Войната в Украйна и спирането на доставките на пшеница от

...
Войната в Украйна и спирането на доставките на пшеница от
Коментари Харесай

Ромбаут: Търсенето на торове е огромно, за един ден получихме запитвания за 700 000 тона

Войната в Украйна и прекъсването на доставките на пшеница от там ще са причина милиони хора в Северна Африка да гладуват. Цената на пшеницата сега е 400 евро/тон и това е по този начин, тъй като има към момента дребна вяра в пазара, че войната ще спре и въпреки всичко ще има някаква годишна продукция от Украйна. Ако войната не спре в границите на 2-3 месеца, пшеницата може да стигне и до 700 евро. Това сподели Филип Ромбаут, съсобственик и ръководител на Борда на шефовете на „ Агрополихим”, в изявление на Христо Николов за рубриката " Bloomberg TV Интервю ".

В България имаме задоволително пшеница, само че сме в рецесия и не може да разчитаме на свободния пазар.

„ Бях доста сюрпризиран, че Държавният запас беше празен”.

Нормално е първо да бъде запълнен Държавният запас. Цените ще станат доста високи и селскостопанските производители ще желаят да продават. Но парите не са най-важното. Пшеницата може да се изтъргува против първични материали, като тор, нефт и всичко, от което има потребност България.

„ Ние като частна компания, само че това може да се приложи и от страната, към този момент водим договаряния с някои страни и споделяме, че желаем да получим от тях амоняк в подмяна на пшеница”.

Вносът на амоняк от Русия е прекратен и с помощта на това, че внасяме и от Алжир, Египет и Катар, може да продължим да работим.

Цените на торовете се повишиха доста поради по-скъпите газ и амоняк, само че все пак съм срещу да има дотации, съобщи Ромбат.

„ При цена на пшеницата от 350-400 евро и при подобаващи метеорологични условия, зърнопроизводителите ще имат от два до три пъти по-голям марж на декар, в сравнение с в естествена година. Зърнопроизводителите няма от какво да се оплакват”.

Освен това страната би трябвало да се намеси против окрупняването на земята в бранша, прикани събеседникът.

Земеделските производители внезапно осъзнаха, че с тези цени на пшеницата може да си разрешат да закупят нужното им количество торове, а не да си спестят наторяването, и отново „ ще имат три пъти повече облага от преди”. Само през вчерашния ден в „ Агрополихим” сме получили запитвания от пет страни за 700 000 тона амониев нитрат. Сега казусът към този момент не е във високите цени на торовете, а в дефицита им, тъй като някои от най-големите фабрики стопираха произвеждане.

„ Важно е да подсигурим първо нашите зърнопроизводители и за нас не е проблем и поддържам страната да спре износа на торове”, сподели събеседникът.

Ромбаут предвижда, че цената на олиото може да скочи над 10 лв. за литър и тове ще е в следствие на първо място на търсенето, а не на увеличените разноски на производителите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР