“Войната в Украйна ни научи много уроци, които преди това

...
“Войната в Украйна ни научи много уроци, които преди това
Коментари Харесай

Каспаров: Не чакайте диктаторите да действат

“Войната в Украйна ни научи доста уроци, които преди този момент отказвахме да научим. Важното е, да се работи, с цел да предотвратим последващи нещастия. Основният урок е: не чакайте диктаторите да работят, а по-късно да им се отвръща. Трябва да се работи уверено и бързо”, съобщи в Европейския парламент в Брюксел видният съветски отстъпник и петкратен международен първенец по шахмат Гари Каспаров.

Той взе участие в полемиката „ Изкуственият разсъдък и геополитическите му последици “. Тя бе проведена от български евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) като част от годишната конференция „ Регулации за нововъведения “

Технологиите, в това число изкуственият разсъдък (ИИ), акцентират значимостта на бързата реакция, счита Каспаров. Той предизвести, че съветската експанзия в Украйна и опасността от Китай са разкрили уязвимостта и слабостта на Европа.

Диктаторите би трябвало да бъдат изолирани и сдържани. Те не би трябвало да бъдат оставени да работят и да реагират.

Европейски Съюз постоянно е бил муден в реакциите си, като е отгговарял съразмерно на Путин, счита Каспаров. Той имаше поради прекомерно меките отговори на Европа на съветското нападателно държание. Това обаче може да бъде обикновено при водене на търговски договаряния. В случая с Украйна е съдбовно.

„ Действайте бързо и уверено. Диктаторите не мислят за идващите месеци и години, а са на следващия ден, до момента в който са на власт. Действайте като него (като Путин – б.р.) “, обърна се Каспаров към участниците в събитието.

Самият той доста би желал в геополитиката да бъдат прилагани шахматните правила. Диктаторите обаче не играят шахмат, отговори Каспаров на въпрос. Те играят покер и блъфират.

По време на полемиката стана дума и за изоставането на Европа в софтуерно отношение от Съединени американски щати и Китай.

Според Ева Майдел в случай че Западът изгуби конкуренцията за икономическите, обществените и обвързваните със сигурността преимущества на изкуствения разсъдък и други напреднали технологии, ще настъпи определяща за епохата смяна в световната власт. Тя е един от докладчиците в Европейския парламент по законодателния акт за ИИ.

Майдел счита, че е нужна регулационна рамка за навлизането на ИИ. По думите й би трябвало да бъде открит метод той да добавя човешките умения и метод на живот.

Българската евродепутатка счита, че регулаторната рамка би трябвало да отразява и пази личните ни полезности и правила. Но все пак можем да имаме ИИ, учреден на европейските полезности, единствено в случай че фирмите могат да създават, опитват, вкарват нововъведения и го внедряват в Европа, а не в чужбина, уточни тя.

Идоставането на Европа се дължи на обстоятелството, че тя стартира не с нововъведенията, а с регулациите. Такова мнение изрази Ерик Шмид - някогашен основен изпълнителен шеф на „ Google “ и ръководител на Комисията за национална сигурност на Съединени американски щати по въпросите на изкуствения разсъдък. Той взе участие отдалечено. Правилният съгласно Шмид метод е да се вършат нововъведения, последвани от регулации.

Шмид приказва и за заплахата от Китай, където се правят големи вложения в технологиите:

“Нали не бихте желали да бъдете консуматори на такива технологии, които са свързани с всеобщ с надзор и срещу полезности, които са значими за всеки европеец?”

Машините няма да могат да възпроизвеждат човката креативност, кама Гари Каспаров в отговор на въпрос за популярните му мачове през 1996 и 1997 година против компютъра IBM Deep Blue. Тогава за първи път машина победи международен шахматен първенец.

“Задачата ни е да намерим най-хубавата позиция за съдействие сред машините и хората”, счита той.
• Интервю с Гари Каспаров четете на следващия ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР