Войната в момента е като параграф 22 - за да

...
Войната в момента е като параграф 22 - за да
Коментари Харесай

Войната в края на лятото. Има ли основания за песимизъм

Войната сега е като параграф 22 - с цел да получи повече оръжие, Украйна би трябвало да напредне на фронта, а с цел да напредне на фронта, й би трябвало повече оръжие. Какво да чакаме?

Преди седмица загатна, че една опция да се постави завършек на войната в Украйна е подмяна на територия против мир и участие в НАТО . На идващия ден се извини. Каза, че е направил неточност. да омаловажи думите му.

Дори да е инцидентно изпуснато, изречението подсказва какви са настроенията във високите политически кръгове на Алианса.

Ето три детайла, които подклаждат тези настроения.
Бавният прогрес на Украйна на фронта
Имаше предугаждане, което не звучеше реалистично: че Украйна ще предприеме. Сега, когато войната е в положение „ на западния фронт нищо ново “, разочарованието не идва от действителността, а от позиция на предвижданията и нереалистичните очаквания.

За бавния прогрес на Украйна има разнородни пояснения. Сред тях са
минирането на огромни територии към фронтовите линии;забавеното прекосяване на военната помощ към софтуерно по-модерни оръжия;подобрената валидност на съветската армия;неизчерпаемият човешки запас, който властта в Кремъл е подготвена да хвърли в огъня;военната помощ за Москва от Иран, а може би скрито и от Китай, и през незаконни оръжейни снабдители.

Тези и други фактори обаче би трябвало да влизат в сметката при оценка на риск, каквато непрестанно се прави за войната.

Непредпазливо е от страна на западните публични представители да оповестяват месеци наред за идна сполучлива контраатака. Така залагат условия за следващо отчаяние.
Самоувереният Путин
Когато Евгений Пригожин стартира военния си протест против ръководството на съветската войска, в Кремъл настана суматоха. Но незабавно по-късно протестът беше овладян, а политическата обстановка в Москва стартира да наподобява постоянна. Може да е видимо, само че към този момент няма сигнали за разтърсвания.

Става все по-вероятно, че сега Путин е склонен на дълга война. Ако задържи актуалната обстановка задоволително дълго, може и да завоюва от упорството си.
В момента е по-вероятно, че Путин е склонен на дълга война
Така че този, който мисли да разменя украинска територия против мир, пита ли се до каква степен самият Путин желае сходно нещо?

Повишената самонадеяност на съветския президент не подсказва предпочитание за мирни договаряния и обстановката на „ безкрайната война “ го устройва към този момент. Голям риск за Русия е възможен вътрешен срив, политически и стопански. Но това не може да бъде преценено с задоволителна акуратност.

В този подтекст какво значи въобще говоренето за мир и дипломация? Украйна има своите неизменими и обективни условия. И даже да е съгласна на опит за договаряния, в случай че съветската страна е безразлична, какво да се чака? Русия би поискала невъзможни неща като опазване на окупираните територии, отвод от участие в НАТО, повдигане на наказания, оневиняване на военни нарушители, отвод от репарации и прочие

Условия за договаряния сега няма по никаква линия.
Подкрепата в Съединени американски щати
По-съществен фактор, за който подсеща дребният скандал с изявлението да се замени украинска територия против мир, е поддръжката на Съединени американски щати за Украйна. Тя пада постепенно, само че наподобява трайно. Причините са тривиални. Хората се уморяват, подкрепяли са, само че времето минава и всекидневието последователно измества кардиналните позиции. Това е изключително годно за Съединени американски щати, където настройките за изолираност на страната преобладават в цялата история на федерацията.

Последно проучване на CNN демонстрира, че 55% от американците са срещу продължение на военната помощ, която Конгресът гласоподава, против 45% , които считат, че тя би трябвало да продължава. Числата са към границата на поврат в настройките, само че наклонността е към по-въздържана поддръжка.

Вглеждането в претекстовете демонстрира, че американците не желаят продължителна война, без ясни параметри и постижими цели. Очаквано републиканците са по-скептични, над 70% са срещу продължаваща военна помощ. При демократите числата са обърнати в интерес на Украйна.

В Европейския съюз поддръжката съвсем не пада, стои с дребни съмнения над 70%, което включва и военната помощ.

Ние в Източна Европа живеем под окото на руснацитеКарл Шмит
В четири страни, измежду които и България, тя е малко под 50% , само че и тези равнища са високи. Това е окуражително и се дължи на възходящ натурализъм измежду жителите. „ Ние в Източна Европа живеем под окото на руснаците “, споделя Карл Шмит още преди един век. Опасното око на Русия стартира да образува всеобща чувство за опасност.
Какво да се чака
Често се акцентира, че Путин чака Тръмп да завоюва и двамата да сключат преференциална за Кремъл договорка. Въпросът обаче не е в това. Шансовете на Тръмп понижават, по-вероятно е въобще да не стигне до избори след последните обвинявания от щата Джорджа.

В Съединени американски щати обаче идни избори по предписание изтласкват външнополитическите проекти на назад във времето. Ако войната остане в положение на относителна устойчивост, поддръжката ще пада. Масовият гласоподавател би бил склонен на ангажимент с Украйна, в случай че войната има забележима динамичност и нещо осезаемо се трансформира. В това отношение увереността на Путин наподобява добре калкулирана.

Състоянието е параграф 22. Ходът на войната няма внезапно да се промени при актуалните равнища на военна помощ. Но бъдещата помощ стартира да зависи от предстоящата смяна на фронта. Изборите по принцип постановат такива ирационални условия.
Бъдещата помощ стартира да зависи от предстоящата смяна на фронта
Западните страни дълго се колебаеха дали да дават нужните на Украйна оръжия. При всяко повишение на мощ, технология и качество на оръжието Украйна регистрира прогрес. Така че в последна сметка закъснение няма или се дължи на двете страни. Има го в всеобщите визиите на гласоподавателя, който се ориентира за всичко през своето човешко ежедневие.

Тези условия – самонадеян Путин, избори в Съединени американски щати, имобилен боен фронт – са неподходящи за Украйна. И за Европа , която първа би трябвало да се пробуди изцяло за сюжета война на континента без фактора Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР