Войната в Украйна се очаква да причини най-големия ценови шок

...
Войната в Украйна се очаква да причини най-големия ценови шок
Коментари Харесай

Световната банка: Войната ще причини най-големия ценови шок от 50

Войната в Украйна се чака да аргументи " най-големия ценови потрес при суровините " от 70-те години на предишния век, предизвестиха от Световната банка. В новата си прогноза от финансовата институция споделят, че нарушаванията, породени от спора, биха съдействали за огромни нараствания на цените на артикули - от природен газ до пшеница и памук. Увеличението на цените " стартира да оказва доста огромни стопански и филантропични резултати ", споделя пред BBC Питър Нейгъл, съавтор на отчета, съобщи profit.bg. " Домакинствата по света усещат рецесията във връзка с разноските за живот ", споделя той.
" Особено обезпокоени сме във връзка с най-бедните семейства, защото те отделят максимален дял от приходите си за храна и енергийни артикули, тъй че те са изключително уязвими на това нарастване на цените, " добавя старши икономистът в Световната банка. Цените на енергийните артикули се чака да набъбнат с над 50%, увеличавайки разноските на семействата и фирмите, съгласно Световната банка. Най-голямото нарастване ще е на цената на природния газ в Европа. Цените се чака да паднат през идната година и през 2024 година, само че даже и тогава ще бъдат с 15% по-високи спрямо предходната година.
Цените на петрола се чака да станат високи и с настъпването на 2024 година, като прогнозата за междинната цена на " Брент " -а през тази година е 100 $ за барел - нещо, което ще докара до повсеместна инфлация. Русия сега подсигурява 40% от природния газ за Европейски Съюз и 27% от петрола.
От Световната банка също по този начин предизвестяват, че доста хранителни артикули се чака да нарастнат. Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации към този момент демонстрира, че те са на най-високите си равнища, откогато стартира да се води сходна статистика преди 60 години.
Пшеницата се чака да нарастне с 42,7%, а цената й да доближи нови рекордни стойности в доларово изражение. Други по-значими нараствания ще има при ечемика (33,3%), соята (20%), растителните масла (29,8%) и пилешкото месо (41,8%). Тези нараствания са отражение на обстоятелството, че износът от Украйна и Русия падна фрапантно.
Преди войната двете страни съставляваха 28,9% от международния експорт на пшеница, съгласно JP Morgan, и 60% от доставките на слънчоглед, който е основна съставна част в доста модифицирани храни, съгласно S&P Global. В разбора също по този начин се споделя, че доставките на зърнени и маслодайни култури от Украйна са паднали с над 80% поради военните дейности. " Цените се чака да доближат връх през 2022 година, само че ще останат доста по-високи, в сравнение с се очакваше преди този момент ", споделят от Световната банка като цяло за суровините.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР