Войната в Украйна ще доминира процеса така или иначе. Преди

...
Войната в Украйна ще доминира процеса така или иначе. Преди
Коментари Харесай

Киев ще поиска нов Нюрнбергски процес на Общото събрание на ООН

Войната в Украйна ще господства процеса по този начин или другояче. Преди дни обаче нови доказателства за всеобщи убийства, сходни на тези в Буча, се появиха в освободения от украинските сили Изюм. Сега администрацията на съветския президент Володимир Зеленски вижда нова опция да изиска поддръжка за основаване на развой в жанр Нюрнберг за следствие на зверствата, осъществени от съветските войски.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че има доказателства за осъществени от войските на Кремъл изтезания и жигосах Русия като " държавен спонсор на тероризма ". Кремъл от своя страна настойчиво отхвърля тези изказвания и назовава обвиняванията по отношение на себе си неистина. 

Олег Синегубов, началник на регионалната администрация на Харков, декларира, че са открити тела с ръце, вързани на гърба. Няколко осведомителни организации потвърдиха известията по време на посещаване на мястото, проведено от украинските управляващи в петък.

Въпросът за отговорността ще бъде преди всичко в дневния ред на най-голямата годишна дипломатическа среща в света, която също ще прегледа продоволствената рецесия, провокирана от войната. Европейски Съюз, Африканският съюз и Съединени американски щати ще бъдат домакини на срещана върха по въпроса в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, планувано за през днешния ден.

Но макар необятно публикуваната рецензия към дейностите на Русия в Украйна, не е ясно по какъв начин интернационалната общественост възнамерява да потърси отговорност от Москва за военни закононарушения, пишат от " Politico ". 

Случаят в Изюм не е първият. След изтеглянето през април на съветските войски от Буча, град северозападно от Киев, украински и интернационалните наблюдаващи откриха доказателства за убийства на цивилни и други закононарушения. Руският президент Владимир Путин дефинира убийствата като " подправени ".

Досега обаче имаше хладка реакция от съдружниците на Украйна.

Вместо специфичен арбитражен съд доста страни виждат съществуващите органи като Международния углавен съд (МНС) като най-хубавия конгрес за наказателно гонене на всевъзможни каузи против Русия. Но това е незадоволително за украинските чиновници, които се тормозят, че МНС ще подведе под отговорност единствено тези, които са направили директно закононарушенията, а не вчисшите ешелони на държавното управление на Путин. Освен това МНС няма да може да преследва страната по обвинявания за " закононарушение на експанзия ", тъю като Русия (подобно на Украйна) утвърдила Римския статут – интернационалното съглашение, което сътвори съда през 2002 година

Украйна към този момент си обезпечи известна поддръжка за своите апели за специфичен арбитражен съд по модела Нюрнберг. Чешкият външен министър Ян Липавски поддържа концепцията - забележителна интервенция, като се има поради, че Чешката република сега държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. В знак на възходяща поддръжка висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели пред " Politico " в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, че е отворен към концепцията за самостоятелен арбитражен съд. 

Но към момента има забележителна опозиция. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни предходната седмица, че желае Путин да се изправи пред Международния углавен съд. Съединени американски щати и Организация на обединените нации също показаха поддръжка в посока Хага. 

Украйна към този момент стартира сама да проверява военни закононарушения и организира правосъдни процеси въз основа на доказателствата, събрани в Буча. Различни организации и неправителствени организации също документират военни закононарушения в страната, до момента в който Западът вкара система от мобилни екипи, които работят с украински следователи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР