Войната в Судан оставя над 25 милиона души хванати в

...
Войната в Судан оставя над 25 милиона души хванати в
Коментари Харесай

ООН: Войната в Судан може да предизвика най-тежката гладна криза в света

Войната в Судан оставя над 25 милиона души хванати в клопката на продоволствената неустановеност, предизвестява Организацията на обединените народи.

Предупреждението идва откакто американският дипломат на Съединени американски щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд сподели, че разполага с доказателства, че паравоенните сили в Судан са насилвали полово малолетни девойки в складовете на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации. Там са били доставките за Судан. 

Грийнфилд показа отчет на 6 март, който дефинира като " 52 страници, от които стомахът ви се прекатурва ". 

В отчета се споделя, че бомбардировките и изстрелите и на двете воюващи страни са разрушили учебни заведения, лечебни заведения, пазари и държавни здания.

Офанзивата започнаха по този начин наречените " Сили за бърза поддръжка "

Организация на обединените нации съобщи още, че внезапното увеличение на насилието, учредено на пола, след експлоадирането на сраженията в Судан съставлява закононарушение против човечеството. 

Девет от всеки 10 души в страната са изправени пред изключителни равнища на апетит и са блокирани в мъчно налични региони поради войната. Това съобщи в сряда Световната продоволствена стратегия (WFP) на Организация на обединените нации за битката с глада в света.  

„ Преди двадесет години Дарфур беше изправен пред най-голямата гладна рецесия и целия свят се сплоти, с цел да помогне. Днес обаче народът на Судан е пропуснат. Милиони животи, както и мирът и стабилността на целия район са заложени на карта “, споделя Синди Маккейн, изпълнителен шеф на Световната продоволствена стратегия.

Историята на Судан е наситена с спорове и няколко държавни преврати през годините. От независимостта си през 1956 година Судан е претърпял повече от 15 военни преврата и постоянно е ръководен от военни, с къси спирания от интервали на демократично парламентарно ръководство.

Дори за постигането на самостоятелност през 2011 година страната минава през две цивилен войни, в които умират близо 1,5 милиона души.

Войната в Судан през април 2023 година стартира от столицата Хартум с следващ опит за прелом.

От страната са евакуирани 39 сънародници

Сраженията са сред постоянната войска на Судан и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП). Сраженията са предизвикани от борба сред военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан - президента на Судан, и военачалник Мохамед Хамдан Дагало, който е пълководец на Съюз на българските писатели.

От експлоадирането на спора през април месец осем милиона са принудени да изоставен домовете си, което провокира най-голямата разселническа рецесия в света.

Тя се задълбочава откакто от Световната продоволствена стратегия е принудена да спре доставките на филантропични помощи от Чад до западния район на Судан, тъй като локалните управляващи не разрешават прекосяването на конвоите от камиони, споделят от програмата на Организация на обединените нации.

До момента минимум 512 души са били убити и близо 4200 - ранени, вследствие на боевете от 15 април насам

Едно от всеки пет деца в директните центрове на основния граничен пункт сред Судан и Южен Судан е недохранено, демонстрират данни на програмата.

Световната продоволствена стратегия няма достъп до 90% от хората, които са изправени пред „ изключителни равнища на апетит “ и твърди, че единствено 5% от популацията на Судан „ може да си разреши едно хранене дневно “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР