Войната в Украйна доведе до санкции за Русия от международната

...
Войната в Украйна доведе до санкции за Русия от международната
Коментари Харесай

Инвестиционна група от обкръжението на Владимир Путин планира да поеме Telekom Romania


Войната в Украйна докара до наказания за Русия от интернационалната общественост. Руските вложители обаче не се отхвърлят от „ атакуването “ на европейските пазари, в това число и Румъния. Твърди се, че компания със мощни „ корени “ в Русия е подготвила оферта за Telekom Romania, от която немският колос Deutsche Telekom (DT) и гръцката група ОТЕ имат намерение да се отдръпват. След като DT и ОТЕ оповестиха, че желаят да изоставен Румъния, се появиха четири предложения за групата на телекома. Една от тях принадлежи на компания с тесни връзки с групи по ползи към Владимир Путин.

Това се споделя в обява в румънско онлайн издание.

По-нататък уеб сайтът написа, че DT и OTE към този момент са получили четири предложения за продажба на телекома. Преговорите се водят извънредно от DT и OTE, като румънската страна е единствено "свидетел " в договарянията, без проект за продажба на акциите си, които са надлежно 46% на някогашния Ромтелеком.

Orange, водачът на локалния телекомуникационен пазар, RCS&RDS/Digi, който е водач на пазара на кабелен и закрепен интернет влязоха в "състезанието " за цялостно или отчасти придобиване на Telekom Romania.

Медията оповестява, че друга група с връзки с Русия също има намерение да купи цялата група Telekom, в това число закрепени и мобилни интервенции. Според източници на румънското издание групата е в областта на ползите на Владимир Путин. Става дума за PPF Group.

Основана през 1991 година в Чехословакия и по-късно записана в Нидерландия, групата първо сe свързва с имената на Петр Келнер и Милан Уинклер. Между двамата обаче избухват няколко спора. Уинклер упреква Келнер, че се пробва да измами като издава подправени фактури и всеобщо изкупува личните си акции, с цел да избегне конфискация.

От 2013 година групата има активи за 22,113 милиарда евро, които включват компании от банково дело и обезпечаване на недвижими парцели, енергетика, селско стопанство и най-голямата съветска верига за потребителска електроника Eldorado. През ноември 2013 година PPF Group също навлиза съществено на телекомуникационния пазар, откакто придобива 66% дял от чешката компания Telefonica O2 за 3,2 милиарда щатски $. По-късно, през 2018 година, PPF Group закупува интервенциите на Telenor в Югоизточна Европа, а точно в България, Унгария, Черна гора и Сърбия за 2,8 милиарда евро.

Преки връзки с Владимир Путин

До гибелта през март 2021 година на мажоритарния акционер Петр Келнер (на който списание Forbes приписва положение от 17,5 милиарда долара), групата PPF процъфтява и се уголемява доста на съветския пазар. Разбира се, сходно наличие в Русия не би било допустимо без локална политическа поддръжка на най-високо равнище, показва уеб сайтът.

Според известия в медиите Петр Келнер стартира бизнес в Русия през 1993 година, където се твърди, че се свързва с съветската страна и персонално с Владимир Путин. Там Келнер основава няколко финансови фонда - в Санкт Петербург и Москва. Най-известният измежду тях се назовава "Петър Велики ". По това време президент е Борис Елцин, първият държавен глава на Руската федерация.

Но Келнер притегля елементарните жители благодарение на Владимир Путин. Бившият полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), тогава през 90-те години на предишния век, е заместник-кмет на огромния град Санкт Петербург и управлява комисията по външни работи на градския съвет. Той взе участие в по този начин нареченото поощряване на задгранични вложения при започване на приватизацията в Русия.

Чрез Путин, Келнер събира към 100 000 приватизационни бона от елементарни „ вложители “. Първоначално се заплащат по 40 щатски $ на бон, по-късно единствено 10, а най-после – 5. Цената се стабилизира до пролетта на 1994 година на 20 щатски $. С тяхна помощ, Путин и Келнер купуват акции в 130 съветски компании. Според versia.ru, чешките активи включват акции в енергийни и информационни компании и даже в текстилната фабрика Павлово-Посад Игла. Целта на тези покупки е да се препродадат под една или друга форма.

Но, идентично, с румънския FN1, финансовият фонд Petro cel Mare се срутва няколко години по-късно. Малките „ вложители “ остават с празни ръце, а Келнер получава 50 милиона щатски $. Астрономическа сума за Русия в този интервал. За да излезе чист, той афишира банкрут и твърди, че е изгубил 500 млн. щатски $.

Путин „ рециклира “ остарелия си бизнес сътрудник през 2000 година

След съветската рецесия през 1998 година Келнер се завръща в Чехия. Част от активите на фонда „ Петър Велики “са продадени на словашката група Eastfield, която остава на съветския пазар посредством зърнения бизнес.

Путин е разследван от комисия към Законодателния съвет на Санкт Петербург. Той прави заключението, че е нанесъл загуба от 93 милиона щатски $ за по-малко от година, откогато е назначен за началник на комисията по външни работи.

През 2000 година, когато Путин става вторият президент на Руската федерация, Келнер се завръща в страната, този път с нов бизнес - Home Credit and Finance Bank – компания, профилирана в отпущането на потребителски заеми на популацията. Банката навлиза нападателно на съветския пазар, без да харчи пари за реклама. Седем години по-късно, банката на Келнер към този момент има 27% от пазара на потребителски заеми в Русия и 10,5% от пазара на кредитни карти, написа още изданието.

Освен плодотворната си банкова активност, чехът слага основите и на застраховането.

По това време дъщерно сдружение на чешката му компания PPF стартира да си сътрудничи с Home Credit Bank в Москва. През пролетта на 2003 година Келнер към този момент е станал толкоз авторитетен в съветския бизнес, че съумява да сложи на колене своя противник - съветската банка Стандарт. Печалбите нарастват бързо. Три години по-късно Келнер открива клон на Home Credit Bank в Казахстан.

Основните фабрики на Петр Келнер в Русия включват индустриалния комплекс South Gate (187 000 кв.м) и Trilogy Logistics Park (107 000 кв.м). До гибелта си Келнер е един от "кралете на недвижимите парцели " в Русия, където заема 22-о място в класацията на Forbes в този бранш с не по-малко от 85 милиона евро доходи от наеми посредством компанията си PPF Real Estate Russia.

Чешкият милиардер, дружно с двама съветски бизнесмени, купува също 68% от Полиметал в договорка за 1,3 милиарда евро. Полиметал има най-голямата сребърна мина в Русия и третата по величина златна мина в страната. Според съглашението PPF Group придобива 24,9 % от акциите на компанията.

В изявление за чешките медии през 2012 година Келнер споделя, че е „ за “ преизбирането на Владимир Путин за нов мандат като президент на Русия. В същото изявление той споделя, че равнището на корупция в Чехия (която е член на Европейски Съюз и НАТО) е по-високо, в сравнение с в Русия, където той разполага с милиарди долари.

Симпатиите на Келнер към Русия са известни още от появяването на Уикилийкс, поверителните телеграми на Държавния департамент на Съединени американски щати. В една от информациите, изтекла през 2008 година, американският дипломат в Прага оповестява, че Петр Келнер е изразил угриженост, че руснаците от ден на ден гледат на чехите като на медиатори с Америка. Според посланика на Съединени американски щати, Келнер също му е споделил, че съвсем всеки руснак, който среща, е отчаян, че чешкото държавно управление е разрешило американски боен радар да бъде ситуиран в Чешката република и че руснаците се усещат предадени, тъй като „ братята славяни в Чешката република ” поддържат наличието на Съединени американски щати в района.

Според локалните медии, Келнер е бил един от околните сътрудници на чешкия президент Милош Земан, уверено проруски надъхан и герой за преориентацията на Чехия към Русия и Китай. През 2014 година Келнeр и Земан са основните герои на огромен политически скандал, откакто локалните медии оповестяват, че президентът се е върнал от държавно посещаване в Китай с частен аероплан, нает от милиардера. Келнер участва на срещата сред президентите Земан и Си Дзинпин, защото той също оперира в китайския бизнес с небанкови заеми, както и в телекомуникационния бизнес, където O2 има партньорство с Huawei.

Днес групата, учредена от Келнер, PPF, възнамерява да закупи акциите, които DT и OTE имат в Telekom Romania, като чешката група в действителност е част от по-широк кръг от ползи с връзки, които водят непосредствено към Владимир Путин, написа румънският уебсайт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР