Войната в Украйна вдигна силно геополитическия риск и насочи инвеститорите

...
Войната в Украйна вдигна силно геополитическия риск и насочи инвеститорите
Коментари Харесай

Търсенето на инвестиционно злато в България рязко се повиши

Войната в Украйна подвигна мощно геополитическия риск и насочи вложителите към сигурни активи. А златото е обичаен актив, желан във времена на световна неустановеност, а високата инфлация го прави още по-желан. България не е изключение от международните трендове. В момента в страната има голямо търсене на капиталово злато, което даже надминава предлагането, а за доставка на някои типове кюлчета и монети се чака сред 1 и 5 седмици. Това излиза наяве от уеб страницата на най-големия дилър на капиталово злато в страната Tavex, само че сходна е обстановката и при по-малки като iGold. Освен тях продажби правят няколко банки - ПИБ, Райфайзенбанк, " Общинска ", производителят " Булминт " и други. В момента цената на златото е с 13-месечен връх от 1930 $ за унция, а повишаването му за една година е над 12%.

От известие в уеб страницата на Tavex се схваща, че търсенето на метала е голямо и доставките се забавят. От компанията показват, че всички поръчки би трябвало да се платят авансово по банков път, само че не и с натрапен платеж.

" Поради несъразмерното търсене няма да отговаряме на телефон. Пуснете питане по мейл, ще Ви отговорим, когато можем. ", излиза наяве и от известие на уеб страницата на iGold. От уеб страницата на ПИБ излиза наяве, че доста от известните монети като Австралийско кенгуру, Виенска филхармония, Американски орел и някои по-малки кюлчета са с изчерпана наличност.

Подобна обстановка на свита ликвидност и високо търсене имаше при започване на коронавирус епидемията през 2020 година Тогава бяха затворени швейцарските компании Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, известни като Златния триъгълник, които дават отговор за една трета от международните доставки. Това наруши доставките и в България.
Реклама
В страната има и други капиталови артикули, основани на златото, като фонда Expat Gold, който се търгува и на фондовата борса. Платформи като Revolut също оферират косвени вложения в благородния метал без действителното му владеене.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР