Войната започна в Крим и ще свърши там. В своето

...
Войната започна в Крим и ще свърши там. В своето
Коментари Харесай

Може ли Украйна някога да си върне Крим?

" Войната стартира в Крим и ще свърши там ". В своето седмично видео послание украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере доста ясно, че не има намерение да се откаже от полуострова , който Русия нелегално анексира през 2014 година, написа " Дойче веле ".

Точно преди обръщението имаше покрай Новофедоровка в западната част на Крим. Изглежда евентуално това да е целенасочена офанзива от Украйна, макар че няма публично удостоверение, а Киев отхвърли да носи отговорност за гърмежите.

Ако в действителност се окаже, че е военна офанзива, тя ще бъде първата на полуострова след анексирането му преди осем години и ще има сходно ", флагманът на съветския Черноморски флот. Това може да е повода Русия да не дефинира гърмежите в Крим като украинска офанзива. Според Москва това е просто случай на детонация на муниции заради неприятно боравене.

Рискът от по-нататъшна ескалация

Бомбардирането на цели в Крим би имало друго значение за Русия от войната в Донбас и останалата част от Украйна. Москва преглежда полуострова, който беше анексиран в нарушаване на интернационалното право, като своя лична национална територия и, след интернационално незачитан референдум, като част от Руската федерация .

Според съветска интерпретация офанзивите против Крим биха означавали, че войната се е трансферирала на съветска територия - заплашвайки с по-нататъшна ескалация на войната.

Но Украйна продължава да счита Крим и за част от личната си територия . " Ние ще освободим всички наши територии, всички, в това число Крим ", сподели украинският министър на защитата Олексий Резников пред американската телевизия СиЕнЕн в средата на юни - макар че неговият консултант Юрий Сак сподели, че " най-важното нещо " е " да изтласкайте врага обратно, с цел да реализираме изтеглянето на армията на агресора най-малко до равнището преди 24 февруари. "

Дълга и спорна история

За Москва Крим е даже по-голям от останалата част на Украйна . Той е бил под контрола на Русия повече от два века. Много етнически руснаци са заселени там от царете през 18-ти и 19-ти век , а руският водач Сталин продължава тази политика през 20-ти век . Днес по-голямата част от популацията е проруски настроено.

В Съветския съюз Крим в началото принадлежеше на Руската руска социалистическа република (ССР). Едва през 1954 година той е даден на Украинската ССР по заповед на наследника на Сталин Никита Хрушчов , при неизяснени и до през днешния ден условия. Една от аргументите може би е, че самият Хрушчов е роден украинец .

След разпадането на Съветския съюз Крим публично стана украинска територия , макар че Киев в никакъв случай не съумя да утвърди изцяло своята власт и болшинството от жителите бяха проруски настроени във връзка с своите възгледи. Киев даде на полуострова статут на автономност - и подписа контракти за наем с Русия - да вземем за пример за стратегически значимото пристанище Севастопол .

Това е мястото, където е бил ситуиран руският Черноморски флот и сега е единственото огромно пристанище, употребявано от Русия, което остава свободно от лед през цялата година . Договорът за наем даде на Русия боен достъп до Черно море и до значим стопански център.

До 2014 година наемането на пристанището от Русия не беше проблем . Но тогава започнаха митингите на Евромайдана в Киев и проруският президент Виктор Янукович беше свален и избяга в Москва. Изведнъж Кремъл видя заплаха да загуби Севастопол и целия Крим в интерес на отбранителния боен съюз НАТО , в случай че Киев се обърне повече към Запада. Русия реши да анексира Крим в нарушаване на интернационалното право.

Крехка връзка

Част от задачата на Русия в сегашната й война с Украйна е да консолидира в допълнение властта си над Крим . В допълнение към завладяването на Донбас , Кремъл разгласи основаването на следен от Русия сухопътен кулоар оттова до Крим като една от най-важните си цели.

С по-нататъшни завоевания в Южна Украйна Путин ще сътвори спомагателни обстоятелства: връщането към статута преди анексията ще стане на практика невероятно .

Украйна ще бъде изцяло отрязана от достъп до Азовско море и защото Крим се простира в Черно море като великански чеп, Русия също ще може да управлява и блокира цялото мореплаване към последното останало украинско черноморско пристанище на Одеса . Ожесточените подсказват, че това е и една от военните цели на Русия .

Колко реалистична е връщане на Крим?

Не е ясно обаче до каква степен е подготвен да стигне Киев, с цел да върне Крим под собствен надзор.

Връщането на полуострова е " въпрос, който би трябвало да бъде контрактуван по изкусен път ", сподели държавният консултант Сак. И въпреки всичко към този момент е доста неразбираемо по какъв начин може да се реализира връщане посредством договаряния .

Предвид настоящия баланс на силите, стратегическото значение на Крим за Русия , както и лоялността на голямото болшинство от жителите му към Москва, сега наподобява доста малко евентуално Крим скоро още веднъж да стане украински .
 Зеленски: Крим е украински и в никакъв случай няма да се откажем от него
Зеленски: Крим е украински и в никакъв случай няма да се откажем от него

Докато руснаците са в Крим, Черно море не е сигурно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР