Войната в Украйна постави на фокус въпроса за Приднестровието. Преди

...
Войната в Украйна постави на фокус въпроса за Приднестровието. Преди
Коментари Харесай

Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?

Войната в Украйна сложи на фокус въпроса за Приднестровието. Преди дни в отцепелия се от Молдова проруски район беше атакувано Министерството на вътрешните работи и взривени - две антени, излъчващи съветски радиопрограми.

Западни разследващи организации предизвестяват, че дестабилизацията на района може да бъде употребена от съветските сили за офанзива против Одеса от две направления.

Изминалите пет дни и случилото се в Приднестровието още веднъж обърнаха вниманието на обществеността към този район.



Няколко акта на гнет в непризнатата Приднестровска Молдавска република дадоха съображение на западни публични лица и анализатори да настояват, че Русия ще се опита да провокира неустойчивост в района за да реализира нахлуване против Одеса от две направления: Приднестровието, където има 1500 души съветски мироопазващ контингент още от войната през 92-а, и от Крим.

В региона, както знаем, има голяма българска общественост - хора, които пострадаха от войната при започване на 90-те, когато районът разгласи самостоятелност от Молдова.

Стотици поданици на Приднестровието напущат района. Военни гранично-контролно пропускателните пунктове ревизират всички: сред градове и села, влизащи и излизащи от град Тираспол, разгласен за столица на непризнатата република.

С толкоз доста пропускателни пунктове хората са смутени. Но поради ситуацията държавното управление сигурно ще активизира всичките си запаси, с цел да ни отбрани, с цел да опази това място и да не допусне провокации.



В района, който граничи с Украйна и в който живеят руснаци, украинци, българи, молдовци, преди дни беше нападната постройката на Министерството на вътрешните работи, по която незнайни лица стреляха с гранатомети. Властите оповестиха, че дронове са обстрелвали военни хранилища. Бяха взривени и две антени, предаващи съветски радиостанции.



След тези набези по-строгите ограничения за сигурност са верни и нужни.

Веднага след офанзивите в Приднестровието президентът на Молдова Мая Санду свика Съвета за сигурност, чийто изводи бяха, че офанзивите са дело на паравоенни фракции, които целят да всеят напрежение в района.

" Анализът ни демонстрира, че има напрежение сред разнообразни фракции в района, заинтригувани от дестабилизация на обстановката. Това прави Приднестровието уязвим ", сподели Санду.

Според президента на тъй наречените Приднестровска молдавска република Вадим Красноселски, причинителите са от Украйна. Западни анализатори считат, че напрежение в района би било комфортен мотив Русия да се намеси, с цел да реализира втора ос на нахлуване оттова към Одеса.



" Виждате дрънкането на оръжие и вида закани от Путин за дейно разширение на спора. Това е нещо, което Путин сигурно желае да направи ", сподели Бен Уолъс, министър на защитата на Англия.

Според анализатора Игор Боцан, има възможност Приднестровието да бъде въвлечено в офанзивата към Одеса.

" Основната цел на скорошните офанзиви в Приднестровието е Русия да задържи забележителна част от украинската войска дислоцирана в Западна Украйна и да предотврати дислоцирането ѝ на изток и юг, където съветските войски нападат украинските сили ", сподели Игор Боцан, политически анализатор, изп. дир. на Асоциацията за демократично присъединяване.



На няколко километра от Тираспол е село Паркани, където живеят хиляди българи. По думите им, обстановката сега е спокойна, само че спомените от войната през 92-а са живи.

" Ситуацията в Приднестровието е спокойна, само, че се усили митницата с разнообразни постове, се вардят да няма нови провокации, да на се въвлече и Приднестровието, и Молдова в този въоръжен спор ", сподели Фьодор Сабий, ръководител на българската общественост в Молдова.



В Приднестровието край Колбасна е най-големият склад за боеприпаси в Източна Европа. 20 000 тона боеприпаси. Ако те бъдат ударени, гърмежът, съгласно анализатори, ще е 20 пъти по-голям от този в Бейрутското пристанище.

" Ако, не дай Бог, се взриви този склад, на 50 км. по диаметъра няма да остане нищо живо. Това е мощно рисково ", сподели Фьодор Сабий.

В Приднестровието има и доста бежанци.

Някои от формалните лица в тъй наречените Приднестровка молдавска република към този момент намерено приканват Молдова да се причисли към Румъния, а Приднестровието - не се прецизира накъде.

Министерството на външните работи на България прикани да не се пътува до Молдова, а българите, които са там, да изоставен страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР