Войната в Украйна изглежда навлиза в нова по-ожесточена фаза. Русия

...
Войната в Украйна изглежда навлиза в нова по-ожесточена фаза. Русия
Коментари Харесай

Ще променят съотношението на силите доставяните от САЩ на Украйна ракетни системи HIMARS?


Войната в Украйна наподобява навлиза в нова по-ожесточена фаза. Русия реализира прочут прогрес в Донбас, Източна Украйна, през последните месеци на войната, само че в неделя украинската вицепремиерка Ирина Верешчук прикани цивилното население в окупирания от Русия южен район на Херсон да се изтеглят незабавно, защото въоръжените сили на Украйна приготвят контраофанзива там, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6338
Украйна загуби надзор над по-голямата част от черноморския район на Херсон, в това число едноименния основен град на региона, още през първите седмици след нахлуването на Русия на 24 февруари. Сега Киев е решен да си върне контрола над района.

Не минава и седмица без Съединени американски щати да разгласят нови пакети военна помощ за Украйна. В петък Съединени американски щати оповестиха следващия пакет нова военна помощ за Украйна, в това число реактивни системи за залпов огън и снаряди с точно ориентиране, които ще подобрят качествата на украинската войска да поразява оръжейни хранилища и вериги за доставяне на съветските сили, съобщи Франс прес.

Тази помощ на стойност 400 млн. $, включва четири реактивни системи за залпов огън М142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) и муниции за тях, които към този момент разрешават на украинските сили да нападат такива цели, като да вземем за пример хранилища с муниции, с ракети с по-голям обхват от наличните в съветската артилерия, посочи почитан чиновник на Пентагона. Освен това тези ракетни системи употребяват ракети с точно ориентиране, което дава несъмнено преимущество на украинските сили на бойното поле.

С тези системи " Украйна съумя да порази съветски цели на по-голяма раздалеченост зад линията на фронта и да разстрои дейностите на съветската артилерия ", изясни служителят.

Украинската войска към този момент разполага общо с 12 системи HIMARS.

Пакетът с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съдружници на Украйна.

" Тези снаряди са " по-ефикасни ", защото са прецизни и имат по-голям радиус на деяние от до момента доставяните ", сподели представителят на Пентагона.

" Черешката на тортата " в американската военна помощ за Украйна обаче са точно ракетните системи HIMARS. Според украинските военни те към този момент стартират да трансформират съотношението на силите на бойното поле в яростния артилерийски двубой с съветските сили. Достатъчно е да се вкарат координатите на съветските позиции и шестте ракети на ракетната система могат да поразят значими цели като съветски командни пунктове надалеч зад линията на фронта. Използвани от единствено няколко седмици в украинската войска ракетните системи HIMARS са най-съвременното въоръжение, което Съединени американски щати дават на Украйна след началото на съветската инвазия на 24 февруари, отбелязва в. „ Уолстрийт джърнъл “.

Украински бойци, които употребяват тази реактивна система за залпов огън споделят, че в този момент са нараснали двойно обсега на своята артилерия за нанасяне на удари надълбоко в следената от Русия територия. Представители на Киев се надяват това оръжие да помогне на Украйна да получи превъзходство над съветските сили в продължителната война на безсилие.

Четири ракетни системи HIMARS бяха доставени от Съединени американски щати на Украйна през юни, а в този момент ще бъдат доставени още четири. Американският президент Джо Байдън сподели, че Киев ще получи още батареи от тези оръжия и от други страни, както и муниции от Съединени американски щати, чиято военна помощ за Украйна към този момент възлиза на няколко милиарда $.

Първоначално Вашингтон не искаше да даде на Киев ракетните системи HIMARS, опасявайки се, че сходна стъпка ще накара Русия да предприеме ответни дейности против Съединени американски щати или други съдружници от НАТО. Обсегът на ракетите е близо два пъти по-голям от този на гаубиците М777, с които Съединени американски щати доставят също Украйна.

„ Те могат да поразяват съветски системи с тях “, сподели за американските ракетни системи Сам Крани Евънс, откривател в английския изчерпателен център Кралски институт за проучване на защитата и сигурността (Royal United Services Institute) в Лондон. Освен това доста неща ще зависят от украинското разузнаване, както и от разследващите данни, излъчени от Съединени американски щати на Украйна за установяване на координатите на съветски цели. Москва, от своя страна ще си сложи за задача да унищожи украинските системи HIMARS, с цел да обърне обстановката на бойното поле в своя изгода. В ход е и пропагандна война, тъй като проруските сепаратисти упрекват Киев, че обстрелва цивилни с доставяните от Запада оръжия.

Украински представители настояват, че се нуждаят от оръжия с по-голям обхват, с цел да обезвреждат превъзхождащата огнева мощност на Русия, показва „ Уолстрийт джърнъл “.

Съединени американски щати обаче отхвърлиха да снабдят Украйна с по-далекобойни ракети за системите HIMARS, които да имат обхват до 300 км. Москва остро разкритикува даването на ракетните системи на Украйна и заплаши, че ще нападна центровете на взимане на решения на Киев, в случай че ракетите бъдат употребявани по цели на територията на Русия.

Всяка от предоставените на Украйна ракетни системи HIMARS разполага с шест ракети, с обхват до 80 км, което дава опция на украинските сили да нанасят удари по командни пунктове, хранилища с муниции и гориво на съветската войска, както и по войски разквартирувани надълбоко зад линията на фронта. Предвид това, че цената на една ракета е 155 000 $ е обяснимо за какво украинските сили се стремят да ги употребяват против по-важни от военна позиция цели като командни пунктове, хранилища с оръжие и казарми, а не против обособени танкове или артилерийски системи на съперника.

Съветските аналози на тези ракетни системи, като „ Смерч “ и „ Ураган “, са неточни и лишава доста време да бъдат готови за пукотевица, при което се употребяват аналогови мерни принадлежности. Те не са бронирани, сложни са за маневриране, постоянно се повреждат, което излага операторите им на риск от ответен удар.

HIMARS са по-малки и по-лесни за маневриране, което им оказва помощ да се скрият от разузнаването на съперника. Екипите от оператори на американските системи работят в бронирана кабина и правят стрелбата бързо: откакто паркират, те могат да стартират да изстрелват ракетите за две-три минути и да се реалокират единствено 20 секунди след залпа. Обичайно украинските оператори на системите HIMARS минават триседмично образование във военни бази в Германия, отбелязва „ Уолстрийт джърнъл “. Понякога се постанова пускът на ракетите да се прави през нощта, с цел да избегнат локализиране от страна на съветски дронове. Координатите на задачите се задават посредством цифрова система, която употребява спътници, с цел да насочва ударите. Киев желае от Съединени американски щати даже по-далекобойни ракети за ракетните системи HIMARS, с обхват 300 км, само че държавното управление на Байдън към този момент отхвърля да даде такива. Една от аргументите може би е, че с ракети с сходен обхват украинските сили могат да се опитат да поразят Кримския мост и летища надълбоко в следената от Русия и проруските сепаратисти територия. Въпреки това потреблението от украинската войска на американските реактивни системи за залпов огън принуждава съветските сили да разтеглят така и така дългите си стотици километри логистични вериги.

Доставките на ракетните системи HIMARS на Украйна в допълнение трансформират спора в една високотехнологична война, изходът от която става все по-несигурен  с времето. Тези реактивни системи за залпов огън в действителност могат да внесат непредвидимост в съотношението на силите на бойното поле, само че количеството им е прекомерно малко, с цел да извърнат хода на бойните дейности. Остава да се види какво ще опълчи Русия на новите свръхмодерни системи въоръжения, доставени от Запада на Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР