Войната в Украйна ще ускори присъединяването на Северна Македония към

...
Войната в Украйна ще ускори присъединяването на Северна Македония към
Коментари Харесай

Войната в Украйна праща Македония бързо в ЕС според Кирил Петков

Войната в Украйна ще форсира присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след срещата му с тримата си балкански сътрудници в резиденция " Бояна ". Той сподели, че чака отчета от работата на историческата комисия, само че хвърли светлина върху нея, като изясни, че чувал положителни вести. От своя страна, македонският му сътрудник Димитър Ковачевски, съобщи, че чака отчета в Скопие напълно скоро. Ковачевски разкри, че се чувал с Петков съвсем всеки ден, в това число и през уикендите.

" Работим по доста съгласуван метод, с доста фокусирани периоди. Поставихме си няколко цели, които би трябвало да извършил. Северна Македония има място в европейското семейство колкото е допустимо по-бързо и българското държавно управление е ангажирано с това ", отсече Петков. Той обаче подсети, че би трябвало да се реализира съответна договореност сред София и Скопие по този начин, че да се подсигуряват правата на малцинствата.

" Изключително доста се усъвършенстваха връзките ни в последните 3 месеца. При сегашната рецесия с войната в Украйна, Западните Балкани би трябвало да поемат пътя към присъединение към Европейски Съюз по-бързо. И точно за Македония и Албания процесът би трябвало да стартира напълно скоро ", сподели още българският министър-председател.

Петков чака той да се форсира в идващите няколко седмици. И съобщи още: " Някои от въпросите, които изглеждаха доста сложни за превъзмогване, през днешния ден наподобяват разрешими. Оптимист съм, че ще реализираме колкото е допустимо по-бързо предварителните договорености ", добави той.

Петков обаче не отговори на въпроса дали вижда Сърбия като дестабилизиращ фактор на Балканите поради особената обвързаност на Белград към Москва.

От брифинга стана ясно още, че още тази година България към този момент ще получава полутечен газ от Гърция през интерконектора и ще стартират и доставките към Румъния, увери още Петков сътрудника си от Букурещ.

Важна ремарка насочи министър председателят на Черна гора Здравко Кривокапич във връзка въпроса за сигурността на Балканите:

" Никога не трябва да повтаряме случилото се в Югославия. Западните Балкани към този момент не са буре с барут. Войната се предизвика от политиците, само че се води от генералите и се надяваме в никакъв случай повече тази обстановка да не се повтаря. Не бива да има отрицателна изразителност на Балканите. Виждаме какво става в Украйна. Тази война би трябвало да попречи на всички да мислят в посока война ".
ТЕМА преди 1 час 1020 преди 2 часа 328 преди 2 часа 656
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР