Войната в Украйна, започнала преди една година, отне живота на

...
Войната в Украйна, започнала преди една година, отне живота на
Коментари Харесай

Година след началото на руската инвазия в Украйна - ключови моменти от войната

Войната в Украйна, почнала преди една година, лиши живота на хиляди хора, принуди милиони да изоставен домовете си, изравни цели градове със земята и ускори опасенията, че борбата може да прерасне в открит спор сред Русия и НАТО.

Ето някои от главните събития в спора през миналите 12 месеца.

2022 година

ФЕВРУАРИ

На 24 февруари съветският президент Владимир Путин афишира военно навлизане в Украйна от север, изток и юг. Така наречената от него " специфична военна интервенция " има за цел " демилитаризация " и " денацификация " на страната, с цел да отбрани етническите руснаци, да предотврати участието на Киев в НАТО и да го задържи в " сферата на въздействие " на Русия. Украйна и Западът настояват, че това е противозаконен акт на експанзия против страна с демократично определено държавно управление и президент евреин, чиито родственици са били убити по време на Холокоста.

Руските войски бързо доближават покрайнините на Киев, само че опитите им да завладяват столицата и други градове в североизточната част на страната срещат твърда опозиция. Украинският президент Володимир Зеленски записва видеоклип пред президентството, с цел да покаже, че е жив, не е избягал и продължава да ръководи.

МАРТ

На 2 март Русия открива надзор върху южния град Херсон. В първите дни на март съветските сили завладяват и останалата част от Херсонска област и окупират огромна част от прилежащата Запорожка област, в това число Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа.

Руската войска скоро остава блокирана наоколо до Киев, а колоните от бойни машини по автомагистралите, водещи към украинската столица, стават лесна цел за украинската артилерия и безпилотни самолети. На 16 март Русия нанася удар по спектакъл в стратегическия пристанищен град Мариупол, където са се укрили цивилни, и убива стотици хора в едно от най-смъртоносните набези във войната.

На 29 март Москва афишира изтеглянето на силите си от Киев и други региони, като декларира, че ще се концентрира върху източното индустриално " сърце " Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти се борят с украинските сили от 2014 година насам след анексирането на полуостров Крим.

АПРИЛ

При изтеглянето на съветските войски от Киевска област стотици тела на цивилни жители са открити в всеобщи гробове или захвърлени по улиците на град Буча, а по доста от тях има следи от изтезания. Това кара международните водачи да заявят, че Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за възможни военни закононарушения.

На 9 април съветски ракетен удар по железопътна гара в източния град Краматорск убива 52 цивилни и ранява над 100 души.

За пристанищния град на Азовско море Мариупол се водят интензивни сражения, а съветските въздушни удари и артилерийски обстрел трансформират огромна част от града в руини.

На 13 април ракетният крайцер " Москва ", флагманът на съветския Черноморски флот, е улучен от украински ракети и на идващия ден потъва.

МАЙ

На 16 май украинските бранители на гигантския стоманодобивен цех " Азовстал ", последната останала украинска цитадела в Мариупол, се съгласяват да се предадат на съветските сили след близо тримесечна блокада. Падането на Мариупол прекъсва достъпа на Украйна до крайбрежието на Азовско море и обезпечава сухопътен кулоар от съветската граница до Крим.

След дълги години на неутралитет, на 18 май Финландия и Швеция подават своите кандидатури за присъединение към НАТО. Това събитие е считано от анализатори за сериозен удар по Москва и за един от най-големите поврати в геополитическо отношение след края на Студената война.

ЮНИ

Още западни оръжия са доставени в Украйна, в това число изпратените от Съединени американски щати реактивни системи за залпов огън " ХАЙМАРС ".

На 30 юни съветските войски се изтеглят от завзетия в първите дни на нашествието Змийски остров, край черноморското пристанище Одеса.

ЮЛИ

На 22 юли Русия и Украйна, с посредничеството на Турция и Организацията на обединените народи, се спогаждат за възобновяване на доставките на зърно, блокирано в украинските черноморски пристанища, с което се поставя завършек на опълчването, застрашаващо международната продоволствена сигурност.

На 29 юли ракетен удар поразява затвор в следения от Русия източен град Оленовка, където са държани украински бойци, пленени в Мариупол, и убива минимум 53 души. Украйна и Русия си разменят обвинявания за нападението.

АВГУСТ

На 9 август мощни детонации избухват във военновъздушна база в Крим. Седмица по-късно още гърмежи поразяват електрическа подстанция и хранилища за муниции там. Това е сигнал за уязвимостта на анексирания от Москва черноморски полуостров, употребен от Русия като главен център за доставки по време на войната. По-късно висшият боен на Украйна признава, че нападенията в Крим са били осъществени от силите на Киев.

На 20 август Даря Дугина, щерка на съветския идеолог националист Александър Дугин, умира при детонация на кола бомба край Москва, за която съветските управляващи упрекват Украйна.

СЕПТЕМВРИ

На 6 септември украинските сили стартират изненадваща контраатака в североизточната част на Харковска област, като бързо принуждават Русия да се отдръпна от обширни региони, следени от нея от месеци.

На 21 септември Путин разпорежда готовност на 300 000 резервисти - неизвестен ход, който подтиква стотици хиляди руснаци да избягат в прилежащи страни, с цел да избегнат вербуването. В същото време Русия небрежно провежда " референдуми " в украинските Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за това дали да станат част от Русия. Гласуването е необятно отхвърлено и непризнато от Украйна и Запада.

На 30 септември Путин подписва документите за анексиране на четирите района на гала в Кремъл.

ОКТОМВРИ

На 8 октомври камион, претрупан с експлозиви, се взривява на моста, свързващ Крим с континенталната част на Русия, като Путин упреква за това Украйна. Русия дава отговор с ракетни удари по електроцентрали и друга основна инфраструктура на Украйна.

След първата вълна от набези на 10 октомври, офанзивите не престават постоянно през идващите месеци, което води до спирания на електрозахранването и режим на тока в цяла Украйна.

НОЕМВРИ

На 9 ноември Русия афишира евакуиране от град Херсон при украинска контраатака, изоставяйки единствения районен център, който Москва е превзела, което е съгласно Запада е унизително оттегляне за Кремъл.

ДЕКЕМВРИ

На 5 декември съветските военни декларират, че Украйна е употребила безпилотни самолети, с цел да нападна две бази за бомбардировачи на територията на Русия. По-късно през месеца е нанесен още един удар, който акцентира готовността на Украйна да увеличи залога и разкрива пропуски в съветската защита.

На 21 декември Зеленски посещава Съединени американски щати при първото си пътешестване в чужбина от началото на войната, намира се с президента Джо Байдън, с цел да обезпечи ракетни системи за противовъздушна защита " Пейтриът " и други оръжия и приказва пред Конгреса.

2023 година

ЯНУАРИ

На 1 януари, единствено няколко минути преди настъпването на Новата година, десетки преди малко мобилизирани съветски бойци са убити от украински ракетен удар по град Макеевка. Министерството на защитата на Русия оповестява, че са починали 89 бойци, до момента в който украинските публични лица показват стотици починали.

След месеци на яростни сражения на 12 януари Русия афишира завладяването на солодобивния град Соледар, макар че Киев признава това едвам няколко дни по-късно. Москва също по този начин ускорява офанзивата си за завладяване на украинския бастион Бахмут.

На 14 януари, когато Русия нанася следващата вълна от удари по енергийните уреди на Украйна, съветска ракета удря жилищна постройка в град Днепър, при което умират 45 души.

ФЕВРУАРИ

На 20 февруари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прави изненадващо посещаване в Киев, където се среща с украинския президент в забележителна и дръзка демонстрация на взаимност.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР