Войска се готви 100 години, за да се ползва веднъжТези

...
Войска се готви 100 години, за да се ползва веднъжТези
Коментари Харесай

Армията в сянката на МВР

Войска се готви 100 години, с цел да се употребява един път


Тези дни Световната банка оповести, че личният състав в българското Министерство на вътрешните работи е измежду най-добре платените в Европа. Това сочи отчет за разноските на полицията и пожарната, направен от институцията. Световните икономисти са отчели разликите в приходите на глава от популацията и са достигнали до извода, че заплатите на полицейските чиновници са на нивото в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Веднага по-късно вътрешният министър Валентин Радев сподели, че отчетът не е напълно правилен, само че се съгласи с констатацията, че би трябвало да има преструктуриране и съкращения в неговата система.

Добре, дано приемем с условности класирането на заплатите на нашите служители на реда в европейската канара. Но в народен мащаб тя е безусловно вярна. Да речем, че и това не е същността на казуса. Той се крие в събитието, че заплащането на чиновниците от системата ни за сигурност не е заслужено устроена. Имам поради двата колоса в нея – армията и полицията. Неоспорим факт е, че от десетина години управническите решения на държавно ниво слагат войската в сянката на Министерство на вътрешните работи. Най-малкият грях на властта е, че нарои на кг генералите от Министерство на вътрешните работи и службите, които дори не са във Въоръжените сили, за което неотдавна писах. Пак да подчертаем, че това е нелегално и безсмислено. Тези приравнени бутафорни висши офицери, на които в никакъв случай няма да се наложи да вървят на война, по брой са в пъти повече от същинските генерали, които командват войски.

Полицията получи 20% нарастване на възнагражденията, а армията единствено 10%. Ето съответните числа. Основната заплата на основния секретар на Министерство на вътрешните работи е 2247 лева Той е приравнен на четиризвезден военачалник от запаса. Това е най-висшето армейско звание и се поставя на един единствен боен – началника на защитата. Неговата съществена заплата обаче е 2209 лева Разликата е оскъдна – 38 лева Но надолу по стълбата работата става сериозна. Заместник-главният секретар и шефовете на основни дирекции в Министерство на вътрешните работи са приравнени на „ генерал-лейтенант “ с съществена заплата надлежно 2029 и 1992 лева Докато за генерал-лейтенант от армията е 1705 лева Разликата скача на 324 лева в интерес на Министерство на вътрешните работи. Заместник-директорите на основна дирекция, командирът на СОБТ и ректорът на академията пък са със звание „ генерал-майор “ от запаса. И с съществена заплата за зам.-директорите – 1845 лева, за командира на баретите – 1694 лева и за ректора- 1614 лева Основната заплата на „ генерал-майор “ от армията е 1583 лева А каква е обстановката в изпълнителните звена? В множеството полицейски структури най-ниската заплата е 1026 лева В регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи единствено против графата „ стажант “ е записано 821 лева Заплатата пък на спомагателен личен състав на позиция, да речем „ надзирател “ и „ чистач “ е: начална- 510 лева и максимална- 588 лева Докато главната заплата в армията на старшина е 775 лева, на ефрейтор – 700 лева и на редови войник – 690 лева А ето и още едно преимущество – курсантите от академията на Министерство на вътрешните работи учат 4 година за бакалавър, до момента в който сътрудниците им от армейките вузове се потят и залягат над учебниците 5 година

Интересно за какво Световната банка не установи, че нашите военни са със заплати колкото в Швеция и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Колко ли биха получавали тогава? А сходна особеност в НАТО няма – полицията да е по-добре платена от армията. Даже в Русия кадровите военни към този момент са с по-високи приходи от нашите.

На 28 юли 2017 година министър Валентин Радев изрече следното: „ От 2002 година насам има 2 пъти повече починали служители на реда в страната, в сравнение с български военни в чужбина. За 15 година 25 служители на реда са починали, до момента в който извършват служебните си отговорности. За същия интервал при задачи в чужбина гибелта си са намерили 13 наши военни. Това са два пъти повече жертви на полицията, без да са на война. “ Радев добави, че това ще е един от причините при настояването му за увеличение на заплатите на служителите на реда. Как не се бях досетил! Предполагам, че това е и разбирането на кабинета, който съставлява министър Радев. Ето, полицията води война с бандитите, работи същински, въпреки че все гони Митьо Очите. А армията, ами тя какво – доста малко мре. Като почнат да гинат повечко, ще й вдигнем парите. Горко на тази страна, когато настъпи миг, в който да се наложи на армията в действителност да покаже на какво е способна. Прекомерно висока цена е тази – реките от човешка кръв да отрезвят политически заблуди, не ви ли се коства? Много ми се желае властта да запомни следното: България беше призната в НАТО поради 13-те български бойци, които оставиха костите си в пясъците на Иракските пустини. Нека не се заблуждаваме – поради това и нищо друго. Ние не бяхме подготвени за участие в пакта. Но ни направиха поклон поради солидарността и саможертвата на тези момчета. Нашите политици не помнят, било заради историческо незнание или заради конюнктурни съображения, очевадната аксиома, че националната страна поражда и съществува от антични столетия до наши дни само и посредством единствено на армията. Всичко друго е функционалност от това събитие.

След 10 ноември 1989 година войската у нас бе мачкана безмилостно и грубо, тъй като бе нарочена за най-твърдия комунистически бастион от домораслите ни демократи. По времето на така наречен комунизъм обаче само военните се осмеляваха да подлагат на критика Живков. Затова Тато ги мразеше, за сметка на офицерите от Държавна сигурност. А и той бе служил в милицията, преди да яхне страната. Военните първи се пробваха да го смъкват от власт и да трансформират курса на водената политика. Спомняте ли си за Горуня и ген. Анев, които през 60- те години крояха проекти да смъкват вожда? Заговорът им бе оголен. Горуня бе „ самоубит “, а ген. Анев пратен на изгнание в Белене. Тогава Първия наредил всички командири, от пълководец на дивизия нагоре, да бъдат качени на „ слушалка “. Тази задача била предоставена на една от най- митичните фигури по това време – Григор Шопов, началник на Държавна сигурност и първи зам.-министър на Министерство на вътрешните работи.

А чия беше една от основните заслуги за безкръвното рухване на Живков от власт? Я си припомнете! Името на армейски военачалник Добри Джуров приказва ли ви нещо? Всички политици, изредили се на кормилото на властта през прехода до през днешния ден ги нямаше никакви. В годините на прехода армията бе съкратена близо 7 пъти. В зората на демокрацията хиляди военни бяха изритани на улицата. Офицерите бяха принудени да подвигат бариерите, с цел да се изхранват. А куфарчетата с пари ги разнасяха други – хора, напуснали тайните служби и Министерство на вътрешните работи. Знакови предприемачи, които ги застигна оловото, бяха от тази система. И значително живи мафиоти също са от там. Да познавате военачалник от армията, станал милионер? Аз – не. Не е зле да извършите информация какъв брой беше милицията преди и какъв брой е полицията в този момент. Дали числеността на Министерство на вътрешните работи е орязана 7 пъти? Вземете и бюджетите на двете ведомства преди 9 година В номинална стойност оттогава до през днешния ден този на вътрешното ведомство е по-висок от военния. Което е единствено наш патент. Нали си спомняте по какъв начин Николай Младенов като боен министър сътвори международен парадокс – предложи бюджетът за защита да се свие с 40%. И апелирам, не ми сочете сегашните планове за превъоръжаване на войската за 4 милиарда лева, чиято реализация следва. Защото са просрочен жест на гузна съвест. Те са като козметика, която прикрива недъзи, само че не те прави по–красив. Сега се каним да купим 8 самолета от нов военен вид и след това още толкоз. Тези 16 изтребителя стигат единствено за „ еър полисинг “- едвам си пазим небето от някой досадник. Достатъчни са единствено за въздържане на съзнателно или инцидентно отклонил се към въздушните ни граници боен или цивилен полет. А това е чисто полицейска функционалност. За възпираща въздушна интервенция, която да брани страната по въздух и суша, трябват няколко пъти по 16 многоцелеви изтребителя. Нещо, което нямаме и скоро няма да го имаме. За да превъоръжим напълно армията си по актуалните стандарти на НАТО, ни трябват не 4 милиарда лева, а най-малко 40 милиарда

Преди години поляците желаеха да изхвърлят всички руски оръжия, които имаха и пресметнаха, че ще са им нужни $48 милиарда с цел да ги заменят със западни, което поохлади мераците им. Затова да понижим фанфарите, че армията ни се къпе в любовта на властта. Стореното е постфактум. С огромно забавяне. А това ще ни коства доста по-скъпо. Източна мъдрост гласи, че войска се готви 100 година, с цел да се употребява един път. Ние нашата я рушихме 30 година, нека не се наложи да ни потрябва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР