Войната в Судан може да предизвиква най-голямата гладната криза в

...
Войната в Судан може да предизвиква най-голямата гладната криза в
Коментари Харесай

Войната в Судан може да предизвика най-голямата гладната криза в света, предупреждава ООН

Войната в Судан може да провокира най-голямата гладната рецесия в света, като повече от 25 милиона души са „ хванати в капанa “ на продоволствена неустановеност, предизвестява Организация на обединените нации.

Девет от 10 души в цялата страна са изправени пред „ изключителни равнища на апетит “ и са „ заседнали “ в региони, „ значително недостъпни “ заради „ безмилостно принуждение и интервенция от страна на враждуващите страни “, заяви Световната стратегия по храните на Организация на обединените нации (WFP) в сряда.

Войната, която също по този начин сътвори най-голямата рецесия с разселването в света, съгласно Организация на обединените нации, е оставила 18 милиона души в „ остра хранителна неустановеност “ в Судан и още милиони в прилежащите Южен Судан и Чад.

„ Преди двадесет години Дарфур беше изправен пред най-голямата гладна рецесия в света и светът се сплоти, с цел да отговори. Но през днешния ден народът на Судан е пропуснат. Милиони животи и мирът и стабилността на цялостен район са застрашени “, сподели Синди Маккейн, изпълнителен шеф на WFP.

Хиляди хора бяха убити и осем милиона бяха разселени, откогато през април избухнаха борби сред силите, лоялни на двама съперничещи си генерали – командващия армията Абдел Фатах ал-Бурхан, който управлява въоръжените сили на Судан (SAF), и шеф на военизираните Сили за бърза поддръжка (RSF) военачалник Мохамед Хамдан Дагало.

И двете сили, и техните съюзнически милиции са упрекнати в убийства на цивилни, претършуване на къщи и етническо пречистване, което води до обвинявания в закононарушения против човечеството и подхранва изселването от източноафриканската страна.

WFP съобщи, че в този момент „ се бори да бъде в крайник със забележителното равнище на потребност “ и разказа филантропичната реакция в двете прилежащи страни като „ на преломна точка “.

Кризата се задълбочи, откакто програмата беше принудена да спре интервенциите си за превозване на помощ от Чад до западния район Дарфур в Судан, откакто локалните управляващи анулираха разрешението за трансгранични конвои с камиони, съгласно WFP. От август повече от един милион души са получили помощ от WFP по маршрута.

Едно от пет деца в директните центрове на основния граничен пункт сред Судан и Южен Судан е недохранено, съгласно WFP

„ Новопристигналите разселени хора в Южен Судан съставляват 35 % от тези, изправени пред пагубни равнища на апетит – най-високото допустимо равнище – макар че съставляват по-малко от 3 % от популацията “, добави WFP.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР