Войната в Украйна ще предизвика шок за глобалните доставки и

...
Войната в Украйна ще предизвика шок за глобалните доставки и
Коментари Харесай

Войната в Украйна е катастрофална за глобалната храна

Войната в Украйна ще провокира потрес за световните доставки и цената на храните , сподели шефът на една от най-големите компании за торове в света. За това описват от.

Yara International, която работи допълнително от 60 страни, купува обилни количества съществени първични материали от Русия .

Цените на тора към този момент бяха високи заради покачващите се цени на газа на едро.

Шефът на Yara, Свейн Торе Холсетер, предизвести, че обстановката може да стане още по-тежка .

„ Нещата се трансформират с всеки час “, споделя той пред BBC. „ Вече бяхме в сложна обстановка преди войната ... в този момент заради рецесията има в допълнение спиране на веригите за доставки , а се приближаваме до най-важната част от този сезон за Северното полукълбо ".

Русия и Украйна са едни от най-големите производители на храни в международен мащаб.

The Black Sea basin is one of the world’s most important areas for agricultural production. The food security impact of the conflict will likely be felt beyond ’s border.

Here's more about the conflict's impact on global food security. ▶️⤵️
— World Food Programme (@WFP)
Русия създава големи количества хранителни субстанции като поташ и фосфат - основни съставки в торовете, които разрешават на растенията и културите да порастват.

Половината от популацията на света получава храна вследствие на торове... и в случай че те изчезнат, добивът ще спадне с 50% “, сподели господин Холсетър.

„ За мен не е значимо дали навлизаме в световна продоволствена рецесия – значимо е какъв брой огромна ще бъде рецесията. "

Компанията му към този момент е наранена от спора, откакто ракета удари офиса на Yara в Киев. 11-те чиновници там са невредими.

Базираната в Норвегия компания не е директно наранена от глобите против Русия, само че би трябвало да се оправи с следствията. Опитът за обезпечаване на доставки стана по-труден заради разстройствата в корабоплаването.

Само часове откакто Холсетер беседва с BBC съветското държавно управление прикани производителите да спрат износа на торове .

Той уточни, че към една четвърт от основните хранителни субстанции, употребявани в европейското произвеждане на храни, идват от Русия .

Global food prices were already near a record last month before Russia’s invasion of Ukraine disrupted exports and sent them to highs
— Bloomberg Markets (@markets)
В същото време вършим каквото можем, с цел да намерим и спомагателни източници . Но с толкоз къси периоди, това е мъчно “, сподели той, преди новината да се появи.

Анализатори също предизвестиха, че този ход ще значи по-високи разноски за фермерите и по-ниски добиви . Това може да докара до още по-високи разноски за храна .

Хранителните субстанции също не са единственият фактор, който би трябвало да се вземе поради.

Огромни количества природен газ са нужни за производството на амоняк, основна съставна част в азотния тор. Yara International разчита на големи количества съветски газ за своите европейски фабрики.

Миналата година тя беше принудена краткотрайно да спре производството на към 40% от потенциала си в Европа поради скока в цената на газа на едро. Други производители също редуцираха доставките.

В комбиниране с по-високи цени за доставка, наказания против Беларус (друг главен снабдител на поташ) и рискови метеорологични условия - това провокира огромен скок в цените на торовете предходната година, което способства за скока в цените на храните .

Компанията споделя, че прави ежедневни оценки за това по какъв начин да поддържа доставките и че е прекомерно рано да се каже дали може да има още прекъсвания.

Шефът на Yara споделя, че светът би трябвало в дълготраен проект да понижи зависимостта си от Русия за световното произвеждане на храни.

„ От една страна, ние се опитваме да поддържаме потока от тор към фермерите, с цел да поддържаме земеделските добиви. "

"В същото време би трябвало да има мощна реакция. Ние осъждаме съветската военна инвазия в Украйна , тъй че това е алтернатива и искрено казано е доста сложна. "

How will the conflict in impact global food security?

The impact will likely be felt beyond Ukraine’s border. WFP is deeply concerned about the potential impact on access to food for civilians in affected areas and on our operations globally. explains
— World Food Programme (@WFP)
Изменението на климата и възходящото население към този момент са част от провокациите, пред които е изправена международната система за произвеждане на храни – всичко това преди началото на пандемията.

Изпълнителният шеф на Yara International разказва войната като "катастрофа на върха на злополуката " , като акцентира какъв брой уязвима от шокове е световната верига за доставки на храни .

Това ще усили продоволствената неустановеност в по-бедните страни , прибавя той.

„ Трябва да имаме поради, че през последните две години има нарастване със 100 милиона повече хора, които си лягат гладни... тъй че това да се появи на върха е в действителност обезпокоително. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР