Войната за Българската народна банка навлиза в решаваща фаза, докато

...
Войната за Българската народна банка навлиза в решаваща фаза, докато
Коментари Харесай

Кой е Валентин Михов - фаворитът на Кирил Петков за БНБ?

Войната за Българската национална банка навлиза в решаваща фаза, до момента в който тематиката продължава да е „ табу “ в коридорите на Народното събрание. Парламентът трябваше още през септември предходната година да стартира процедурата по избора на нов шеф и подуправители на институцията, която ще износи цялата тежест по въвеждането на европейската валута след 2 години, само че досега диалозите за имената на евентуалните претенденти се водят не там, а по частните кабинети. Дали досегашният гуверньор Димитър Радев, който съумя да стабилизира и усъвършенства имиджа на Българска народна банка, ще удържи поста си и ще завоюва нов мандат, зависи от конкуренцията, а тя не е напълно известна, разяснява представен от в. „ Уикенд “ народен представител от новото ръководещо болшинство, един от новите членове на икономическата комисия в законодателния орган.

През последните няколко месеца ръководещите и някогашните първенци на парламентарния избор през юли 2021 година ИТН, лансираха няколко имена за бъдещи кандидати за мястото на Радев – първо беше депутатът на Слави Трифонов Любомир Каримански, по-късно на хоризонта се появи и някогашният финансов министър от първия мандат на Бойко Борисов - Симеон Дянков, апетитен за любимец на Продължаваме промяната поради великодушните му хвалби във връзка с водената от вицепремиера Асен Василев фискална политика.

Оказва се обаче, че от началото на 2022 година Политическа партия и по-конкретно Кирил Петков сa си набелязали друго име – това на сегашния началник на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов. Из коридорите се приказва, че точно той ще бъде препоръчан от болшинството за правоприемник на досегашния шеф на Българска народна банка, обратно на евроатлантическата логичност и в прорез с заявените от самия Петков планове за цялостно доказване, че България е пълностоен член на НАТО.

Откъде идва казусът с номинацията на Михов?

Валентин Любомиров Михов е евентуално включен в консолидирания лист на физическите лица и компаниите на Европейски Съюз за наказания против Русия, разкриват източниците. Въпреки че се твърди, че е протеже на медийния магнат Иво Прокопиев, прокламиращ в изданията си западната политика и европейската интеграция, в действителност икономистът гравитира от години към Москва. Но по какъв начин?


Икономически ползи ли стоят зад неуверените позиции на премиера по отношение на НАТО?

Освен че е приключил точно там висшето си обучение, шефът на ББР и сега продължава да работи като член на Надзорния съвет на ПУМБ (Първа украинска интернационална банка), част от групата на икономическия конгломерат Систем Кепитал Мениджмънт, благосъстоятелност на най-богатия украинец - милиардера Ринат Ахметов и заклеймяван неведнъж от 2014 година насам от Запада като кремълски реализатор, финансирал сепаратистките придвижвания в размирния Донбас – районът, който през днешния ден подвига до краен лимит градуса на напрежението сред НАТО и Русия.


Милиардерът от дълго време има апетити към България

Ахметов е главен донор и на тогавашната Партия на районите на някогашния президент Виктор Янукович по време на революцията „ Евромайдан “ от 2013 и 2014 година, която го смъкна от власт след отхвърли му да проправи пътя на Украйна към съдействие с Европейски Съюз и НАТО.

Само за последните няколко години той е трансферирал стотици милиони долари от сметките на сдруженията си във фондацията, носеща името му, за подкрепяне на „ жертвите на войната в Донбас “. Според опозиционната преса обаче в действителност той поддържа екстремистки групировки, в това число паравоенни формирования за опозиция в Донецк и Луганкс в поддръжка на съветските ползи.

Самият Ахметов не е в листата със глобените от Европейски Съюз и Съединени американски щати лица и организации след анексията на Крим през 2014 година, само че Янукович и обвързваните с него са. 4 години по-късно, през 2018 година украински медии бият паника, че в действителност мултимилиардерът и негови компании са в листата на глобените в Брюксел и че нелегално е бил изваден от там, а през 2020 година разкриха, че макар наложените забрани, в действителност той добива въглища точно от противоречивия Крим, поради което се надига нова вълна неодобрение и дипломатическо напрежение.

С притежаваните близо 7 милиарда $ Ринат Ахметов се счита за най-богатия украинец посредством благосъстоятелност върху контролния пакет акции на над 100 предприятия, включително и Първа украинска интернационална банка, в която продължава да шефства и любимецът на Политическа партия за Българска народна банка. А Ахметов неколкократно е заявявал през годините „ апетити “ по отношение на България – първо смяташе да купува тогавашния цех „ Кремиковци “, а по-късно и футболния ЦСКА, който да асоциира със своя „ Шахтьор “ (Донецк).

Къде е връзката с Кирил Петков и Асен Василев?

В „ Америка за България “ и Иво Прокопиев – сочат данните. Президент на фондацията е американката Сюзън Гейл Байски, която е и колежка на Михов в ПУМБ дружно с Георги Катанов.


Байски е добре осведомена с финансите на Източна Европа, до момента в който отпуска грантове на родни медии

Той пък е брат на учредителя на „ Да, България “ Юри Катанов, в този момент притежател на частната компания за електроразпределение посредством онлайн платформа за пазаруване на ток от свободния пазар „ Токи “.


Катанов работи с любимеца за гуверньор в украинската банка от 4 години

Официалната визитка на Михов показва, че преди да проработи за украинската банка Валентин Михов е на виновни позиции дълги години за най-голямата съветска банка – „ Сбербанк “, точно от която се отделя ПУМБ през 2017 година, а договорката е утвърдена от Европейската централна банка без забележки.

„ Сбербанк “ е най-голамата банка в Русия и Източна Европа, и трета в Европа. След анексирането на Крим през 2014 година администрацията на президента Барак Обама й постанова наказания.

В момента Валентин Михов е началник на надзора на ББР, назначен персонално от Кирил Петков през лятото на 2021 година след дълга борба за членовете на органа. Икономическите кръгове са безапелационни, че той е бил стартиран посредством другия българин в ПУМБ и Прокопиев пред Кирил Петков.


Олигархът Иво Прокопиев бълва фрагменти на кг в новата власт

Девет месеца по-късно ББР към момента не е изнесла цялостен лист на проблематичните си и евентуално необезпечени заеми и техните застраховки, до момента в който дебатът за бъдещето на Българска народна банка се разисква скрито по кабинетите, а в Народното събрание мълчанието по тематиката е злато.



Факсимиле от актуалниата информация за собствеността на ПУМБ от украинските регистри към 1 януари 2022 година

ТЕМА преди 2 часа 1221 преди 10 часа 947 преди 1 ден 938
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР