Войната в Украйна превърна Путин в най-заклеймявания политически лидер на

...
Войната в Украйна превърна Путин в най-заклеймявания политически лидер на
Коментари Харесай

На Запад мразят Путин, в Русия го пият и обличат

Войната в Украйна трансформира Путин в най-заклеймявания политически водач на Запад. В Русия обаче известността му не спада, а името му към този момент претендира за най-търсен бранд. Доскоро в тази роля беше Че Гевара, най-известният бунтовник,  който четири десетилетия след гибелта си остава може би най-силният знак на свободата и всесилен източник на търговски продажби.



Аржентинецът, станал знаме на кубинската гражданска война, е прочут най-много със фотографията, направена му от  фотографа Алберто Корда Диас на 5 март 1960 г.  Тя се появи през 1967 година във френското сп. " Пари Мач " единствено няколко седмици преди Че Гевара да бъде погубен. Тениски, запалки, чаши и други сувенири с лика му от паметното фото в този момент се продават по целия свят. 

Учениците в Куба към момента стартират деня с клетва " Seremos como El Che! " (Ще бъдем като Че). На банкнотите той е изобразен по какъв начин сече захарна тръстика, тъй като беше шеф на централната банка и министър на индустрията на страната. „ Лабиофам " - най-големият кубински производител на естествени артикули, пък пусна в чест на Гевара одеколона " Ернесто " с благоухание на дървесина, цитруси и с нотки талк.

Ако до момента Че Гевара водеше безапелационно класацията за политици, трансформирали се в марки, Путин към този момент го догонва като известна марка, задминавайки Марадона и Наоми Кембъл.



 Доказателство за това е разходка по най-известната комерсиална пешеходна зона в Москва към именитата улица „ Арбат “. Там са ситуирани най-скъпите сувенирни магазини, а в тях най-вече се харчат тениски с облика на Путин. Ликът на съветския президент е съпроводен с най-различни надписи. От „ Путин – най-хубавият президент “  до „ Путин – най-вежливият човек на света “.



Тези артикули се избират от дамите, до момента в който блузките, на които стопанинът на Кремъл е прегърнал кученцето Бафи, се търсят от деца и младежи. №1 в продажбите обаче е паметната тениска с Путин, яхнал кон, с надпис „ Нас не догонят! “ /„ Няма да ни стигнат “/.



По-малко се купуват матрьошките с лика на президента, до момента в който порцелановите чаши и магнитчетата за ледник вършат добър оборот.



Тийнейджъри залитат доста по тениски, на които Путин е в ролята на боксьор, а под него има надпис „ Держим удар “. За пънкарите и рокерите също има кожени якета и суитчъри.



 И това не е всичко. Преди години в Русия се появи в продажба шоколад с изображението на президента. Серията се назовава „ Президент. Човекът с най-хубавата душа “ и има три разнообразни усета – „ Горчив “, „ Добър “ и млечен шоколад „ Нежен “. Опаковката на сладкото прелъщение е изрисувана с изображения на Путин. На едната рисунка той е прегърнал кученцето Бафи, харизано му от Бойко Борисов през 2010 година На друга картина Путин храни дребна сърничка, а на трета – е проронил сълза по време на протест, откакто е определен за трети път за президент.

Шоколадите се призвеждат в Санкт Петербург, родния град на президента. Освен общоприета опаковка се предлага и комплект от девет миниатюри от по 5 грама в подаръчна кутийка.

Калъфи за айфони с лика на Путин пък вървят по 2000 рубли. И въпреки всичко най-продаваният артикул с марката на президента е водка „ Путинка “, която  въпреки рецесията е със постоянна и налична цена в супермаркетите и бакалиите. 



Самият съветски президент, по думите на представителя му Дмитрий Песков,, е заявявал неведнъж, че не утвърждава комерсиализирането на облика му, само че  и не го не разрешава.

Независимо дали Путин се появява върху тениска, чашка, водка или шоколад,  рейтингът му пораства, а съгласно последното допитване на " Левада Център " 65% от интервюираните не могат да си показват Русия без него.

79% пък беше утвърждението за съветския президент в извършено изследване от  26 октомври 2022 година

Автор: Оля  Ал-Ахмед

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР