Войната започна в Крим и ще свърши там. В своето

...
Войната започна в Крим и ще свърши там. В своето
Коментари Харесай

Дойче веле прагматично за това, дали Украйна някога може да си върне Крим

" Войната стартира в Крим и ще свърши там ". В своето седмично видео послание украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере доста ясно, че не има намерение да се откаже от полуострова, който Русия нелегално анексира през 2014 година, написа " Дойче веле ".

Точно преди обръщението имаше няколко съществени детонации в съветска военновъздушна база близо до Новофедоровка в западната част на Крим. Изглежда евентуално това да е целенасочена офанзива от Украйна, макар че няма публично удостоверение, а Киев отхвърли да носи отговорност за гърмежите.

Ако в действителност се окаже, че е военна офанзива, тя ще бъде първата на полуострова след анексирането му преди осем години и ще има подобно символично значение като априлското поглъщане на " Москва ", флагманът на съветския Черноморски флот. Това може да е повода Русия да не дефинира гърмежите в Крим като украинска офанзива. Според Москва това е просто случай на детонация на муниции заради неприятно боравене.

Рискът от по-нататъшна ескалация

Бомбардирането на цели в Крим би имало друго значение за Русия от войната в Донбас и останалата част от Украйна. Москва преглежда полуострова, който беше анексиран в нарушаване на интернационалното право, като своя лична национална територия и, след интернационално незачитан референдум, като част от Руската федерация.

Според съветска интерпретация атаките против Крим биха означавали, че войната се е трансферирала на съветска територия - заплашвайки с по-нататъшна ескалация на войната.

Но Украйна продължава да счита Крим и за част от личната си територия. " Ние ще освободим всички наши територии, всички, в това число Крим ", сподели украинският министър на защитата Олексий Резников пред американската телевизия СиЕнЕн в средата на юни - макар че неговият консултант Юрий Сак сподели, че " най-важното нещо " е " да изтласкайте врага обратно, с цел да реализираме изтеглянето на армията на агресора най-малко до равнището преди 24 февруари. "

Дълга и спорна история

За Москва Крим е даже по-голям от останалата част на Украйна. Той е бил под контрола на Русия повече от два века. Много етнически руснаци са заселени там от царете през 18-ти и 19-ти век, а руският лидер Сталин продължава тази политика през 20-ти век. Днес по-голямата част от популацията е проруски настроено.

В Съветския съюз Крим в началото принадлежеше на Руската руска социалистическа република (ССР). Едва през 1954 година той е даден на Украинската ССР по заповед на наследника на Сталин Никита Хрушчов, при неизяснени и до през днешния ден условия. Една от аргументите може би е, че самият Хрушчов е роден украинец.

След разпадането на Съветския съюз Крим публично стана украинска територия, макар че Киев в никакъв случай не съумя да утвърди изцяло своята власт и болшинството от жителите бяха проруски настроени във връзка с своите възгледи. Киев даде на полуострова статут на автономност - и подписа контракти за наем с Русия - да вземем за пример за стратегически значимото пристанище Севастопол.

Това е мястото, където е бил ситуиран руският Черноморски флот и в момента е единственото огромно пристанище, употребявано от Русия, което остава свободно от лед през цялата година. Договорът за наем даде на Русия боен достъп до Черно море и до значим стопански център.

До 2014 година наемането на пристанището от Русия не беше проблем. Но тогава започнаха митингите на Евромайдана в Киев и проруският президент Виктор Янукович беше свален и избяга в Москва. Изведнъж Кремъл видя заплаха да загуби Севастопол и целия Крим в интерес на отбранителния боен съюз НАТО, в случай че Киев се обърне повече към Запада. Русия реши да анексира Крим в нарушаване на интернационалното право.

Крехка връзка

Част от целта на Русия в сегашната й война с Украйна е да консолидира в допълнение властта си над Крим. В допълнение към завладяването на Донбас, Кремъл обяви създаването на следен от Русия сухопътен кулоар оттова до Крим като една от най-важните си цели.

С по-нататъшни завоевания в Южна Украйна Путин ще сътвори спомагателни обстоятелства: връщането към статута преди анексията ще стане на практика невероятно.

Украйна ще бъде изцяло отрязана от достъп до Азовско море и защото Крим се простира в Черно море като великански чеп, Русия също ще може да управлява и блокира цялото мореплаване към последното останало украинско черноморско пристанище на Одеса. Ожесточените боеве за дребния Змийски остров подсказват, че това е и една от военните цели на Русия.

Колко реалистична е връщане на Крим?

Не е ясно обаче докъде е подготвен да стигне Киев, с цел да върне Крим под собствен надзор.

Връщането на полуострова е " въпрос, който би трябвало да бъде контрактуван по изкусен път ", сподели държавният консултант Сак. И въпреки всичко към този момент е много неразбираемо по какъв начин може да се реализира връщане чрез договаряния.

Предвид настоящия баланс на силите, стратегическото значение на Крим за Русия, както и лоялността на голямото болшинство от жителите му към Москва, сега изглежда много малко евентуално Крим скоро още веднъж да стане украински.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР