Войната в Украйна може да доведе до новo разделение в

...
Войната в Украйна може да доведе до новo разделение в
Коментари Харесай

Остри думи за войната в Украйна посрещнаха Лавров в Ню Йорк

Войната в Украйна може да докара до новo разделяне в света в миг, в който климатичните промени и покачването на цените на храните могат да доведат до неустойчивост. Това са някои от акцентите от изявленията на международните водачи на провеждащото се в Ню Йорк 77-ото Общо заседание на Организация на обединените нации.

Германският канцлер Олаф Шолц упрекна от трибуната на Организация на обединените нации Русия в " нахален империализъм " и даде обещание още военна помощ за Украйна, съобщи ДПА. 

" Путин ще се откаже от войната и имперските си упоритости единствено в случай че осъзнае, че не може да завоюва ", съобщи Шолц. По думите му съветският президент унищожава освен Украйна, само че и своята страна.

" Ето за какво ние няма да приемем никакъв мир, диктуван от Русия и по тази причина Украйна би трябвало да бъде в положение да отблъсне съветската офанзива ", съобщи Шолц в първото си послание към Общото заседание на Организация на обединените нации.

Германският канцлер съобщи, че и " фиктивните референдуми ", които Русия има намерение да провежда в няколко украински области, са " неприемливи ", съобщи Франс прес.

" Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не подхождат на интернационалното право ", сподели канцлерът пред публицисти в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Всичко това е единствено опит за империалистическа експанзия, която желаят да облекат в такава форма ", добави Шолц, като прикани Русия да изтегли войските си.

Установените от Москва управляващи в четири области на Украйна оповестиха през днешния ден, че от 23 до 27 септември ще се състоят " референдуми " за присъединение на тези територии към Русия.

Канцеларията на украинския президент се зарече да ликвидира съветската " опасност ", а министерството на защитата съпостави тези референдуми с нацисткия Аншлус на Австрия през 1938 година

Френският президент Еманюел Макрон упрекна Русия от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации, че провокирала " връщане на епохата на империализмите " с нашествието си в Украйна, съобщи Франс прес.

" Поради тази причина от 24 февруари сме очевидци на връщане на империализмите и на колониите. Франция отхвърля това и ще търси настойчиво мир ", отсече френският президент. " Кой се държи през днешния ден като хегемон, в случай че не Русия ", попита президентът.

Тази седмица войната в Украйна ще бъде централна тематика в общополитическите диспути на високо ниво в международната организация. Днес изказване ще направи украинският президент Володимир Зеленски. Той получи особено разрешение от страните членки да взе участие във форума посредством записана на видео тирада. Утре тематиката ще бъде разисквана от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на равнище външни министри.

" Тези, които в този момент си мълчат, обслужват несъзнателно или сътрудничат скрито на идеята на един нов империализъм, на един актуален цинизъм, рушащ нашия интернационален ред, без който мирът е неосъществим ", добави Макрон. Той също разяснява референдумите за присъединение към Русия. 

Според него предложенията за референдум за Източна Украйна са следващата провокация от съветска страна. " Идеята за референдум в Донбас щеше да е смешна, в случай че не беше толкоз тъжна ", сподели френският държавен глава пред публицисти в коридорите на годишната среща на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Той добави, че в околните дни ще организира телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, добавя Франс прес. 

Председателят на Африканския съюз Маки Сал съобщи, че Африка " не желае да бъде поле за нова Студена война ", намеквайки за натиска, който се оказва върху водачите на континента да изберат страна във войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Много африкански страни зависят значително от вноса на зърно от Русия и Украйна. В изискванията на дефицит на пазара съветският външен министър се пробва да показа Запада като изверг, обвинявайки го за повишението на цените на храните. Междувременно западните водачи упрекват Кремъл, че цинично употребява храната като оръжие и води завоевателна война в имперски жанр.

Досега Африка остава ненапълно неутрална във връзка с Украйна. Около 25 страни или гласоподаваха " въздържал се ", или въобще не гласоподаваха по резолюцията на Организация на обединените нации, която осъди войната в Украйна по-рано тази година.

" Дойдох, с цел да кажа, че Африка е понесла задоволително от тежестта на историята; че тя не желае да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на непоклатимост и благоприятни условия, отворен за всички нейни сътрудници, на взаимноизгодна основа ", съобщи Сал, президент на Сенегал, пред Общото заседание на Организация на обединените нации. " Призоваваме за деескалация и преустановяване на военните дейности в Украйна, както и за решение посредством договаряния, с цел да се избегне пагубният риск от спор, имащ капацитета да стане световен ", сподели той.

" Русия небрежно провежда псевдореферендуми " в Украйна, съобщи през днешния ден съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, критикувайки Москва.

Той жигосах плануваното гласоподаване и сподели, че Съединени американски щати в никакъв случай няма да признаят териториите, в които се възнамерява гласоподаване, като нещо, което не е част от Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Категорично отхвърляме дейностите на Русия, добави съветникът.

Съливан назова плануваните референдуми " засегнатост за правилата на суверенитета и териториалната целокупност, които лежат в основата на интернационалната система ", и добави, че е ясно, че тези референдуми ще бъдат манипулирани. Това не са дейности на " уверена страна, не са демонстрация на мощ ", съобщи той, имайки поради Русия.

Междувременно към 5 сутринта, наше време, в Ню Йорк дойде след 12-часов полет и външният министър на Русия Сергей Лавров, оповестява " Известия ". Съгласно програмата му са планувани към 20 срещи с водачи и външни министри на разнообразни страни, както и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР