Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна

...
Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна
Коментари Харесай

Тренд: Правителството с все по-негативен вот

Войната в Украйна и влошената интернационална конюнктура водят до смяна в структурата на оптимизма и скептицизма на българина за бъдещето на страната. Това демонстрират данните от национално представително изследване на Изследователския център “Тренд”.

Делът на песимистите (47%) към този момент е по-голям от този на оптимистите (40%), до момента в който единствено месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на съществени артикули и услуги, искрите сред президент и изпълнителна власт и търканията сред сътрудниците в обединението недвусмислено са дали своето отражение върху публичните настройки. Регистрира се спад по съществени знаци, демонстрира изследването, поръчано от 24 часа.

Отрицателните оценки за работата на Народното събрание се повишават от 52% през февруари до 64% през март.

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март

При оценката за работата на държавното управление се вижда даже по-драстична смяна.

По данни на “Тренд” от началото на мандата позитивните и негативните оценки за работата на този кабинет бяха изцяло сходни (39% позитивни и 40% негативни през януари и февруари). През март позитивните оценки за работата на държавното управление са 29%, а негативните - 56%. Промени социолозите регистрират и при електоралните настройки. За последните два месеца

“Продължаваме промяната” губи 3,5% от поддръжката си

измежду гласуващите. Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент, сочи проучването. ГЕРБ от своя страна стоят статично като поддръжка с 21,9% от гласуващите. Според изследването Движение за права и свободи заема трета позиция с 11,4% от деклариралите, че ще гласоподават на последващи избори, а незабавно след нея се подрежда Българска социалистическа партия с 10,4% от гласуващите.

Следват “Има подобен народ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима отдалеченост посред им.

Радев със спад 6% за първи път от година

При оценката за работата на президента Румен Радев динамичността не е толкоз сериозна, само че и там се записва ерозия, която прекъсва позитивния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха позитивно работата на президента, а 1/3 - негативно. През март позитивните оценки са 49%, а негативните - 39%. Всъщност подобен спад от 6% в поддръжката за президента последно е имало при започване на 2021 година

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР