Войната в Украйна преначертава контурите на световната икономика, разпалвайки опасенията

...
Войната в Украйна преначертава контурите на световната икономика, разпалвайки опасенията
Коментари Харесай

Войната в Украйна преначертава световната икономика

Войната в Украйна преначертава контурите на международната стопанска система, разпалвайки опасенията от рецесии и създавайки незабавна потребност от „ попречване на глада “ на милиони хора по света. Това съобщи американският финансов министър Джанет Йелън в тирада пред американския мозъчен концерн Атлантически съвет, представена от Си Ен Ен.

Тя разяснява трагичния скок на цените на храните и горивата в международен мащаб, както и проблемите с веригите на доставки, влошени от войната в Украйна.

„ Това е причина за сериозна угриженост “, сподели тя, акцентирайки огромната филантропична и икономическа рецесия в Украйна. Тя съобщи, че възходящите цени освен ще подхранят инфлацията, само че и ще се отразят отрицателно на търсенето, защото множеството семейства ще се концентрират върху слагането на храна на масата и отоплението на своите домове.

„ Това важи в особена мощ за Европа, която е най-уязвима. Тревожа се за вероятностите от криза “, съобщи Йелън, визирайки зависимостта на района от съветския експорт на сила. „ Вероятно ще има удар върху световния напредък “, добави тя.

Американският финансов министър насочи и строго предизвестие към страните, които не подхващат ограничения за преустановяване на финансовите си връзки с Русия или се стремят да подкопаят наложените против страната наказания.

„ Макар че доста страни се сплотиха против дейностите на Русия и доста компании бързо и непринудено прекъснаха бизнес връзките си с Русия, някои страни и компании към момента не са го създали “, сподели тя.

„ Позволете ми да кажа няколко думи на тези страни, които към момента не са взели решение, виждайки опция за облага от опазване на връзките си с Русия и запълване на празнината, оставена от другите. Този вид мотивация е недалновидна “, разяснява Йелън.

Посочвайки „ специфичната връзка “ на Китай с Русия, Йелън сподели, че се надява крайният резултат от полемиките сред двете страни да бъде преустановяване на войната.

„ Занапред ще бъде все по-трудно да икономическите въпроси от по-широките съобразения, свързани с националния интерес, в това число националната сигурност “, сподели тя, като добави, че Китай би трябвало да почита наложените против Русия наказания.

Някои страни, в това число Китай и Индия, отхвърлят да се оттеглен от Русия, имайки поради зависимостта им от импорт на сила.

„ Нека бъдем ясно, че обединената коалиция от санкциониращи страни няма да остане безразлична към дейностите, които подкопават глобите “. сподели Йелън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР