Войнишки мемориал ще увековечи героизма на ген. Владимир Вазов в

...
Войнишки мемориал ще увековечи героизма на ген. Владимир Вазов в
Коментари Харесай

Каракачанов: Ултралиберално лоби докара Европа до ръба на пропастта, обезличавайки християнството

Войнишки мемориал ще увековечи героизма на ген. Владимир Вазов в Плевен

Вицепремиерът Красимир Каракачанов ще открие в събота мемориал в Плевен, отдаден на героя от Дойран ген. Владимир Вазов. Сега той приказва за предишните герои, само че и за тематиките от дневния ред на държавното управление в региона на сигурността през идващите седмици.

Според него НАТО има проблеми, само че не е с "диагнозата " от Макрон.

Кой е той?
Красимир Каракачанов е роден е на 29.03.1965 година в гр. Русе.

През 1990 година се дипломира като магистър по история в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира Нова българска история, политическа история на балканските страни, национално освободителното придвижване в Македония и Тракия, политически придвижвания в България.

От 2014 година е лекар по интернационално право и интернационалните връзки. Член е на Македонския теоретичен институт – гр. София.

През 1998 година приключва първия курс на Училището за политика с образование в Москва и Страсбург.

Председател е на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване. Бил е народен представител в 38-ото, 40-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Избран за вицепремиер по публичния ред и сигурността и министър на защитата на 4 май 2017 година

Ето какво още сподели Каракачанов в изявление за в. Труд:

– Първи монумент на български воини ще откриете, господин Каракачанов. И то не за дребен мотив, а отдаден на една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война – борбата при Дойран. Мемориалът е първият от подобен мащаб от 75 години – това е доста стряскащо. Може ли 75 години една страна да не уважи свои герои?
– Когато приказваме за борбата при Дойран, би трябвало да бъдем още по-категорични. Става въпрос не за една борба, а за стълкновение към Дойранското езеро в интервала от 1916 до 1918 година, когато българската войска пази Македония от тогавашните лимити на България от настъпващите британски, френски, сръбски и гръцки войски.

Противниците превъзхождат по бройка българската войска като в края на войната съотношението към този момент е 1 към 6. Именно там Девета пехотна Плевенска дивизия, отпред с ген. Владимир Вазов демонстрира чудеса от смелост и избавя освен достойнството на България, само че когато свършва Първата международна война с помощта на това, че те не пропущат България да пробие тяхната позиция, България подписва и по-изгодни условия на примирието. Има още един факт, който някои хора, изкушени от история знаят, а той е, че когато по-късно ген.

Владимир Вазов става кмет на София, е поканен на честване в Лондон, 20 години след борбата, при влизането му в залата британски военачалник командва: „ Застанете спокойно, влиза спечелилият от Дойран “.

За никой различен български боец, въпреки че имаме доста доблестни бойци, не е оказана такава чест в международен мащаб. Затова и мемориалът в Плевен е извънреден освен за плевенчани като наследници от борбата при Дойран, а и за България. Само ще напомня, че след Първата международна война е имало самодейност за сходен монумент в Плевен, посредством който да се увековечи геройството на воините от Дойран.

Събирането на средствата стартира още през 1926 година. През 1934 година е положен главният камък за построяването на този монумент, само че идва 9 септември 1944 година и парите изчезват. През 2000 година още веднъж има самодейност, само че още веднъж нещата замират.

– Колко време беше належащо за построяването на монумента?
– Около година и половина. Инициативният комитет е под патронажа на министъра на защитата и го създадохме през март 2018 година. За година и половина паметникът е подготвен и ще бъде открит. И доста бих желал да благодаря на община Плевен и на кмета на града за съдействието по определянето на мястото за паметника, на донорите за мемориала, на всички хора и организации, които одобриха идеята драговолно.

С взаимни старания паметникът към този момент е подготвен. Огромен паметник е, подобен войнишки монумент скоро не е юридически в България. Мемориалът е с височина 10 метра, самата фигура на ген. Вазов е 3,50 метра, а към него има комбинация от четири войнишки фигури. Плевенчани заслужават увековечаването на техните предци.

– Какво се случва с обществото ни – за какво е толкоз поляризирано? Понеже приказваме в седмицата на 10 ноември, а и вие сте историк – по кое време и от кого бяха заложени тези мини на непоносимост?
– На самия 10 ноември. В множеството източноевропейски страни имаше естествени придвижвания, които желаеха смяна на системата. В България така наречен десидентско придвижване беше опит да се реформира самата Българска комунистическа партия.

Помните, че първият ни водач на опозицията Желю Желев напълно искрено заявяваше, че е болшевик. На 10 ноември се случи един дворцов прелом, проведен от една група почитатели на Тодор Живков и то на най-верните му – Петър Младенов, Добри Джуров, Андрей Луканов, само че те добиха кураж да се опълчат против Тодор Живков, не, с цел да реформират системата, а тъй като изпълняваха напътствията на тогавашния общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Стана един вътрешно-партиен прелом, който отприщи промени. И тогава Българска комунистическа партия взеха решение да подредят тези промени по техен облик и сходство. Те си назначиха опозицията, или си я подбираха. Свидетел съм на тези времена, когато се раждаха голям брой политически партии и когато се конструираше Съюз на демократичните сили – там беше разрешено да влязат единствено такива, които са комфортни. А такива, с дисидентско или патриотично мислене бяха неглижирани.

Включително Националният либерален съюз, който беше основан от починалия към този момент проф. Николай Генчев, който за това време беше човек легенда и човек, който цялото общество почиташе, тъй като не си стискаше езика зад зъбите и подлагаше на критика системата, той не беше позволен на кръглата маса, нито в Съюз на демократичните сили. Не беше позволен, тъй като не беше в сюжета.

Промяната след 10 ноември потегли по сюжет, написан извън. След което се получи другата особеност – не можа да се получи обикновено дясно и обикновено ляво. И Петър Дертлиев беше изхвърлен настрана.

Старите, обичайните партии, които имаха история отпреди 9 септември, бяха маргинализирани още през цялото време, след което изчезнаха от политическия живот. Идеолозите на по този начин нареченото дясно смятаха, че е задоволително единствено да викат „ Долу Българска комунистическа партия, долу Русия! “.

А през днешния ден виждаме ясно какви са техните наследници от десницата – без десни полезности и хрумвания, те са по-скоро крайни либерали, в сравнение с хора с десни убеждения. Каква десница, па било то и градска, може да си ти, когато не признаваш законите в страната, не признаваш естественото икономическо развиване и спираш градежа на автомагистрали с митинги, спираш ски лифтовете и развиването на туризма, приказваш ми за Истанбулска спогодба – това не са тематики на политическия спорт. Няма дясно, то е ултралиберално, а самото ляво не приказва за обществена политика, а се е вторачило във вътрешно-партийните си боричкания.

Остри думи на Макрон още веднъж провокираха скандал! Обяви гибелта на...

– Френският президент Еманюел Макрон издаде диагноза за Алианса – НАТО е в мозъчна гибел, Европа е на ръба на пропастта – коментарът Ви?
– И Макрон, и доста други европейски водачи са отговорни за това, което разясняват в този момент. Не бих споделил, че НАТО е в мозъчна гибел, само че НАТО има съществени проблеми. И те са свързани с това разделяне, което се случи в самата Европа и поради политиката, която Турция води в Близкия Изток без да се преценява с сътрудниците си в НАТО.

Но за тази политика, извинявайте, „ на ръба на пропастта “ – а коя е пропастта? Нека да каже коя е пропастта. Защото за мен пропастта, пред която се е изправила Европа, в това число и България, e неналичието на визия. Изправени сме пред угрозата Европа да стане континент, в който християнските полезности, фамилните и националните правила да изчезват в името на егоистични и корпоративно-икономически ползи.

Едно огромно ултралиберално лоби работи десетилетия на остарелия континент, с цел да се обезличат европейските народи, страни и култури. Същите тези политици, които управляваха, а някои и не престават да ръководят Европа, носят отговорността. Европейският съюз беше построена на основата на християнските полезности и демокрацията.

В следствие тихомълком Европа се отхвърли от думата „ християнство “, а тъкмо с християнските правила Европа възпитаваше своите генерации в почитание към фамилията като съюз сред мъж и жена с деца, не с прокламирането на фамилии от двама мъже или две дами.

Целта беше европейските жители да бъдат превърнати в едни потребители, в едни консуматори, а не в хора, които имат полезности и просвета.

– Предстои една доста основна аудиенция на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати и среща в Белия дом с президента Доналд Тръмп – упованията от тези диалози са огромни. Готови ли сте с анализите по главните тематики, касаещи сигурността?
– С премиера Борисов ще бъдем дружно на тази среща в Белия дом. Естествено, че обсъждаме с министър-председателя значимите за страната ни тематики. Има доста тематики, свързани със сигурността на Балканския район и България. Бъдещето на НАТО също е значима тематика.

– Как стои през днешния ден България сред оста Русия – Съединени американски щати?
– Както виждате, през днешния ден България води много мъдра и уравновесена политика. По никакъв метод не нарушава или не накърнява единството на Европейския съюз или на НАТО, само че в това време балансира в тази комплицирана обстановка сред Русия, Турция и Близкия изток и проблемите, които са там, Балканските проблеми и това все по-насипно положение, в което се трансформира Европа след британския Брекзит и доста други събития.

– Удовлетворен ли сте от Бюджет 2020 във връзка с защитата?
– Да. Защото за пръв път от 25 години за защита се отделят толкоз средства. През 2020 година бюджетът за защита ще доближи 1,61% от Брутният вътрешен продукт и ще бъде на стойност над 2 милиарда лв.. Разбира се тази сума не е задоволителна да компенсира всички пропуски и нелепости, които през годините са вършени във връзка с българската войска. Но дано да бъда прям – няма по какъв начин да бъде обезщетено за 1 година или с един бюджет това, което е пропуснато толкоз време.

През последните 25 години политиката на българските държавни управления беше съсредоточена за унищожаването на българската бойна техника, режейки я и унищожавайки я на желязо. За пръв път през послединте три години ние усилваме възнагражденията на военослужещите с по 10 %. За пръв път се отделиха средства за модерните изтребители, за персонален състав, за възстановяване на материалната база – описът е дълъг.

Посоката е вярна и аз я адмирирам – последователно увеличение на разноските, с цел да може българската войска да извършва своите конституционни отговорности. Когато приказваме за войска, множеството хора си показват, че ние поддържаме войска, с цел да можем да изпълняваме своите задължения към НАТО.

Не, това е втората задача на армията. Първата задача на армията е и главното u направление – отбрана на националната целокупност и независимостта на страната. И като министър на защитата се стремя да обясня това – че ние като войска не съществуваме, с цел да се харесаме на някого в НАТО, а съществуваме, тъй като армията е нужна за отбрана на страната.

Ако всички знаем, че през 500 години турско иго българите сме оцеляли с помощта на православната ни черква, то за 1400 години България продължава да съществува единствено и само с помощта на своята войска и би трябвало да разчита на първо място на своята войска и на своите въоръжени сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР