Войната за едни е трагедия, а за други - възможност

...
Войната за едни е трагедия, а за други - възможност
Коментари Харесай

Как гръцката корабна индустрия печели от войната в Украйна

Войната за едни е покруса, а за други - опция за финансова полза. Конфликтът в Украйна лиши хиляди животи и остави милиони без дом, само че пък крупните корабособственици от една страна печелят повече от добре. Става дума за Гърция, като Die Welt в собствен материал изяснява по какъв начин едрият бизнес в южната ни съседка оказва помощ за финансирането на военната машина на Путин.

Контекст: Преди нашествието в Украйна една трета от приходите в съветския бюджет бяха от износа на нефт. В момента неговият дял остава висок, към една четвърт - макар наложения от Г-7 таван върху цените и всички останали наказания, които западните страни постановиха.

Някой би трябвало да транспорти това гориво. Гърция се оказва съвършен претендент - страната има 30% от танкерите в света и секторът е значим за нейната стопанска система. Освен това, както ще забележим по-долу, обществото ѝ демонстрира забележителна толерантност към дейностите на Кремъл.

Как се случва това: Според Международната финансова федерация (IIF) гръцките корабособственици са най-активни в превозването на съветски нефт след експлоадирането на войната. " Скоро след нашествието в Украйна, Гърция предумишлено насочи флотилията си от танкери към съветски пристанища, с цел да транспортира съветски нефт ", разяснява пред авторитетното немско издание основният икономист на организацията Робин Брукс.

По думите му в това време другите западни компании са се отдръпнали и по този начин бизнесът за гърците е станал извънредно печеливш - зареждат на съветски черноморски пристанища, минават през Средиземно море и Суецкия канал към Азия и след това стигат, да вземем за пример, до Индия.

Брукс е безапелационен: " Това е изцяло легална процедура. Дали е морално оправдана - това е различен въпрос ". Важното е да се съблюдава таванът на цената.

Как и с това Москва се оправя елементарно - четете тук:

Самият таван също е противоречива тематика:
Според някои специалисти той е бил натрапен прекомерно късно - Русия направи доста пари от експорт през 2022 година, когато цените бяха високи; Според Полша, Балтийските страни и Украйна той е прекомерно висок и би трябвало да се смъкна двойно - от 60 на 30 $ на барел. Това обаче не се случи след упорита опозиция от страна на Кипър, Малта и, познахте, Гърция.
Тайният флот: Според специалистите гръцкият бизнес печели по още един метод от войната - остарели танкери се продават на Русия и стартират да плават с изключени радио системи и без западна застраховка, като товарът им умерено може да е на цена над наложения таван.

Атина се бори с всички сили против опитите на Европейски Съюз да пресече тази процедура и да не разреши на такива кораби да дебаркират на европейски пристанища.

Още нещо: За да се разбере по какъв начин нещо сходно " минава " в страна членка на Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да погледнем социологията. Нейните данни демонстрират огромно разминаване сред гърците и множеството от останалите европейци - 60% от жителите на южната ни съседка са срещу военна помощ за Украйна и единствено 29% поддържат глобите против Русия.

Според Робин Брукс Европейски Съюз би трябвало да се изправи против ползите на гръцкия бизнес и също така таванът на съветските петролни цени би трябвало да падне съществено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР