не е някакъв казус - да вземем за пример Чехия, Румъния и Италия също не са съобщили по какъв начин оказват помощ на управляващите в Киев. България също е засекретила този лист, посочи той.

„ Към момента не можем да си позволим даването на въоръжение на Украйна. Ако има опция за реализирането на така наречен триъгълна договорка, тя още веднъж би трябвало да мине през Народното събрание. Няма по какъв начин държавното управление да вземе такова решение ",
разяснява още Димитър Стоянов.

Според него страната ни е закъсняла за тези триъгълни покупко-продажби - подмяна на остарялото съветско въоръжение с съвременно. Западните ни сътрудници към този момент избират да изпращат в Украйна непосредствено ново въоръжение, а не остаряла съветска техника.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР