Войната в Украйна навлезе в четвъртата си седмица, след като

...
Войната в Украйна навлезе в четвъртата си седмица, след като
Коментари Харесай

Четири седмици война. Атаки в Западна и Южна Украйна. Путин обяви условия за мир

Войната в Украйна навлезе в четвъртата си седмица, откакто на 24 февруари съветските войски.

След офанзивата против спектакъл със стотици цивилни в Мариупол в сряда, в четвъртък стана ясно, че бомбоубежището на постройката е издържало, а локалните управляващи започнаха избавителна интервенция по изваждане на хората. Тази офанзива накара американския държавен глава

В друга точка, в която се развиват едни от най-активните бойни дейности, североизточния Харков, ракета удари учебен център, в който са се помещавали учебно заведение и общински център.

Руските войски завоюваха територии на юг, макар че огромните градове като Николаев, Запорожие и Вознесенск остават под украински надзор. До момента огромните градове, в които съветските войски завзеха надзор на юг са Херсон и Мелитопол .

На север продължи и офанзивата против Чернигов , който се намира наоколо до границата с Беларус. Управителят на региона, в който се намира градът, разгласи в четвъртък, че за последните 24 часа минимум 53-ма души са убити от съветските военни.

Руските войски не престават и настъплението си към Киев . Те оптиват да наложат блокада на града, само че към този момент не могат да го оградят от юг.

През нощта в четвъртък съветските сили започнаха нови бомбардировки в региона на западния град Лвов . По данни на Би Би Си се вижда голям черен облак, който идва откъм локалното летище на 6 км. от центъра на града.

В четвъртък Владимир Путин организира телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган . В диалога съветският президент е споделил какви са изискванията му за подписване на мир с Украйна. Според един от съветниците на Ердоган, който е бил част от групата, която е съумяла да чуе диалога, настояванията на Кремъл са били четири и са разграничени в „ две категории “.

В първата попада искане е обвързвано с „ неутралитет “ на Украйна и изискването Киев да не прави опит за присъединение към НАТО , за което към този момент беше изразена подготвеност от президента Володимир Зеленски . Отправени са претенции за разоръжаване, отбрана на съветския език в страната и така наречен „ денацификация “.

По думи на съветника на Ердоган, представен от Би Би Си, надалеч по-трудно ще е единодушието по „ втората категория “ претенции. В нея са заложени статусът на Донбас и Крим , само че повече елементи не станаха известни.

Също в четвъртък Зеленски, който към този момент приказва пред Европейския парламент, парламентите на Англия и Канада и пред Камарата на представителите на Съединени американски щати, се обърна и към Бундестага . Той благодари за немската помощ за Киев, само че предизвести депутатите в Берлин, че сега в Източна Европа се строи нова стена, която разделя свободата и потисничеството. Той прикани канцлера Олаф Шолц да унищожи тази стена, която по думите му е издигнал Владимир Путин.

В петък държавният секретар Антъни Блинкен упрекна Русия във военни закононарушения и предизвести Китай, че Вашингтон ще предприеме дейности против Пекин при положение, че китайските управляващи решат да дават помощ на Москва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР