Войната в Украйна е преломен момент за потреблението на газ

...
Войната в Украйна е преломен момент за потреблението на газ
Коментари Харесай

МАЕ: Развитите икономики успешно намаляват потреблението си на газ

Войната в Украйна е повратен миг за потреблението на газ в Европа, което се чака да намалее още веднъж през тази година, защото семействата и промишленостите употребяват рационализация на успеваемостта и термопомпи.

Това се споделя в отчет на Mеждународната организация по енергетика, представена от The Guardian. В него се показва, че развитите стопански системи на континента са понижили потреблението на газ с 15% през 2022 година, откакто Русия прекъсна потоците в резултат на нашествието.

Европейските семейства и предприятия са понижили потреблението на газ с още 9% през първите три четвърти на тази година, което може да докара до постоянен спад на търсенето на газ през идващите години, разяснява IEA.

Агенцията също установи, че към 40% от икономиите са резултат от мекото време през миналата зима, само че по-голямата част от тях се дължат на внезапното повишаване на търсенето на електрически термопомпи и на подобренията в успеваемостта.

МАЕ чака същата наклонност да се появи и в Съединени американски щати, откакто администрацията на Байдън включи подобренията в енергийната успеваемост в своя пакет за зелени тласъци на стойност 369 милиарда $.

Прогнозите са семействата и предприятията в Съединени американски щати да понижат потреблението на газ с към 1% годишно сред 2022 и 2026 година, макар достъпа до огромни вътрешни запаси. Това идва вследствие на блян за повишение на успеваемостта посредством въвеждането на термопомпи, които да оказват помощ за понижаване на въглеродните излъчвания, породени от отоплението с газ.

Въпреки подобренията, организацията акцентира нуждата от по-добра енергийна успеваемост, в случай че международните държавни управления се надяват да реализират задачите си в региона на климата.

Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МАЕ, разяснява: " Световните упоритости в региона на климата зависят от способността ни да създадем международната енергийна система доста по-ефективна. Ако държавните управления желаят да запазят задачата от 1,5°C усъвършенстване в границите на вероятното, като в същото време поддържат енергийната сигурност, удвояването на напредъка в региона на енергийната успеваемост през това десетилетие е от решаващо значение.

" Констатациите в този отчет са съществено предизвестие към водачите, които се събират на конференцията за климата Cop28 в Дубай, че всички те би трябвало да се ангажират с по-решителни дейности в региона на успеваемостта и да ги изпълнят. ", прибавя той.

Според МАЕ през предходната година Обединеното кралство е подобрило енергийната си успеваемост с към 7%, изоставайки от прилежащите страни, в това число Нидерландия, Ирландия и Франция, които регистрират усъвършенстване от най-малко 12%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР