Войната в Украйна събра членовете на Pink Floyd за нова

...
Войната в Украйна събра членовете на Pink Floyd за нова
Коментари Харесай

Гилмор събра Pink Floyd и заедно записаха парче за Украйна

Войната в Украйна събра членовете на Pink Floyd за нова ария за първи път от 1994 година насам. Дейвид Гилмор и неповторимата му китара, барабанистът Ник Мейсън,басистът Гай Прат и Нитин Соуни - клавирни принадлежности,записаха„ Hey, Hey, Rise Up “.

Парчето включва вокално осъществяване на Андрий Хливнюк от украинската група Boombox, който пее в цялостно бойно снаряжение, националната песен;Червената калина на поляна “, застанал на празните улици пред катедралата " Света София " в Киев. 



Украинската песента е написана през 1914 година в чест на бойците, които се бият в Първата международна война и в украинската война за самостоятелност.

Благотворителният сингъл ще събира средства за украинци, наранени от съветската инвазия.Групата ще подари парите на Фонда за филантропична помощ на Украйна. " Искаме да съберем средства за филантропични благотворителни организации и да вдигнем морала ", споделя Гилмор.

Идеята е на Дейвид Гилмор, който от началото на съветската инвазия в Украйна има безапелационна и ясна позиция в поддръжка на Украйна, за разлика от някогашния член на групата Роджър Уотърс. „ Ние, сходно на толкова доста други хора, усещаме яростта и разочарованието от този лицемерен акт срещу независима, мирна демократична страна, нападната и избивана от една от огромните международни сили “, сподели Гилмор в изказване.

Синът на Гилмор е женен за украинка, а внуците му са полуукраинчета. Бабата на снаха му, която е инвалидизирана, претърпява нашествието в Харков - едва преди седмица околните ѝ успяват да я изведат през полската граница в Швеция. 

„ Hey, Hey, Rise Up “ е първи запис на нова музика за Pink Флоъд след издаването на The Division Bell през 1994 година

Видеото към песента показва групата, която записва мелодията, зад тила им се прожектира украинското знаме и видеото на Хливнюк, примесено с кадри на украинци, наранени от ужасите на войната. Всичко става в плевнята на Гилмор, където той и фамилията му записваха своите живи излъчвания предходната година под името Von Trapped Family. Украинска снаха на Дейвид - Жанина Педан, проектира декора. 

Гилмор споделя, че през 2015 година е трябвало да свири на концерт в Лондон, дружно с Boombox. Хливнюк обаче има проблеми с визата и не съумява да стигне до шоуто, тъй че Гилмор изпълнява „ Wish You Were Here “ с останалата част от Boombox.

„ Наскоро прочетох, че Андрий е напуснал американското си турне с Boombox, върнал се е в Украйна и се е включил към Териториалната защита “, споделя Гилмор. „ Попаднах на това необикновено видео в Instagram, Хливнюк стои на площад в Киев с тази красива златокуполна черква зад него и пее в тишината на един град без трафик и без фонов звук поради войната. Това беше мощен миг, който ме предизвика за музика ”, споделя музикантът

На Гилмор му лишава известно време, до момента в който открие Хливнюк. Търсил го е през Инстаграм и през разнообразни телефонни номера, най-после са се свързали през мейла. Андрий първоначално не е напълно сигурен, че приказва със самия Гилмор и иска да го види с очите си през FaceTime. При втория им диалог украинецът е в болница - осколка от шрапнел се е забила в бузата му.

Гилмор и Хливнюк се чуват за финален път във вторник. " Той сподели, че това е най-ужасният ден в живота му, на всички места трупове на украинци, украински деца, и те би трябвало да ги разчистят. " Въпреки това той му изпраща песента и изпитва същинско облекчение, когато получава известие от Андрий: " Благодаря ти, невероятна е. Някой ден ще я изсвирим дружно и ще пием по една бира по-късно. " И написа в отговор: " Да, ще го създадем ". 

Гилмор изрази поддръжката си за Украйна още при започване на нашествието предишния месец. В началото на март той написа в Туитър: „ Руски бойци, спрете да убивате братята си. В тази война няма да има спечелили. Снаха ми е украинка, а внучките ми желаят да посетят и опознаят красивата си страна. Спрете това, на първо място да бъде унищожено. Путин би трябвало да си върви. " Седмица и половина по-късно той отстраниха соловите си албуми и албумите, издавани от Pink Floyd от 1987 година до през днешния ден от стрийминг услугите в Русия и Беларус.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР