Войната в Украйна отключи страховете, че конфликтът може да премине

...
Войната в Украйна отключи страховете, че конфликтът може да премине
Коментари Харесай

Възможно ли е хората от цяла област в България да се скрият само в едно бомбоубежище?

Войната в Украйна отключи страховете, че спорът може да премине и нашата граница. Министерство на вътрешните работи преброи бомбоубежищата и съгласно листата тези, които са годни за приложимост, са 292. Само 31 обаче са в положително положение. В Кърджали, Хасково и Шумен има единствено по едно бомбоубежище, а в най-голямата област в България - Бургас те са едвам 44. Как и дали е допустимо обаче хората от цяла област да се скрият единствено в едно годно леговище?

Единственото укритие за област Шумен в листата на Министерство на вътрешните работи се намира в постройката на най-новото учебно заведение " Трайко Симеонов “. Построено през 70-те години на предишния век, укритието разполага с самостоятелен генератор, както и лична вентилация. Това дава опция в него да се живее цяла седмица без да се отварят вратите, осведоми Нова тв. 

Укритието е предоставено за прилагане на Община Шумен преди 10 години. Въпреки че е база на доброволното формирование при бедствия и повреди, системите му се ревизират няколко пъти месечно.

" Това укритие е предопределено за химически бойни отровни субстанции, радиационно заразяване и биогени ", съобщи Дилян Узунски - гл. специалист по отбранително-мобилизационна подготовка.

В рамките на час базата на доброволците може да бъде опразнена и в нея да се настанят жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР