Войната в Украйна, а отскоро и конфликтът в Близкия Изток

...
Войната в Украйна, а отскоро и конфликтът в Близкия Изток
Коментари Харесай

Кмет на “Възраждане” плаши хората с мобилизация в Украйна

Войната в Украйна, а неотдавна и спорът в Близкия Изток разсъниха още веднъж позабравените за малко внушения, че тече готовност в Българската войска. Всичко това е съпроводено със фотоси в обществените мрежи, показващи повиквателни заповеди.  През последните седмици най-активно се споделя документ, получен в края на септември от Деян Иванов. Той е военнослужещ повече от 12 години, напуща системата през 2018 година, а след последните избори е кмет на село Шивачево, повдигнат от “Възраждане ”.

„ Служител от окръжието ми разясни защо става въпрос, че това е един тип като непрекъсната повиквателна за готовност. Това би следвало да значи, че от бойното поле би трябвало да ме дели единствено заповед на българското държавно управление. Не мисля, че би трябвало да вземаме страна в който и да е спор “, сподели Деян Иванов пред bTV.

От Централното военно окръжие обаче са безапелационни – готовност няма

„ Централно военно окръжие и военните окръжия в страната водят доклад на българските жители и техника в запаса. Този доклад се споделя “резерв ”. Той се дели на две – непринуден и ресурс. Запасните са надлежно жители, които имат военна подготовка, минали са военна подготовка. Също жители, които имат цивилен специалности за потребностите на Въоръжените сили – доктори, адвокати, фармацевти. Повиквателните заповеди, които получават жителите, това е обикновен, всекидневен развой, който се извършва от органите по боен доклад. Абсолютно никаква връзка няма с войната в Украйна. Това са нечестни и неточни мнения и тълкования. Напротив, тези действия, който ги правим, сме ги правили и обратно в годините “, акцентира полковник Павлин Велков – шеф на Централното военно окръжие.

В началото на тази година също имаше вълна от изявления в обществените мрежи. Споделяше се заповед, издадена от някогашен шеф на военно окръжие, пенсионер и политик от “Народен съюз ”. В документа не се посочваше за кого е известието.

В Закона за защитата и въоръжените сили на България ясно е посочено каква е процедурата за готовност в Българската войска

„ Мобилизация се прави с решение на Народното събрание и с декрет на Президента. При осъществяване на готовност всички медии и жители ще знаят това “, безапелационен бе полковник Велков.

От Министерството на защитата нееднократно опровергаха изказванията за течаща готовност в армията:

„ Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година правят актуализиране въз основата данни за хората от запаса и запаса, които се водят на боен доклад “.

„ Няма нищо притеснително. Това е обикновен развой. Повиквателната заповед си стои в тях, те могат да се водят запасни с мобилизационно обучение до пределната им възраст, само че до момента в който в страната е умерено и няма никакви рискове, те също би трябвало да се спокойни “, сподели още началника на Централното военно окръжие.

Дезинформационната акция, обвързвана с внушения за готовност, засегна освен България, само че и Полша. Твърденията бяха, че украински бежанци под 60 години ще бъдат мобилизирани за присъединяване във войната в Украйна.

Още вести четете в категорията България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР